Dagens konstaterande

är att jag springer långsammare när det är kallt. Det konstaterades genom att jag idag och igår sprungit exakt samma sträcka men med 1 hel minuts skillnad. Energidepåerna var lika mycket påfyllda - en stadig frukost. jag sprang vid samma tidpunkt runt 10.00-10.30. Idag var det plus 4 grader med lite regn, igår var det snarare minus 4 med blåst och snö. Kanske logiskt egentligen men gick in på internet och läste lite om det.
tydligen så blir man lika långsam av kyla som vid en het sommardag.
"-5 grader: 5% (+2½ min. på 10 km)" så mycket påverkar gradantalet, verkar ju stämma med min tidsskillnad.
sen så läste jag också att när det blåser så fokuserar kroppen på att värma upp det kalla luftlagret närmast huden som annars ska vara varmt. man förlorar mycket energi på det här och ju mer det blåser och ju sämre klädd man är, desto mer energi går åt. 
 
Det är min andra lediga dag den här veckan. så himla skönt med "lov". när man kan ströplugga lite hemifrån men mest syssla med roliga saker. igår passade jag på att hälsa på mamma och även mormor. körde bil i vinterrusket, vad är grejen med att det snöar nu i oktober liksom? sjukt läskigt att köra med sommardäck. Idag har jag mest myst runt här hos simpan för att invänta honom och åka och lyfta lite skrot. sjukt praktiskt med en pojkvän som gillar att gyma. Men ikväll blir det hemfärd till Uppis. seminarie med opponering väntar imorgon. sen ska vi vara en fokusgrupp och svara på lite frågor gällande marknadsföring på internet har jag för mig :P 
 

coffee

Torsdagen var verkligen inte en rolig dag, inte fredagen heller. Det är tur att Elina tar det här så bra, det känns som att hon har större förståelse än vad jag har. 
Igår skickade vi äntligen in det förbenade PM:et/uppsatsen. Det sista jag brydde mig om var betyg på den men nu är det som sagt klart. på kvällen igår så hade vi taco-mys med gamla kost-gänget hemma i Kajsas korridor. som det har varit nu så hinner man knapp säga hej till varandra i korridorerna på ekonomikum och några läser ju inte ens samma sak. så det var trevligt att få hänga med likasinnade.
 
 
idag har jag jobbat på högskoleprovet. uppstigning vid 6 för att åka och förbereda inför alla skrivsugna. huujedamej så kallt och mörkt det är numera om mornarna. Vi var assistenter som delade ut proven, kikade så att ingen fuskade osv. jag trodde att man inte fick hålla på med något särskilt under själva skrivandet så hade ingen bok eller liknande med mig. så då passade jag på att öva lite på högskoleprovet genom att läsa igenom varje del som de skrivande höll på med. skrev i de frågor jag hade någorlunda hum om. vissa delar gillar jag verkligen inte. men som en liten övning inför om jag ska skriva det i vår, är ju annorlunda nu än när jag skrev det. när jag kom hem var jag sjukt mosig i huvudet iallafall, dels av allt läsande/tänkande sen att man haft ett stort ansvar hela dagen också. har fortsatt vara trött hela kvällen så det blev lugnt för mig. har bakat bröd, slängt ihop en äppelpaj och nu kikar jag på "så mycket bättre" en av mina favvoserier. Simpan är på släktkalas så för en gångs skull är jag själv på helgen. känns helmärkligt och jag tycker synd om mig själv, det är inte ofta som jag inte gör något på fredagen eller lördagen. men det kan väl vara nyttigt kanske, man klarar ju sig själv. 
Något som är sjukt skönt är att hela den här helgen kommer att vara bakisfri, jag har ju dom senaste veckorna druckit åtminstone en dag varje vecka. awesome eftersom jag inte orkar känna mig misserabel eller sjuk. 
 
 
Min skånska äppelkaka med glass och kaffe. och apropå kaffe..
 
dagens intressanta:
Det senaste lärorika jag skrivit har hela tiden handlat om träning, nu tänkte jag droppa något om kost. fast ja, dom två hänger ju ihop ganska ofta. det här har jag ju tagit upp förr också men det handlar iallafall om allt bra som kaffe för med sig och det tåls att påminna er om. det pratas ganska mycket om det är skadligt eller inte. men grejen är den att kaffe mest är bra såvida man inte får magbesvär eller sömnproblem. 
- kaffe skyddar mot diabetes typ 2, man minskar risken att drabbas med 7%
- det hjälper oss att hålla vikten och bränna fett
- prestationshöjare då en bättre fettförbränning leder till ökad uthållighet
- skyddar mot vissa canersorter
- minska risken för skrumplever
- har visat sig minska depressioner och sänker risken för att drabbas av Parkinsons.

Sorgens dag

Idag är ingen rolig dag. Isak ska idag lämna oss från denna jord, hans levervärden försämras i rasande fart så det är för hans eget bästa. jag vill inte riktigt inse det utan tror att det kommer att finnas en räddning i sista sekund. 

Vår relation är lite knepig, vi tycker om varandra men allt som oftast säger jag till honom när han tigger osv. Isak är en hund som inte är härtligt välkomnande mot alla utan det tar lång tid att förtjäna hans kärlek. förra hösten hade vi en del "fighter" på våra promenader innan Isak insåg att det är jag som bestämmer. Det var nån gång i November som han första gången försvarade mig när en kompis skulle skojbrottas med mig. Då var jag också en accepterad familjemedlem för honom äntligen. Numera blir han superglad när jag kommer hem även om det inte går att jämföra med vad han blir när syrran kommer. Så även om han inte gärna kommer fram och söker kontakt mer än vid lek så vet jag att han gillar mig.

 

Det jobbigaste kommer ändå att vara att se Elina utan honom. Dom två är det givna paret och Isak nästintill dyrkar henne. När hon inte är hemma är han en olycklig själ och hon likaså när han är borta dom få gånger det händer. Dom två hör ju ihop.  Jag vet inte hur hon ska klara sig utan honom.

För mig skulle du få tigga tusen gånger om, skita ner vår soffa, gny efter elina så att man blir galen, håra ner – ja allt om du bara kunde stanna kvar hos oss.

RIP BÄSTASTE FINASTE ISAK

 

Matbloggstoppen