Få koll på AGRP - neuronerna för att hålla dig fit

Woop Woop, redan onsdag, och den här veckan är ju en fyra-dagars en dessutom. Passar mig nog ganska bra för att jag kommer att vara extra sliten tror jag, vi har nämligen satt in mina första low-days. Ryser vid tanken.. Men de innebär kort och gott att man i princip nollar kolhydraterna på vilodagar. Något behövs för att skruva upp min förbränning och mitt vikttapp ytterligare. Det är godbye till min gröt till frukost bland annat. Det blir helt klart en annorlunda Valborg. Vi jobbar föresten heldag så jag kommer att åka hem i vanlig tid och inte förrän på kvällen alltså.

Något annat kul som väntar i helgen är ju Tyngre Classic. Ska kika både tävlingar och gå på mässa om en sån finns. Jag vet flera stycken som ska tävla så det ska bli mycket spännande. 

Har känt mig pigg och fräsch på träningen dom här dagarna, igår klarade jag av att dra mig upp 10 ggr i chinsställningen, något jag inte gjort sedan jag började bulka i höstas. För varje kilo så blir det ju tyngre, det har varit lite frustrerande just i övningar där man hänger och liknande. Men nu börjar det ordna upp sig alltså.Ni får en till bild på bakverken från helgen, mumma ju:

Och allt fint jag fick. Alltså kolla in vad som väntade på mig när jag kom hem på fredagen:


Blombud från bästa kicks som bor i Örebro. Är första gången jag får blombud. Lyckan var total


Och presenter, var mestadels pengar och presentkort men kolla in fina armbanden jag fick till min tävling. Pepp pepp.

Dagens intressanta - Neuronerna AGRP spelar in vid hunger och cravings

Så lustigt, läser i gårdagens tidning om ny forskning som visat att det visst inte bara är må-bra-känslor som frisätts vid mättnad utan även icke-välmående-känslor vid hunger. Sjukt intressant, det första har man ju hört om flera gånger, anledningen till att folk fortsätter att äta choklad varje dag eller stöter på paltkoma titt som tätt efter att ha klämt en för stor portion på lunchbuffén.
Man har gjort studier på möss där man sprutat i AGRP dels bara ändå (som hungerskänslor) men även vid specifika platser. Det visade sig att mössen dels visade tecken på att försöka finna föda i större utsträckning vid höga doser och även att de undvek dessa specifika platser som de förknippade med höga doser. Det här är sjukt intressant och viktigt och något jag kan förstå till viss del med tanke på min diet. Känner dock inte längre av mycket obehag eller blir deprimerad av att vara hungrig men det är alltså en av orsakerna till att folk inte pallar att banta och blir deprimerade av det. Ämnet är påkopplat tills vi blir tillfredsställda - det vill säga mätta,

Kommer till jobbet och Lovisa visar mig en artikel gällande just AGRP. Att de har tankar på att hitta sätt att koppla bort det för att hjälpa överviktiga patienter att kunna gå ner i vikt utan att känna allt för stort obehag. Även det andra sjukt intressanta - att nivåer av detta sänks bara genom att vi får se mat. Tydligen kan cravings avta om man bara får se den där chokladtårtan eller godispåsen. Det håller i sig ett kort tag men skulle definitivt hjälpa till så att många "tomma kalorier" stoppas innan de stoppas i munnen. Mycket går av bara rena farten, på det här sättet skulle vi kunna stanna upp och känna efter lite först. Det har att göra med hur vi hade det förr när vi jagade mat. AGRP sändes ju ut tills vi fick syn på mat. Att köpa den där maraboukakan och bara titta på den gör dig lugn, du vet att du har tillgång till mat, idag, imorgon osv. och kan istället välja att äta en chokladchiapudding eller Lindahls hasselnötskvarg. Win win.

Läs den artikeln här -> även stoppa cravings genom att titta på mat eller veta att den finns nära till hands.

Helg uppdate

Men tjena. Long time, no see. Har verkligen haft häcken full. I fredags lagade vi mat till halv 12, jag jobbade ju full dag och sen väntade träningspass.
Vi körde bland annat bicepscurls, en av de få övningar vi körde ihop. Det är lite trist att jag och simon inte kan köra ihop även om vi är på gymet samtidigt. Passen jag kör nu är inte likt det vi brukar köra så jag förstår honom. Jag har dock fått börja köra lågreps med tungt så det börjar bli rätt likt, men men.

Det känns som att min födelsedag mer var på lördagen och firades då också. Hann med ett träningspass såklart men sen var allt fokus på kalaset.


Hade lagat så sjukt god mat. Mina kall räkpaj och kall tonfiskpaj men gjorde en botten på Mandelmjöl istället. Alla gillade dom jättemycket och allra helst botten som inte alls blir sådär mastig som vanligt pajskal blir.


Räkor, aioli, hummus, sockerfri pizzasallad, tonfiskpaj, räkpaj, mormors laxrullar, surdegsknäcke, min grovlimpa, smör och OST!!

Tasty healths morotskaketryfflar, så himla goda.


Raw brownie


Och så gjorde jag även kladdkakemuffins toppade med grädde och jordgubbar. Allt fika var sockerfritt och glutenfritt såklart och riktigt uppskattat.

Har inget veckans cravings den här veckan för kolla in den här:
 Alltså surdegsknäcke med smör och ost. Fy tusan så gott. Det här ska jag minnas länge.

Igår gjorde jag något mycket spännande och nytt, jag provade att göra fransar av Martina Löfström i Tierp. Nu har inte jag varit hos någon annan men fick verkligen uppfattningen om att hon var riktigt noggrann och duktig och tog sig tid och tålamod verkligen. Jag är så sjukt nöjd med resultatet.
Jajemen, nu behöver inte Fridan gå upp lika tidigt för att sminka sig om morgnarna.
Vi hann även med att kolla på basket - final mellan Uppsala och Södertälje och hjälpte på så sätt till att slå publikrekord. Var bra mycket folk i hallen. Tyvärr förlorade Uppsala som verkligen tappade det i slutet. Men är så sjukt kul att uppleva den här sporten och allt där kring.

Hade helt klart min "jobbiga" dag igår och var hungrig hela tiden. Det var jobbigt att cykla runt, allra helst på grund av allt pollen. Visst, det är helt underbart att se allt folk ute i kortbyxor, de som grillar på baksidan med första boxen rosé, de som planterat it hur mycket blommor som helst. Men på den här idyllen och lyckan som våren ger så ligger det en tjock dimma - nämligen pollendimman som gör att man mår piss. Fyfan.

Pendlar-Frida

Alltså så gött det är med värme, frågan är hur länge den stannar. Förra året var det jätteskönt på min födelsedag och dagen efter, då låg vi ute och solade lite halvslitna efter min 25-års fest. Sen till sista april blev det svinkallt och snöade till och med på kvällen. 
Dock fryser jag lätt och allra helst nu på dieten när min ämnesomsättning verkar vara lite si och så. Då är det inte skitbra att Diet-Frida glömt två par handskar dels i en affär och de andra på pendeln igår.
Alltså som tur är så har jag inte tappat bort några viktiga saker i nuläget men det återstår en sisådär 11 veckor så...
Förövrigt känns det som att jag kommit över någonslags magisk gräns i dieten där inget känns särskilt jobbigt. Maten funkar och jag är taggad på att tuffa vidare. Är redo och beredd på ännu större åtstramningar gällande maten för att få se lite mer resultat. Vi får se när Jonte säger att det är dax. Han lugnade ner min formnojja precis på ett jonathan-sätt där det inte finns plats för ett "men.." Från mitt eller annan atlets håll. Det han säger har tyngd och är noga uttänkt. Bara att lyssna och lita på.

Hur magen ser ut, det ska bli så spännande att se förändringen under kommande veckor.

Har ju bytt träningsschema och nu är det få reps med tungt som gäller. Vet inte om det är den Sanna träningsglädjen som kommit tillbaka men det är så roligt att köra. Har prova alla pass nu så det är vilodag med prommis som väntar idag. Men fy tusan vilken träningsvärk jag har. Mina triceps liksom värker. Har inte kört armar riktigt på 10 veckor så det är väl på grund av det. Men även resten av kroppen känns så..

Det är tur att jag har kraft och glädje den här veckan, i måndags tog det 2,5 timme att ta sig hem. Tydligen hade det blivit ett jättestort fel i Solna vilket ju ligger mellan Stockholm och Uppsala. Jag är fortfarande lite disorienterad i Stockholm med alla dess hållplatser och förorter. Blev sagd att ta blå linjen till akalla och sen buss därifrån. Fick åka buss till typ Karlberg sen vänta på pendel där, åka två stationer till Upplands Väsby. Sen vänta i Upplands Väsby läääänge. Sen åkte vi mot uppis. Blev lite halvkörigt att hinna träna innan Friskis stängde.
Sånt här ställer till dieten när man ska hinna träna och äta. Kvällsmålet var ju bara att glömma liksom.
Hoppas att allt sånt sker nu när jag är pigg.
Matbloggstoppen