Internationella tobaksfria dagen

Idag är det internationella tobaksfria dagen. Det firar vi med att varken snusa eller röka idag. Visserligen är det inget som jag sysslar med annars heller så svårt blir det inte för mig. Men kanske ett ypperligt tillfälle för er där ute att fimpa?
 
Sakta men säkert går vi mot ett rökfritt samhälle. Man får inte längre röka inne på krogen/restauranger och inte på många arbetsplatser. Man satsar på ett rökfritt Sverige till år 2025 vilket jag tror är svårt.
Men varje år insjuknar ca 6800 personer i cancersjukdomar relaterade till rökning. Kanske något att tänka på nästa gång du suger tag i ciggen. Kanske även tänka på dom i din omgivning som också drabbas, inte bara av passiv rökning utan även av att närstående dör i cancer.
 
 

Äppelpajsliknande kesoostkaka med vaniljkvarg och äggvitefluff

Gjorde den här i vintras men kände att det var dax igår igen, ett lite roligare kvällsmål än standarden keso/kvarg med fun light. Det blir lite rolig konsistens på den men den är mättande och bra och passar perfekt som ett mättande mellis. Även om man är lite sugen på äppelpaj men känner för att avstå från det.
Provade även att göra äggvitefluff för första gången som är ett sjukt bra komplement till vaniljsås/glass på grund av dess närings-/energivärde. Enjoy!
 
 
 
Äppelpajsliknande kesoostkaka med vaniljkvarg och äggvitefluff
 

2 port (390 kcal/port)
 
protein 45 E%
fett 21 E%
kolhydrater 34 E%
 
kaka:
3 äggvitor
250 gram lättkeso
1,5 dl lättmjölk
2 msk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
20 gram vaniljproteinpulver (kan uteslutas om man inte har det)
15 mandlar (hackade)
kardemumma och kanel
 
topping:
1 rött äpple
kanel
20 gram fiberhavregryn
 
fluff:
3 äggvitor
2 tsk sötströ
 
vaniljkvarg:
100 gram lättkvarg
lite vaniljpulver
1 tsk sötströ
 
Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att vispa vitorna till ett skum. Blanda i resten av ingredienserna och låt stå minst 15 minuter. Skär upp äpplet i skivor. Lägg dem i en stekpanna och häll över havregrynen och kanel. Stek tills äpplena blir mjuka. Häll smeten i en ugnsform och tryck ner äppelskivorna högst upp. Grädda i ca 20 minuter i ugnen.
Gör under tiden vaniljkvarg och äggvitefluff. Vispa äggvitorna till ett fast skum, likt när man gör maränger. vispa ner sötningsströ i. ställ åt sidan.
 
 
Till vaniljkvargen blandar du ihop ingredienserna i en skål med en sked.
Servera kakan kall, låt den gärna svalna helt alltså. Det är även gott att bre på lite jordnötssmör vid servering om man känner för att lyxa till det.
 
 

En utmaning

Alltså, vart har värmen tagit vägen? Försökte sitta ute imorse och plugga, gick an så länge solen låg på mot husväggen och jag kunde sitta i sporttopp, när jag var tvungen att hoppa ut till ett bord åkte tröjan på och ganska snabbt fick jag gå in. Dagen har varit lite lugnare. Syrran mår bra och har kunnat äta och dricka hela dagen.
Jag har både hunnit opponera, söka flera jobb och kört HIT. apropå det sistnämnda så kommer en liten utmaning till er idag, eller för en längre tid. kanske som ett mål?
Idag så skulle vi göra en sjukt jobbig grej som bonus på HITen. Det är alltid som ca 4 minuter (alternativt lite kortare, inte längre iallafall) "extra-material" efter passet så ha det i åtanke när ni kör. alternativt lägg in det här som träning efter ett löppass eller annat träningspass. Principen är att göra start-and-run, knäböj, muntain climbers och burpees. fyra av varje efter varandra och så många varv man hinner på 4 minuter. Anders, ledaren, hetsar alltid mig precis innan och slänger ur sig ett antal varv "jag borde klara". Jag blir sjukt taggad av det här och vill slå det han säger. Idag sa han 8, jag klarade 10. Så ert mål är att klara 10 varv. 4 start-and-run, 4 knäböj, 4 mountain climbers och 4 burpess * 10 varv.
 
Ni får en liten film med instruktioner. Ursäkta för svettig brud och för att jag är överpeppad efter att ha fått en dos av mina favvo-hormoner. Älskar högintensiv träning..
 
 
 
sätt en klocka och kör fullt ös i 4 minuter.
 
Nu blir det lite shopping i taxfreen inför resan. har även införskaffat mig en sjukt snabb hjälm inför loppet om snart en vecka.
Matbloggstoppen