Utebliven åldersnoja - istället känslan av välbehag

Vaknade upp till solsken igår, det gör ju så mycket alltså. Blev morgonträning på Actic för sedan väntade jobb hemifrån, ville hinna jobba på så mycket som möjligt innan besök väntade vid 15, hann ju med litegrann efter också. Kunde sitta på balkongen och jobba i solen. Ännu en bra sak med hösten - det blir lite svalare och man kan hänga i solen utan paus. Läste i tidningen att man förövrigt inte kan säga att det är höst förrän temperaturen kryper ner till 5 grader typ 5 dagar i rad, måste ju gälla nattemperatur antar jag. Men ja än är vi inte där iallafall oavsett. Vid 15 kom iallafall UNT reporter för Matreportage och snart efter även en fotograf. De blev kvar en bra lång stund och det var mycket trevligt. Att få berätta om sin filosofi är lyx alltså, det blir som en möjlighet att få förklara anledningarna till att man gör som man gör, ser ut som man gör och ja fungerar som man gör helt enkelt. Förhoppningsvis kan jag inspirera flera, att inte tänka att hälsosam är komplicerat. Många känner det som övermäktigt vid första tanke. Jag får ofta höra "hur orkar du" och det kan handla om när jag skivar upp ett kokt ägg med tomat på ett knäckebröd. "Alltså vadå, att koka ett gäng med ägg och ta med?" Blir min fundering, något som inte alls är komplicerat i min värld. Däremot underlättar det till att jag inte faller för frestelser som glass till mellanmål, eller något annat onyttigt. Självklart kan man göra det ibland, men inte alla dagar.

Kanelvarma äpplen med rostade hasselnötter och lättkeso får UNTläsare recept på. Ett superenkelt men gott mellis.

Något som jag reflekterade över var hur mycket mindre nervös jag var den här gången. Visst, man vill tänka efter många gånger så att man inte missat något men som sagt, inte alls så stressad som tidigare. Jag antar att jag har åldern att tacka. Jag tar allt mer och mer chill ju äldre jag blir, är bekväm och trygg i mig själv, inser att allt inte hänger på mig. Samtidigt ska man vara ödmjuk och kunna ta kritik och inse att man har brister eller gör fel, även det tycker jag att jag är bra på, eller lyhörd för kanske man säger?

Nej någon åldersnoja det har jag inte, kommer förmodligen inte ha 30-års kris heller. de människor som har det tror jag är sånna som inte provat på olika riktningar i sitt liv. Det kan vara exempelvis att man varit på samma arbetsplats sedan man slutade gymnasiet, bott på samma ort hela livet eller varit ihop med samma tjej sedan högstadiet. Om man inte varit ute och luftat sig och provat sina vingar.
Jag känner mig inte träffad på någon punkt och en ytterligare grej tror jag är att jag redan haft lite åldersnoja. När jag skulle fylla från tonåring eller om det var 20 till 21. Det kändes så vuxet och stort - att börja räkna på 20, jag minns att jag var riktigt nere i veckor. Helt absurt i efterhand och nu njuter jag för varje år jag blir mer och mer vuxen. För det är så skönt.

Att släppa taget om årstiderna och mer go with the flow

Alltså idag var det så mörk och grått att en nästan hade kunnat ha lampor på cykeln på väg till tåget. Det går fort nu, mot mörkare tider. Förhoppningsvis har man planerat in massor av roliga saker som livar upp och gör att man ser fram emot kommande månader. Har lyssnat på många poddcasts i helgen då jag varit ute på svampjakt, där nämner en kille bland annat att vi bör släppa taget om årstiderna som vi ständigt försöker hålla kvar i, exempelvis sommaren är ju ett klassiskt exempel. Man älskar ju denna tid och vill så gärna att hela augusti och september ska vara helt fantastiska så att den blir riktigt låååång. Så har det ju tyvärr inte varit i år med augusti men å andra sidan var juni helt fantastisk. Iallafall så menar han att istället för att vara bitter, omfamna den kommande årstiden, se möjligheterna. Jag själv kan inte annat än hålla med. Jag är självklart stundvis negativ till nya saker och livet generellt. Men jag ser ALLTID möjligheterna till saker och vägrar att tänka i banor om att personer egentligen inte kan göra det de vill, alla har i princip samma möjligheter. Nu menar jag givetvis inte att alla kan bli fotbollsproffs eller en grym artist för till det krävs det talang även om mycket kan köpas för pengar. Men istället för att gå runt och vara svartsjuk på rika människor tycker jag istället att man kan ta i lite hårdare på jobbet, ha flera jobb eller byta jobb. Det värsta som finns är ju bittra människor på jobbet just för att de jobbar med "det de hamnade på" inte det de brinner för eller vill.
Nej välj istället att se på de olika årstiderna som något otroligt lyxigt vi har här i Sverige. De är alla så vackra på sitt sätt och gör också att vi längtar till varje då vi hinner göra det, ingen varar för länge och alla innehåller någon typ av skön högtid.

Jag lyssnade även på träningspodden med Lofsan och Jessica som påminde mig om att man visst inte kan skylla sin uteblivna träning på diverse saker. Nu menar jag de personer som ojar sig över att de inte tränar fast de så gärna vill det. Att "det kom i vägen" , "så gjorde jag x istället". De påminde mig om att det är varje persons egna ansvar att hitta det sätt som motiverar dem själva bäst och att det bannemej inte är bekvämt att få in den där vanan igen om man väl glidit tillbaka till gamla beteendet eller haft ett avbrott bara kanske.

Kanske skulle då Femis inlägg om känslan efter träning att hjälpa som spark i baken. En påminnelse om vad faktiskt fysisk aktivitet gör för oss i våra kroppar. Hon sätter ord på det jag så ofta försöker förklara och säga, tyvärr lyssnar inte "vanligt folk" på en sån som mig. En person som älskar att träna och faktiskt knarkar dessa gratis må-bra-grejer just för att de inte är olagliga eller farliga, bara sjukt härliga och hjälpfulla. Att jag är utbildad Kostvetare sätter helt klart käppar i hjulet på mig, då kan man inte lyssna på mig. Men åtsidan med det och fram med inlägget igen. Det Femi beskriver är den känsla av "snygghet" träning skapar. Hon skriver om det nakna och Sanna bedömningen av kroppen mer som det vi är tilldelat oss, den vi får och kan använda varje dag, dess funktion och inte utseende och som är det som får mig att vara löjligt förtjust i träning och utmaningar. Jag med känner dessa känslor men numera även under mina pass, helst gympass. Jag svämmar över av meningar som "jag-är-så-snygg", "jag-är-så-snygg", "jag-är-så-snygg". Hur ska jag då kunna låta bli? Att bara sluta upp med fysisk aktivitet. Under tiden jag tränar kan jag känna mig så stolt över min kropp för att den är stark, för att jag orkar, en underbar känsla som fortsätter resten av tiden - när man lyfter kassar, går i trappor, går i backar utan att flåsa. Som en fin spiral. Och himla viktigt är det för jag vet så många människor som går runt och skulle vilja se ut på ett annat sätt, fy så hemskt, kan egentligen inte föreställa mig känslan för då kommer vi tillbaka till det igen - alla har möjligheten att forma den till det de vill. Sådetså. Och som det inlägget tar upp, det fina i kråksången, när du börjar träna så känner du dig snygg oavsett utseende eller känsla innan, man behöver alltså inte ens gå ner i vikt (vanligaste önskemål) hur bra liksom. Kommer länka till det HÄR sen.

Tränade ute på Saras baksida igår. Löpning plus backintervaller först, TABATA med kettlebells sen. Så skönt och svalt. Blev en övernattning på landet då Simon hade match och jag behöver svamp till morgondagens reportage. Hann även med besök/fika hos mormor/morfar (Simons) och grill. Hela helgen har ju utlovat shorts-kläder så vi har sugit ur det sista ;) oh yes

Varma mackor på glutenfritt proteinbröd, så så gott

Fredagskvällen innebar svettig målning av kök, om vår bastulägenhet inte var varm innan liksom. Men det blir så himla bra. Här hylla och vägg i vitt istället för gulvitt och svart. Längtar tills luckorna är fixade

Har inte vunnit nå pengar heller, jag är nog en sån som inte har tur i spel. Som tur är så har inte huset hamnat på budgivning än, sker nog tyvärr idag faktiskt

Är du vältränad?

En ganska knivig fråga då svaret blir olika beroende på vem du frågar. Det kan helt bero på vilken nivå personen är på samt hur denne tänker. Är man helt insnöad på löpning så är att springa milen på under 40 min = vältränad. Frågar du någon på gymmet så kanske någon som orkar lyfta olika procentuellt av sin kroppsvikt på diverse övningar måttstocken och frågar du någon i ett simsällskap så är den som simmar sträckor på den viss tid måttstock där. I mina ögon sett så handlar det faktiskt om att vara ganska bra på ganska mycket saker. Att vara svinstark på gymmet men smidig som ett kylskåp anser jag inte är så charmigt, att samtidigt inte ha kondis till att springa särskilt långt alls gör ju inte att jag klassar det högre heller.
Nej, för mig handlar det om att behärska sin kroppsvikt, vara smidig, ha någorlunda kondis och samtidigt vara stark. Så passande när jag hittar på ett test i Bodytidningen där man kan mäta sig själv på 10 olika punkter. Jag anser inte att man ska känna sig dålig om det är flera punkter man inte klarar, det är svåra saker. Men om inte annat kan ju detta användas som träningsmål, jag själv kämpar med att kunna ro 1000 m under 4 minuter, just nu är jag nere på 4 min och 6 s. Samtidigt klarade jag att springa 3 km på 13 minuter så jag känner mig lugn på kondis-fronten. Hur står du dig?
 
De tre stora
Detta handlar om att vara stark i de tre stora övningarna - bänkpress, marklyft och knäböj.
BÄNKPRESS
För tjej handlar nivåerna om;
- Godkänd: att klara att lyfta en repetition på 50% av sin kroppsvikt
- Stark: att klara av att lyfta en repetition på 75% av sin kroppsvikt
- Mycket Stark: att klara av att lyfta en repetition på 100% av sin kroppsvikt
 
Här klarar jag mycket-stark nivån.
 
För killar handlar nivåerna om;
- Godkänd: att klara att lyfta en repetition på 125% av sin kroppsvikt
- Stark: att klara av att lyfta en repetition på 150% av sin kroppsvikt
- Mycket Stark: att klara av att lyfta en repetition på 200% av sin kroppsvikt
 
KNÄBÖJ
För tjej handlar nivåerna om;
 Godkänd: att klara att lyfta en repetition på 75% av sin kroppsvikt
- Stark: att klara av att lyfta en repetition på 125% av sin kroppsvikt
- Mycket Stark: att klara av att lyfta en repetition på 175% av sin kroppsvikt
 
Även här klarar jag av mycket-stark nivån när det bara är en repetetion. 
 
För killar handlar nivåerna om;
- Godkänd: att klara att lyfta en repetition på 150% av sin kroppsvikt
- Stark: att klara av att lyfta en repetition på 200% av sin kroppsvikt
- Mycket Stark: att klara av att lyfta en repetition på 250% av sin kroppsvikt
 
MARKLYFT
För tjej handlar nivåerna om;
 Godkänd: att klara att lyfta en repetition på 100% av sin kroppsvikt
- Stark: att klara av att lyfta en repetition på 150% av sin kroppsvikt
- Mycket Stark: att klara av att lyfta en repetition på 200% av sin kroppsvikt
 
Även här klarade jag mycket-stark nivån när det handlar om en repetetion. 
 
För killar handlar nivåerna om;
- Godkänd: att klara att lyfta en repetition på 150% av sin kroppsvikt
- Stark: att klara av att lyfta en repetition på 200% av sin kroppsvikt
- Mycket Stark: att klara av att lyfta en repetition på 275% av sin kroppsvikt
 
CHECK 
 
Rakt marklyft på ett ben
Denna övning handlar både om styrka men också balans. Jag körde det idag och skrattade först till åt vikten, men efter tre set á 10 reps på varje ben kommer nog träningsvärk att vara ett faktum imorgon. Det man ska klara av för att checka av denna som DONE är alltså att med 40% av den vikt man brukar köra raka marklyft med, klara av att göra 10 reps per ben på endast ett ben i marken åt taget. Det stående benet ska inte böjas allt för mycket utan det är överkroppen som fälls framåt och sedan uppåt. Ha en stolt hållning/bröst.
 
CHECK
 
Hoppa din kroppslängd
Denna handlar om spänst, klarar du att hoppa jämnfota så långt som din kroppslängd? Gör som så att du lägger dig ner på backen, markera med en sko eller så vart dina fötter slutar samt vart ditt huvud är. Hoppa sedan jämnfota mellan dessa punkter för att se om det går.
 
CHECK på den.
 
Jägarvila
Är du mjölksyratålig? Här handlar det om att palla att sitta i 90 grader mot en vägg.
godkänd - 3 min
stark - 5 min
mycket stark - över 7 min
 
CHECK - Här klarade jag att stå i 5 min och 40 s. hade jag haft någon tjurig jävel bredvid så hade jag nog pallat att stå längre.
 
Ro 1000 m eller springa 3 km
Denna punkt handlar om kondition. Man kan antingen välja att;
Ro 1000 m.
Kille: ska klara av denna sträcka på 3 min 30 s.
Tjej: Vi har 4 minuter på oss
 
Jag har försökt och försökt, är nere på 4 min och 6 sek nu. Satsade därför på löpningen för att mäta. att ro är nämligen svårt och handlar mycket om teknik. Är man liten och kort som mig så är det absolut till ens nackdel. Löpning - det är bannemej händigt för alla
 
Löpning 3 km:
kille: Killar ska klara denna distans på 12 minuter för att räkna sig till vältränade.
Tjej: Tjejer ska klara denna distans på 14 minuter för att räkna sig till vältränade.
 
CHECK - jag sprang på 13 minuter på morgonen innan frukost i magen.
 
Hänga i räcke
Hur är det med greppstyrkan egentligen. Denna punkt handlar om att hänga med sin kroppstyngd i ett räcke en viss tid. Inget för den kallsvettige.
 
Häng i ett räcke med raka armar i 2 minuter.
 
EJ. Har provat några gånger nu, utan kalk eller dragremmar då det känns som fusk. Men klarade som bäst 1 min 46 sek.
 
Chins/dips
Orkar du med din egen kroppsvikt? 
Här handlar det om att behärska sin egen kroppsvikt i två övningar.
 
Tjej
chins: 10 st
dips 15 st
 
Kille
chins: 20 st
dips: 30 st
 
CHECK, känns skönt att klara av denna. Har ju ändå tävlat i det också.
 
Kunna sitta djupt i en knäböj
Flexibilitet igen. Att kunna sätta sig djupt i en knäböj, utan skor, utan att ryggen rundas av/med god hållning och utan någon belastning. 
 
En repetetion räcker. Hälarna ska vara i hela vägen. Ett tips är att hålla armarna rakt uppåt. 
 
CHECK
 
Finnen
Att stå på knä, antingen på golvet eller bakåtvänd på en bänk där man kör latsdrag. Och sedan böja sig framåt med armarna på ryggen och liksom böja med hjälp av baksida lår. När framsidan av kroppen nuddat marken, eller är en vågrät linje om man kör på bänk, orka lyfta upp hela kroppen med hjälp av baksida lår. alltså jisses så svårt och tungt. Helt omöjligt för mig. klarar du det?
 
EJ
 
Mage med maghjul
Antingen 4 st från stående ner till rak kropp framåt. Eller 10 stycken ståendes på knä.
 
CHECK. Detta är ju en av favvoövningarna på gymmet. alltså på knä då, från ståendes kändes det inte ens värt att prova eftersom att inte simpan klarade det. 
 
När en klarar 8 av 10 st övningar, då räknar jag mig bannemej till vältränad. En himla rolig grej att prova tycker jag.
 
Matbloggstoppen