En kopp kaffe - oskyldig eller orsaken till missbruk och cancer?

Kaffe - jag har skrivit om denna superdryck förr men tänkte sammanfatta lite kring det en gång till då jag nämner något på min föreläsning som kan vara viktigt för de flesta - allra helst för det tränande folket som tar koffeintabletter.
Men åter till kaffe då - det är väl fantastiskt vad en kopp med svart dryck kan göra. Det smakar himmelskt gott och allra helst till min morgonmacka med ägg på. Bland det godaste som finns är ju annars att doppa en ostsmörgås i kaffe. MUMS. hörde på radion här om dagen att vi svenskar gillar sura smaker. Vi har tidigare pratat i skolan hur vi skiljer oss från andra gällande vår sött-salt kombination. Då tänker jag på köttbullar med lingonsylt och inlagd sill exempelvis. det är inte många andra kulturer som gör så. Men Richard Tellström, lektor i måltidskunskap, var på morgonpasset och nämnde då även vår preferens för surt. kanske är det därför vi svenskar är tokiga i kaffe? Nåväl, något som är fasccinerande är iallafall hur något så fantastiskt gott i princip inte ger några kalorier (sålänge man inte tutar i socker eller mjölk då) 4 ynka kalorier är det i en kopp ca.
 
 
 
I kaffe finns koffein. Det är prestationshöjande i det anseendet att det blockerar receptorerna för adenosin i hjärnan och adenosin är en signalsubstans som gör oss trötta. Detta kan vara till fördel när man tränar och skapar en längre arbetstid innan utmattning och det är vid nivåer om 2-3 mg/ kg kroppsvikt, varken mer eller mindre. Det kan då tyckas onödigt att köpa sig en redbull eller celcius då dessa innehåller mycket mindre än vanligt kaffe. En kaffekopp innehåller 100-200 mg koffein beroende på sort, styrka och storlek. Ett intag av koffein kan leda till att du klarar av flera reps på gymet men bidrar inte till att du klarar av att maxa. 
Koffein ökar även termogenesen i kroppen vilket betyder energiförbrukningen efter födointag, hur kroppen jobbar efter att du ätit. Detta i kombination med frisättningen av fett från fettcellerna ökar som i sin tur ökar tillgången på energi för musklerna gör så att både uthålligheten och fettförbränningen blir bättre.
 
Koffein påverkar samma delar av hjärnan som kokain men på ett helt annat sätt. Det finns belägg för både abstinensreaktioner och svagt beteendestimulerande effekter men kan inte vidmakthålla dessa effekter på samma sätt som exempelvis kokain. Det finns därför inget begrepp inom psykiatriska diagnoser som heter koffeinberoende. Koffeinbruk och koffeinkonsumtion betraktas inte av samhället som droganvändning. 
 
nackdelar med kaffe är att det kan orsaka sömnstörningar och orsaka komplikationer och svårigheter till att bli gravid. det kan även bildas skadliga ämnen vid själva rostningen, exempelvis akrylamid som tros öka risken av att drabbas av cancer. Även advanced glycated end products (AGE) som uppstår när kolhydrater upphettas under vissa omständigheter. Det är lite oklart om vad det gör i kroppen men kan misstänker påskyndat åldranden och negativ inverkan på hälsan. Men det får man i sig genom att äta allt som är processat och exempelvis knäckebröd och chips. Det kan vara klokt att inte välja de mörkrostade varianterna för att vara på den säkra sidan. Och å andra sidan ska man här tillägga att det finns många studier som visar på att kaffe snarare skyddar mot cancer. 
 
fördelar med kaffe är att höjer dopaminet, gör oss piggare och därför mår bra av det. Eftersom att detta hormon frisläpps, som vid intag av mat, godis, glass, alkohol och knark, så kan det vara så att den här drycken tar udden av suget efter andra stimulerande medel och ersätter på så vis mer kalorifyllda alternativ omedvetet. det har visat sig skydda mot tjocktarmscancer då det har en laxerande effekt och då tar med sig ämnen/mat i tarmen snabbt som då inte hinner göra lika stor skada. 
 
koffein har en radda negativa effekter - det ökar insulinnivåerna, minska insulinkänsligheten och öka kortisolnivåerna. Det borde ge negativa effekter på kroppen och hälsan som diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar då både insulin och kortisol ökar fettinlagringen vilket kan leda till viktuppgång. Men när koffein intas genom kaffe, te eller kakao exempelvis så uteblir de negativa effekterna och snarare skyddas man mot nämnda sjukdomar. Det ä när man intar syntetiskt framställd koffein i form av tabletter eller den som finns i läsk som bara de negativa effekterna kommer fram. 200 mg koffein i tablettform 2 gånger per dag under en vecka har visat sig minska insulinkänsligheten med upp till 35 procent. Sen var även effekterna kvar i minst en vecka. Något som konsumenter av dessa bör ha i åtanke och då tänker jag främst på chaufförer, gymande folk och nattarbetare som är de vanligaste konsumenterna. För att inte glömma de som är beroende av coca cola och då häller i sig det syntetiskt framställde koffeinet. Och här ska vi även lägga till att detta skadliga koffein finns i lightläsk också.
 
Så en kopp kaffe är inte bara gott i två anseenden - smak och hälsomässigt, du kan med gott samvete fortsätta dricka drycken då det endast är i syntetisk form som koffein rubbar förbränning och liknande samt ökar risken för sjukdomar.
 
 
 
 
 

hipp hipp hurra

Idag fyller min fina syster år. Stort grattis till dig.
Klev därför upp ovanligt tidigt för att göra en hemmagjord latte till henne. Hon har svårt att äta direkt på morgonen så därför fick det bli hennes frukost på sängen.
Hon har varit riktigt nyfiken hela veckan då hon vet att något varit i görningen. ja alltså då menar jag inte mitt grattande i morse. Hon visste att något skulle hända ikväll men inte vad. Hennes "dejt" har ordnat Avicii-biljetter till dem så just nu är de på den konserten. Något jag misstänker att hon anser är en av hennes bästa födelsedagar.
Imorgon väntar firande från oss andra.
 
Jag ser otroligt mycket upp till min syster som kan mycket och alltid varit den som banat väg för mig. På ett sätt var det nog hon som fick mig att läsa på Vasaskolan i Gävle, att jag började vara i stallet på ÄRK när jag gick i mellanstadiet och att jag flyttat till Uppsala för att studera. Det är även hon som alltid får ta reda på praktiska saker och sedan glider jag bara in på ett bananskal - det kan vara sånt som hur man söker CSN, bostad i Uppsala med allt vad bostadskö heter osv. Samtidigt är hon duktig att knuffa fram mig i situationer där något är främmande eller när man behöver fråga om vägbeskrivning eller liknande. Det är märkligt att hon valde att tatuera den tatuering som vi har identiska på våra handleder före mig, men så kom jag på att hon var livrädd för att jag skulle visa smärta och då skulle hon banga.
Igår höll vi en liten intervju då jag har en uppgift till ett seminarium på min nya kurs där vi ska öva på själva intervjumetoden inför uppsatsskrivning. Jag hade valt ämnet "att skaffa hund" då jag visste att min syster skulle babbla på då under 15 minuter utan problem.
Det stämde mycket riktigt men det som imponerade mig mest var att jag hade några områden som skulle täckas. dessa hade jag läst på om innan för att själv vara lite förberedd. När jag sedan intervjuar Elina så säger hon i princip allt som står på webben gällande att skaffa hund och råd & tips kring det. När det kommer till hundar är hon som ett lexikon och det är otroligt fasccinerande, likt alla andra med särkilda intressen eller med talanger, att lyssna på henne. Som jag nämnt tidigare är det även konst att se henne interagera med hundar.
Är det någon som har en fråga gällande det så hör av er till henne vettja!
Annars har min syster växt som person mycket det senaste året. Det är nästan som att jag tycker om mina syskon mer och mer ju äldre vi blir. Hon är mer vis, gick igenom en jäkla viktresa förra året med -20 kg och fick lära om sig om hur man äter och inte misshandlar sin kropp, hon tänker annorlunda kring kosten vilket är en glädje för mig och till sist så har hon lärt sig otroligt mycket på arbetsplatsen i Stockholm. Jag är lite lätt avis på att hon får jobba på kontor, ha arbetskamrater och som hon får gå på galor med eller after work.
 
 
 
jag älskar dig och GRATTIS IGEN!!

overloaded och sanningen om fördelningen kvinna/man

Gårdagen blev verkligen toppen. Det var lite osäkert först om hur många som skulle komma, förra veckan hade inte haft så bra uppslutning. Men vi ställde iordning stolar, riggade power pointen och jag fick en "mygga" att prata i vilket var nervöst bara i sig.
Jag hade gjort iordning fika vilket var;
-rågkusar med kalkon, bordsmargarin, paprika och groddar (fans med ost för veggisar)
- min Blåbärs- och vaniljproteinchiapudding toppat med färska hallon och blåbär
- Tasty helaths "nyttiga" chokladbollar
- Tasty healths Cappuchino och choklad proteintryfflar
 
allt var uppskattat av fikat.
 
 
 
 
 
Det slutade med ca 25-30 personer som åhörare, det största antal jag haft hittills. Var nervös först men sen övertog den där behagliga känslan. Det är ju så himla roligt.
Jag hoppas att alla tog med sig någon lärdom med sig hem.
Jag är så himla glad och vill tacka alla (som läser här) och som var där för att ni kom. varje persons närvaro betyder mycket för mig. 
jag fick en bok av biblioteket som tack, en med översiktsbilder över hela världen under en dag. något att bita i när tid finns över I guess.
 
 
Just nu har jag världens huvudvärk. Åkte till och med hem tidigare från föreläsningen. tror att det kan ha att göra med att jag varit nervös konstant nu i två hela dagar. adrenalinpåslaget har ju varit stort hela tiden. Ska försöka vila lite och sen sätta igång med plugg och tentaplugg innan HIT väntar och sedan middag och vin med brudarna - camilla är på besök från Umeå.
 
Dagens intressanta - bildningen av definitioner kvinna och man

Läste en artikel eller krönika i UNT Idag skriven av Lucas Hermans som berör något som vi pratat mycket om på kostsociologin. Jag brukar gilla hans texter och den här tar upp kön och genus. Han skriver om något så tragiskt som en kvinna som har en sjukdom som heter polycystiskt ovariesyndrom vilket leder till skäggväxt. kanske inte skitkul för en 23-årig tjej. i början gjorde hon allt för att raka, vaxa, bleka för att få bort håret men hon blev ändå extremt retad i skolan. ren och skär mobbning för att hon såg annorlunda ut, eller snarare för att hon ser ut som en kille fast hon är tjej. den bild vi har av hur en kille ska se ut. turligt nog konverterade den här tjejen till sikhism, en religion som gav henne styrka och numera har hon sitt långa skägg fullt synligt för alla. hon menar att det det hänger på är "jag känner mig mer feminin och sexig, och tror även att jag upplevs så".
Det här har vi pratat om i skolan på kostsociologin. det är vi som bildat genus och att det bara finns man och kvinna beror på vår historia och kultur. Men man ser ju mer och mer nu, exempelvis i enkäter, att man kan välja andra val som kön. Om vi tänker på omklädningsrum så borde det finnas ett tredje alternativ för den som är osäker på sitt genus just för dagen där denne kan välja att byta om.
Det som jag tycker är intressant är att det även, så klart, går att överföra på vår kost. Det är lite läskigt att tänka att det beror på hur män tränar och äter att de ser ut som de gör. de äter MYCKET mat och lyfter TUNGA vikter på gymmet. tjejer äter LITE mat och går på PASS. så länge vi fortsätter såhär så kommer tjejer att vara små och nätta och killar stora och starka.
Den som bryter mot de normer som råder bli stigmatiserad. tänk bara på kvinnor som väljer att kroppsbygga, majoriteten av tjejer säger då "usch, hon ser ut som en man". men vem bestämmer det egentligen?
jag kan tycka att det är rätt fränt med tjejer som har ett blixtlås* istället för klyfta som bröst.
detsamma gäller för killar som väljer att bära nagellack, örhängen och kjol. Då tittar alla fullkomligt snett och tänker "att den där är det nåt fel på" "definitivt bög" osv. 
Låt oss ändra dessa regler!
 
*det här är ett riktigt blixtlås
 
Matbloggstoppen