GLP-1, för lite sömn och ökad aptit

Igår var jag med om något traumatiskt. efter en supergod middag i form av "GI-lasagne" som simpan knåpat ihop så åkte vi till vavd för gympass. Recept kommer upp när näringsberäkningsprogram finns till hands. när vi kom hem hade det redan börjat skymma. Simon fick sms från sin kompis just som vi kommit in på parkeringen. han undrade om vi hört allt skrik som pågått från en bil strax bredvid macken i skärplinge (båda två bor ett stenkasst ifrån). vi knatade runt huset och mycket riktigt så var någon riktigt upprörd där. vi var för långt i från för att kunna se något men gissade på att en person antingen fått ett psykiskt sammanbrott, blev slagen eller födde barn. det visade sig att det var det sistnämnda. meningen "jag viiiiill iiiiinte" upprepades många ggr, likaså ljud som helt klart var skapade av en otrolig smärta. vi stod och tjuvlyssnade genom fönstret och jag var helt beredd på att höra ett barnskrik, det kom inte, inte heller någon ambulans. jag led med henne, kul att pluppa ut en unge på vägen mellan skärplinge och karlholm liksom. nej fy. tillslut kom ambulansen iallafall och mitt barnafödande har skjutits upp många år kan jag säga...

Idag börjar jag inte jobba förrän 15, därför gör jag det jag är bäst på - planerar in tokmycket och stressar.. Började morgonen med en PW i solen som sen försvann, ovanligt..
Har sedan kastat mig på buss och tåg till Uppis för att byta garderob (läs packa om väskan som jag bor i just nu)
Har även hunnit med blomvattning, gå i genom papper och kört bröst + mage på Friskis. Riktigt givande pass och nu jäklar har jag ökat i vikt på bänkpressen + 2,5 kg. Klarade dock endast två utan hjälp och mest pinsamma idag var när jag körde setet före innan ökning och fastnade med stången på bröstet och fick rulla av stången längs kroppen. Tur att man har - AA i bröstkupa och relativt platt och stark mage ;)
Blev lax till lunch, det här receptet finns redan upplagt på bloggen fast då med rödkål istället för vitkål. Det är lite godare men man bör ju äta efter säsong och färsk vitkål går inte av för hacker det heller. Ni kan söka på "lax med rödkål- och valnötssallad" här i bloggen för att hitta det då jag skriver från telefonen just nu och inte kan länka.

DAGENS INTRESSANTA:
Har tjatat om det förr, att jag blir så förstörd dagen efter jag varit uppe sent för att agera chaufför eller liknande. Jag blir inte bara trött och grinig utan mycket hungrigare och bottenlös med. Svaret på varför fann jag i UNT idag. Vi har ett hormon som heter GLP-1 som är aptithämmande och halterna stiger i blodet efter en intagen måltid. Men får inte kroppen tillräckligt med sömn, 7-8 timmar, så blir stegringen av hormonet fördröjt med upp till 90 minuter. Det här leder till att folk är benägna att lättare småäta och tros vara en av orsakerna till att långvarig sömnbrist leder till fetma. Alltså är ordentlig sömn viktig för en god ämnesomsättning, ökad mättnadskänsla och viktkontroll.

Dagarna vi minns

Mina lediga dagar har gått fort, för fort. Imorgon väntar jobb hela dagen igen och ska försöka komma i säng senast 23. Men innan dess ett inlägg om min underbara sommardag idag.
 
Igår i kyrkan pratade prästen om tro, hopp och kärlek. livet vi lever och hur mycket tid det är. han drog paralleler till fritidsresors reklam där de räknat ut hur mycket tid som tillbringats på olika saker och avslutas med " det viktiga är inte dagarna som passerar utan dagarna vi minns". med det citatet menade prästen att man ska fylla dom med saker som man trivs och mår bra med och på så sätt kommer att minnas.
så himla rätt och sant.
idag gjorde jag därför det som jag gillar mest. Vi kom till stranden hyfsat tidigt för att sola och bada. Det blev sandbankarna den här gången, för enkelhetens skull, ligger ca 3 minuter med bil från mamma. det är havsvatten så det var rätt kallt men jag badade ändå tre gånger. det var behövligt, sjukt varmt.
Mormor, Morbrors fru och kusin kom och joinade oss. vi flätade hår och hade det allmänt gött.
 
 
 
 
 
Efter halva dagen for jag och mamma hem för att packa om och ta med grillen - middag på stranden väntade. Det kan vara bland det bästa jag vet. för att det ska bli bäst och godast så måste familjen lundin (morbrors) vara med. det brukar ofta sluta i en fotbollsmatch på stranden men idag hade vi ingen boll med tyvärr. Pitabröd, grillat kött, grönsaker och dipp, det behöver inte krånglas till mer än så. 
 
 
 
 
 
 
världens bästa mormor, snart 80 år, som hänger med hela dagen.
herregud, bra underligt hur man kan tycka om vissa folk så mycket och trivas så bra. och fy bubblan vad jag gillar pita-bröd, ytterligare en svaghet.
 
när jag kom hem till simon gick jag ut på en liten promenad innan solen helt försvunnit och regnvädret som väntas imorgon tågar in. Aktiv vila, you know. gjorde lite fynd som fick landa i min kvällskvarg tillsammans med rester från fredagens fruktsallad.
 
 
nu har jag kört över tiden, attans!
god natt på er!

Bröllop nr 2

Det var dax för bröllop nummer 2 igår på eftermiddagen. Lite tråkigt att det blev åska och regn men fint var det iallafall. Det var min kusin som gifte sig och det var i det enklaste slaget och vi var hemma i skutskär relativt tidigt på kvällen. Körde filmmys med chips, dip och godis hemma hos Tom med gott sällskap

Matbloggstoppen