antioxidanter och cancer - att använda det sunda förnuftet

Jag kan såklart inte låta bli att lägga mig i. Det handlar om de senaste dagarnas nyheter kring Antioxidanter. Mamma skickar ett sms men samtidigt sitter jag faktiskt själv och kollar på nyheterna och får höra det senaste "Antioxidant kan förvärra cancer". Nu lyssnade inte jag helhjärtat kan jag ärligt medge men de pratade ändå om "krångliga" antioxidanter har jag för mig men inte att de nämnde det som jag sedan, dagen efter i UNT, får läsa - att det gäller antioxidanter i form av kosttillskott som undersökningen gjorts.
Det var då som möss med en viss lungcancersort visat sig dö snabbare eller utveckla flera och större tumörer om man tillsatte antioxidanter.
 
Antioxidanter är kroppens beskyddare skulle man kunna säga. Det är vitaminer och mineraler som det finns mycket av i frukt och grönt som reagerar med fria radikaler som finns i vårt samhälle när vi stressar, sover för lite, röker, äter friterad mat, andas, andas in avgaser osv. Äter vi samtidigt frukt och grönt, och på så sätt får i oss vitamin E, C och selen exempelvis, så "offrar" sig dessa i kroppen och reagerar med radikalerna så att de inte hinner attackera våra vävnader. 
Jättebra kan tyckas, och så är det faktiskt också. Forskarna nämner själva i artikeln att de menar på att det kan vara dumt att ge patienter med lungcancer tillskott med antioxidanter då det är då som det är ökad risk
Rätt mängd får vi i oss om vi gluttar på, och följer livsmedelsverkets rekommendationer om frukt och grönt.
De säger 500 gram om dagen, översatt i material blir det tre frukter och två nävar grönsaker. Det är ändå rimliga mängder om man äter nån frukt till frukost eller grönsakssmoothie, grönsaker till varje måltid osv.
 
 bildkälla: http://minbebis.com/blogg/kostbloggen/
 
Ändå ska folk envisas med att peta i sig kosttillskott. Jag tänker då i form av sånna där rör med alla olika vitaminer. Det mest lustiga är när jag sitter i kassan på konsum och en förkyld kund kommer fram med en påse apelsiner och sedan tre rör med vitaminer. "För att skynda på sjukdomsförloppet". Men snacka om att kasta pengar i sjön. varför inte nöja sig med apelsinerna?
Många "räddar" sig själva med att säga - äääh, det som blir överskott kissar vi väl ute bara, dom är ju vattenlösliga"
Men nej, det är tydligen inte så enkelt nu då, inte om du har benägenheten att drabbas av lungcancer.
Vad många inte vet, och som var bland det första vi lärde oss i skolan gällande vitaminer, är att en c-vitamintablett innehåller mycket mer än vad som rekommenderas. i 1/4-dels tablett täcks behovet. Hur många delar på en brustablett? inte många antar jag.
Varför istället inte äta livsmedel som innehåller ämnena naturligt och då få njutning i god smak på köpet. Det ska också tilläggas att vi inte kan tillgodogöra oss alla vitaminer när det är i konstgjord form i tablett heller.
 
Den där damen som jag gör ett kostschema till är en av de som använder det sunda förnuftet. hon brukar försöka äta kiwi nästan varje dag då någon sagt till henne att det täcker C-vitaminbehovet för en dag. mycket riktigt så innehåller kiwi 63 mg C-vitamin/100 gram. 1 kiwi väger ungefär 80 gram, att äta en sån plus lite röd paprika och gul lök resulterar ju i att "vi är i mål" gällande rekommendationen om 75 mg/dag.
 
Det sunda förnuftet var det ja.....
 
 
 
 
för den som vill ta del av artikel - UNT
annan fakta som tagits upp - SLV vitamin-C

Blåbär- och vaniljproteinChiapudding

Jag skulle jobba på Ärna idag (servera) och behövde då ett stadigare mellanmål för att orka stå mig tills personalen får mat. Jag har länge velat prova Chiapudding då det funnit många lockande bilder på Instagram med detta fenomen. Chiafrön är rika på Omega 3, det innehåller 3 gram/100 gram vilket är lika mycket som lax  men ungefär hälften så mycket som i linfrön. De innehåller även viktiga fibrer, protein, fosfor, kalcium och kalium.
Dom är riktigt roliga att ha i blöta saker som OIAJ då de, likt psylliumfrön eller linfrön, bildar som en gel runt sig och det är därför som de är så hälsosamma för magen då de tar med allt ner i tarmen och minskar risken för att drabbas av cancer eller liknande.
Iallafall så är det genom den här gelbildningen som själva puddingen blir till, ju längre den får stå desto bättre. Det här blev så gott att man med lätthet kan bjuda på det som en lite hälsosammare efterrätt. Jag googlade iallafall flera recept och använde mig bland annat av Marjas recept.Dock tyckte jag att mängderna var små och här har ni en näringsberäknad.
 

Blåbär- och vaniljproteinchiapudding

1 port (408 kcal)

protein 34 E%

fett 35 E%

kolhydrater 32 E %

 

1½ dl lättmjölk

½ dl lättkvarg

3 msk Chiafrö*

2 msk frysta blåbär

½ krm vaniljpulver (inte vaniljsocker)

15 gram vaniljproteinpulver (jag använder Starnutrition gourmet pro, som ett casein)

Till servering: 2 msk tinade frysta bär

 

Gör såhär: Denna rätt kräver lång tid i kylskåpet innan förtäring för bästa resultat. Ska du äta den på eftermiddagen så gör i ordning den på morgonen. Blanda alla ingredienser i en bunke och häll sedan över i ett glas och ställ i kylskåpet i ca 15 minuter. Ta ut glaset och rör runt lite, nu har Chiaföna börjat gelatiniserat sig och du kommer därför att få en homogen massa istället för att blåbären eller fröna flyter upp till ytan som i början. Låt stå i kylskåpet i några timmar. Tina under tiden bären. Lägg på dem strax innan servering.

 *Chiafrön är rika på Omega 3, det innehåller 3 gram/100 gram vilket är lika mycket som lax  men ungefär hälften så mycket som i linfrön. De innehåller även viktiga fibrer, protein, fosfor, kalcium och kalium.

 

 

Om du inte har något proteinpulver så kan man istället göra såhär (den blir dock inte lika rund i smaken):

 

Blåbär- och vaniljchiapudding

1 port (324 kcal)

2 dl lättmjölk

3 msk Chiafrö

2 msk frysta blåbär

1 krm vaniljpulver (inte vaniljsocker)

2 tsk sötningsströ (alternativet är ju att bara ta en msk vaniljsocker istället för sötningsströ+vaniljpulver)

Till servering: 2 msk tinade frysta bär

 

Gör såhär: Denna rätt kräver lång tid i kylskåpet innan förtäring för bästa resultat. Ska du äta den på eftermiddagen så gör i ordning den på morgonen. Blanda alla ingredienser i en bunke och häll sedan över i ett glas och ställ i kylskåpet i ca 15 minuter. Ta ut glaset och rör runt lite, nu har Chiaföna börjat gelatiniserat sig och du kommer därför att få en homogen massa istället för att blåbären eller fröna flyter upp till ytan som i början. Låt stå i kylskåpet i några timmar. Tina under tiden bären. Lägg på dem strax innan servering.

Kalla mig nötter och dagens i-lands

Börjar med mina i-landsproblem idag.
 
Jag ställer mig frågan;
- är det bäst att frysa fast ettans växel på cyklen och då trampa livet ur sig både där det är flackt och utför, gnida pulla och benen går så fort att de skulle kunna tända en brasa. väldigt jobbigt när man har träningsvärk i benen.
- frysa fast tvåans växel (vilket jag har just nu) då trampar man sådär stressat snabbt, trosorna hamnar konstigt, det är jobbigt i backarna och man kommer knappt framåt när det är flackt. väldigt jobbigt när man har träningsvärk i benen även den här växeln.
- eller frysa fast treans växel (det är denna jag föredrar) komma fram relativt fort när det går utför eller är flackt, däremot blir backarna riktigt jobbiga. nästan så att man måste hoppa av för att inte bli svettig. väldigt jobbigt att trampa igång cykeln vid övergångsställen och liknande. 
 
Att välja växel att frysa fast gör man på bästa sätt genom att tina upp cykeln i trapphus, ställa in den växel man vill ha, sedan ställa ut cykeln...
 
Det jag försöker säga är väl att jag egentligen längtar litegranna tills det blir varmare nu. när fåglarna börjar kvittra, dagarna blir ljusare och det går att växla fram och tillbaka på cykeln. och när man kan kasta dom där förbenade dubbdäcken åt fanders (läs lägga upp i förrådet, det var ändå en present av kära simpan).
 
Yes, you can call me nuts. Men jag har bokat in mig på...
 
 
spinning maraton på lördag. fyra timmars trampande helt frivilligt. Det är ju nämligen så att jag och syrran faktiskt ska genomföra en tjejklassiker och då känns det bra att ha provat på att cykla längre än 1 timme. pallar man det här så pallar man definitivt vätternrundan. Då ska man ju mest bara trampa i den fina naturen. det här kommer att bli svettigt.
 
Apropå de där loppen så kommer väl mitt andra problem. Vi är bjudna på bröllop den 7:e juni vilket är samma dag som jag ska trampa runt den där förbenade sjön. Det är Simons kusin och hans blivande fru som ska gifta sig och jag är såååå besviken att jag inte kan följa med. istället kommer väl jag sitta i en buss på väg hem från cyklingen. Som tur är så är jag bara 25 år gammal (snart) och kommer att få uppleva flera andra bröllop. Det är bara att bita ihop och inte gräma sig över det där, det blir ingen lyckligare av.
Matbloggstoppen