Vegetariska kroppkakor med butternut, quorn, lingon och grönkål

Måndag igen och dax för vegetariskt. Hittade dessa läckerheter, eller snarare inspiration till dessa, hos en kostvetarkompis men som fyllt sina med halloumi och soltorkad tomat. Det blev säkert supergott men jag ville att det mer skulle likna originalet och gifta sig fint med syrliga lingon och grönkålen och fyllde mina med quornfileér, svamp, lök och kryddpeppar. Vilken grön succé!
 
Vegetariska kroppkakor på Buttnernut squash, fylld med quorn, trattkantareller och svamp
4 port
ca 500 kcal/port
 
Kroppkakor/deg
850 g (en normalstor) butternut squash
1-2 dl potatismjöl
3 äggulor
ca 0.5-1 dl fiberhusk
1 tsk salt
 
Fyllning
1/2 gul lök
en näve förvällda kantareller
1 påse quornbitar (ca 300 g)
1 tsk mortlad kryddpeppar
salt, svartpeppar, paprikakrydda
1/2 msk smör
 
Lingon
200 g frysta lingon
ca 0.75-1 dl sötningsströ
 
Grönkålschips
200 g grönkål hackad i bitar
kokosfettspray (eller olivolja)
flingsalt
 
Gör såhär: Skala, dela och koka butternut squashen. Detta kan göras i förväg och tar ca 20 min.
Ta ut lingonen i god tid innan servering och blanda med sötningsströ, låt tina. Sätt ugnen på 200 grader. Strö ut grönkålen på en bakplåtspappersklädd plåt och ringla olja och salt över. Kör i ugnen ca 7-10 minuter, tills den börjat få färg.
Blanda ihop allt till degen i en matberedare eller med degkrokar och elvisp. Tillsätt så mycket potatismjöl och fiberhusk att du får en deglik konsistens som går att arbeta med.
Hacka allt till fyllningen och fräs i en stekpanna i smör. Krydda efter tycke och smak.
Koka upp vatten i en stor kastrull.
Dela degen i flera små bollar, för oss blev det 24 st. Tryck ut degen i handflatan i en cirkel och stoppa lite fyllning mitt i. Vik över kanterna och rulla ihop till en boll, lägg på fuktad skärbräda att vänta på de andra. Gör lika med resterande och koka sedan bollarna, ca 12 åt gången, på medelhög temperatur i kastrullen med vatten. Bollarna är klara när de flyter upp till ytan. Servera ihop med grönkålschips, lingonen och eventuell överbliven fyllning.
 
 

Kommentera inlägget här :

Matbloggstoppen