Busted

Vår kurslitteratur har bytts från årsredovisning till fetma, mycket trevligt för min del. Hajade dock till när jag läste kapitlet om sockerberoende och det står "socker kan i likhet med annan välsmakande mat stimulera hjärnans belöningssystem. Mekanismerna liknar på många sätt de som påvisats för droger som alkohol och narkotika, men det finns skillnader. Naturliga belöningar som SMAKLIG FÖDA, SEX och INTENSIV FYSISK TRÄNING aktiverar samma hjärnområden, men beroendeframkallande medel ger en många gånger större frisättning av dopamin"
Känner mig något träffad.

Förövrigt går det riktigt bra med syrran och hennes viktnedgång. Kan inte annat än vara stolt när hon äter havregrynsgröt till frukost varje dag fast hon inte gillar det. Hon har inte ätit nåt sött på en månad förutom när hon var på födelsedagsfest förra helgen. Hon har tappat tre centimeter runt midjan och 6 kilo och det är bara Januari. Bra jobbat!

Go-frukost

Begav mig hemåt mot Skutskär igår. Tyckte att det var dax för att hälsa på mammi, har ju inte varit här sen vid jul. Blev en chill-kväll i soffan med hela familjen. Idag har jag hunnit hälsa på mormor och snart vankas tacopaj till lunch hos mamma :) något som är hemskt märkligt är att det alltid är godare att äta frukost hos mamma. Fast jag tagit med mina havregryn och tillagat gröten på samma sätt samt rivit äpple över som jag tagit med hemifrån. Vet inte om det beror på skutskärsvattnet eller mammas supermicro..

proteiiiin

Idag är en bra dag. Vår föreläsning började redan vid 8 så det var uppstigning tidigt. Det gjorde ingenting då idrottsnutrition stod på schemat. Det var de mest intressanta tre timmar föreläsning jag varit på på ett bra tag.
har hunnit med en hel del plugg idag. skönt för att slippa pluggångest-monstret i huvudet. Till lunch blev det Värmlands i sällskap med kära Felicia. Jag ska få låna högskoleprovsboken av henne så nu jäklar. 
 
Dagens intressanta:
Jag lärde mig mycket intressanta saker idag, mycket repetition från tidigare kurser också såklart. Men återigen kommer vi till det här med kosttillskott eller ej. jag känner mig själv rätt kluven i frågan. bör man ta proteinpulver?
Det som är bra med just näringsämnet protein är att det är hemskt svårt att överkonsumera det. det funkar inte som kolhydrater eller fett som lagras i fettväven vid för stort intag. För någon månad sen var det en snackis på radion gällande att allt fler unga tar proteinpulver vilket kan leda till njurproblem. det där är inte en sanning då du bör konsumera otroliga mängder innan njurarna tar stryk.
precis som så mycket annat på radion..
Iallafall så visade Agneta att man genom en allsidig kost kommer bra mycket högre än de lägsta rekommenderande fungerande värdena gällande proteinintag g/ kg kroppsvikt per dag. Man måste alltså inte ta proteinpulver. För att inte bryta ner sig själv kan man ligga på ett intag om 8 gram/kg kroppsvikt. rekommendationerna till en person som sysslar med någon konditionssport 1,2-1,4 gram/ kg kroppsvikt och för något i stil med styrketräning 1,6-1,8 gram/kg kroppsvikt. genom kostförslagen vi fick se hamnade man på 1,6-1,9 gram/kg kroppsvikt. men då blir ju frågan, hur många äter en allsidig kost?
Det mest intressanta under föreläsningen var när hon visade att man mycket enkelt kan få i sig samma mängd essentiella (livsnödvändiga) aminosyror (protein) som i en gainomax genom vanliga livsmedel istället. 100 gram ägg eller 100 gram kvarg innehåller lika, om inte mer som en tetra fast man slipper allt tillsatt socker. så ät kvarg och ägg istället för återhämtningsdycker vettja. ganska så mycket mer ren mat.
 
 
 
Matbloggstoppen