Protorexia och diet för minnets skull

Det är i Women's health UK (December 2015) som man kan läsa om den senaste benämningen av en typ av kosthållning. Eller snarare ätstörning skulle man kunna säga - protorexics skriver tidningen. Det klassiska som kännetecknar detta fenomen är när en stor del av intaget består av protein och individen försöker spara in på kolhydrater för att "tajta till sin kropp". I artikeln hänvisar en dietist till det rekommenderade intaget om 0.75 g protein/kg kroppsvikt och inte mer för att det ska vara hälsosamt fortfarande, en annan menar på att 1.2 till 1.6 g/kg kroppsvikt fortfarande är okej.
I studier har det visat sig att de som åt en högproteinkost löpte mycket högre risk för att drabbas av cancerformer samt diabetes, inget nytt egentligen. Det de också menar i artikeln som kan vara en fara är att ett stort intag leder till att man äter mindre av annat och får brist på vitaminer och mineraler, ja precis som med vad som helst när man överkonsumerar en grej.
såhär beskriver protorexics dom själva.
'We're easy to spot. We're the ones with plastic beakers in our bags, empty save for a pile of powder at the bottom. Our freezers are jammed full of pre-portioned chicken breasts. And come mid-afternoon, we're tucking in to our second hard-boiled egg of the day. It's a diet once associated with bodybuilders and elite athletes. We're neither. But we have earned ourselves a less comfortable moniker: protorexics'
 
Jag känner mig träffad såklart, det gör nog varenda gymråtta. Att det inte är svinhälsosamt att trycka i sig protein, ja det var inget nytt heller. Samtidigt tycker jag att det är ett himla bra näringsämne, inget annat mättar så bra på så få kalorier. Och vet ni, jag hatar att gå runt hungrig, jag blir så mycket mindre produktiv då, kan bli surig och trött. Under vardagar och allra helst arbetsdagar vill jag vara mitt bästa jag. Har även ett stillasittande arbete, är på arbetet många timmar så om jag petar i mig "för mycket" kalorier har jag svårt att hinna bli av med dem under dagen. Jag sover också bättre och lättare om jag inte äter för mycket utan håller mig till mina normal-dagar. När jag läser om mängder som 0.75 g/kg kroppsvikt är det nästan så att jag fnissar till, här har ni tjejen som äter minst 2.5 gram/kg kroppsvikt varje dag trots att jag äter mycket vegetariskt nu igen.
Något som är intressant är dock att undersöka om det är olika från person till person, jag menar jag är ju van att äta uppemot 3 gram, jag har gjort det här under så lång tid. blir min kropp vad då?
Jag bygger upp mina måltider kring en proteinkälla, oavsett om det är vegetariskt eller animaliskt.
Samtidigt är jag inte en sån som jagar protein och måste sänka en shake direkt efter träning, det är BCAA isåfall under passet och mest för att jag ska vakna till efter en hel arbetsdag och det är jobbigt under passet. 
 
Det är llite lustigt att allt ska ha en etikett. Hur man är och vad man gör. något som också är intressant är varför de inte lyfter näringsämnet fett i artikeln. hur beter sig en protorexitarian kring detta? ser man till fitnessbranschen så är det ju snarare högt protein, högt kolhydratsintag men lågt fettintag som gäller. Lite så jag jobbar, men det ska läggas till att det är iochmed jontes kostschema och alltså dietupplägg. Jag förstår nu hur mycket jag vill ha och behöver kolhydrater, men kring träning och RÄTT slags kolhydrater. Inte bröd, pasta, bulgur osv. Det man behöver är snarare rena råvaror. Jag ser till att få i mig av alla näringsämnen i rätt mängd, i nufallet rekommenderat av min nya coach. Det är nämligen viktigt att få i sig av allt och de mest extrema protorexitarianerna är nog just det, extrema, i att bara äta protein i princip och väldigt ofta med många mellanmål. i artikeln visas tillochmed exempel på en persons dag och man kan tydligt se alla dessa extra mellanmål som att verkligen överförse kroppen med protein UTIFALL det skulle vara så att det lider brist.
 
Jag tror att man kan ta allt med en nypa salt, eller snarare inte ta åt sig så mycket eller bry sig. Än så länga har jag inte läst några stora studier gällande det här med ett för stort proteinintag, något en stor del av befolkningen faktiskt pysslar med.
 
Det andra intressanta handlar också om kost och livshållning faktiskt. Läser i tidningen imorse om en kille som tävlar i minne och att komma ihåg siffror. människan hade ett extremt dagschema där han gick upp vid 5 varje morgon för att det var tidigt som minnet var bäst. han var mycket ute och sprang samt måste hålla en bra kost med bland annat gröt till frukost för att kunna vara så fokuserad som möjligt.
Klockan 21 gick människan och lade sig för att orka upp. han var dock i sluttampen innan tävling utomlands, hoppas verkligen för hans skulle att dygnsrytmen ändras något sedan. Men ändå så sjukt intressant att se, oavsett sport är sömn och kost så otroligt viktigt för att kunna prestera.

Julpyssel soon december

Jag har inte riktigt fattat att det är december strax. När vi pratat om julpyntning så har jag tänkt att jag tjuvstartar om jag sätter upp grejer nu, vad tusan på söndag är det ju första advent. Crazy.
Jag tycker inte om vintern särskilt mycket men december månad med alla förberedelser älskar jag. Allt vackert, alla dofter.
I den byggnad jag jobbar har de pyntat med kransar innehållandes mistel, det doftar så vansinnigt gott.


Går förbi och drar in doften varje morgon.

Igår satte jag även igår det årliga pepparkakshusbaket. Först skapa mallar, sen grädda, dekorera, sätta ihop. Väldigt entusiastisk i början, ganska less i slutet. Det är bra att jag har limpistol, inget smält socker för min del..


Igår körde vi mitt plyopass efter backintervallerna på lunch run. Det var första gången på länge som jag kände att det var riktigt jobbigt och flåsigt. Alltså idag, AJ, mina ben värker något otroligt.


Men det är så himla trevligt att göra det här, man blir så sjukt pigg också. Love it.

Har även kostat på mig ett par nya freddybyxor, min andra är stora eller väldigt utnötta (använda). Alltså Marble wash, så sjukt snygga. Och skönt med tajta nya brallor igen.
Nu kicka lite ass på jobbet, träna och sen är det ju freeedag. Tjoho!

Hallrust

Redan tisdag morgon, är på väg till jobbet och nu är det bannemej kolsvart utanför.
Minns när jag i slutet av sommaren började få ångest för att det blev mörkare, ha, det sa bara swosh så var det dyngmörkt. 

Helgen var verkligen super och så himla skönt att kunna slappna av helt.
Filmen var helt fantastisk, hela biosalongen skrattade högt. Jag läxade till det med en proteinbar och ett par nya proteinchips, chipsen var ingen hit får jag lov att säga, då är dom från märket proteinbites så mycket godare, mer som varma chips i konsistensen.


På lördagen väntade mysfrulle med nybeställt bröd, sen gym på kära Actic. Brände av värsta benpasset som ger mig träningsvärk från h*lvetet. Ni vet när man har så ont att det är jobbigt att sitta på hårda stolar.
Mot eftermiddagen åkte vi hem till Simons mamma för att laga lite god mat och umgås, var nämligen 10 år sedan Stefan, Simons pappa, klämdes ihjäl och lämnade familjen hastigt.
Vi gjorde supergod feta/soltorkadtomat/basilikafylld kycklingfilé, sötpotatis- och rödbetsfries, morotstzatziki och aioli. Mums mums mums. Tänk att hemmalagad riktig mat kan bli så gott. Den där familjen, likt många andra, har hamnat i lomander-bea-träsket och en bytta åkte såklart fram fast vi gjort såser. Fy tusan så äckligt det var i jämförelse. 

I söndags stod matlagning på schemat som vanligt. Gjorde bland annat den här supergoda, vegetariska pajen på Blomkålsbotten. Lite mer likt en frittata men himmelskt gott. Perfa efter träning.


Paj på Blomkålsbotten. Fylld med soltorkad tomat, keso, spenat, fetaost 3%, potatis bland annat.

Blev även promenad i finvädret, gym och annat småpill, en typisk söndag med andra ord.
Och så fick vi hallen klar. Det blev så så bra.
Vi har målat om lister, hylla och skoställ från mörk brun till vitt istället. Satt vit/créme färgad tapet istället för målad vit med blått inslag.
Vi har bytt ut den turkosa målade fonden till en superfin blommig tapet som jag tamejtusan är lite kär i.


Före
Efter


Före


Efter. Vi har alltså också bytt plats på vart hatthylla sitter, vi tyckte att vi kunde fånga den fina väggen mat möts av bättre så.

Nu är det bara lite småfix kvar som att köpa eller bygga sittpall, fixa ny lampa i taket. Men så skönt att vara i princip klar. Att ha massa saker stå huller om buller i 56 kvadrat är ingen hit.

Igår blev det gym istället för HIT (spar det till slutet av veckan). Så skönt att kunna träna med energi och utan stress. Jag känner mig redan så mycket starkare. Hade jag inte haft sån träningsvärk i bröstet redan (hur kan man få det av chins/dips igår?) så hade jag nog ökat i alla övningar. Är beroende av flås ni vet, så lade till 4 min AMRAP efter passet - 4 knäböj/mountainclimbers/kamelen/burpees.

Hur man ser ut efteråt. Trött är bara förnamnet. Jag gjorde 9,5 varv, hur många klarar du?
Matbloggstoppen