Missförstådd? Sårad, arg och irriterad

Måste verkligen få skriva av mig. Om ett ämne som är känsligt och som jag tagit upp måååånga gånger.
Det är det där om hets, hälsohets, träningshets Och sociala medier. 

Jag får många fina kommentarer om att jag inspirerar folk med mitt driv, att min kunskap någonstans kommit till användning, sucess-stories i ord eller bilder. Att jag, lilla jag, på något sätt gjort att människor mår bättre eller är på god väg att göra det eller vilja göra det. Jag blommar upp för varje gång och känner sådan lycka och tillfredsställelse, över att ha lyckats hjälpa någon.
Förmodligen kommer detta från de som kan läsa mellan raderna, lägga ihop ett plus ett och det viktigaste - ta allt med en nypa salt..

Sen finns baksidan - såklart. De människor som missunnar, är för stolta, inte kan bjuda på några vänliga ord utan helst spyr ur sig otrevliga saker som sårar.
Som att någon frågat mamma om "har inte Frida några andra intressen än fitness, träning och mat?"
Alltså fy så elakt tycker jag. Dels
1. För att jag varit på diet inför en sport jag valt att prova på att tävla i som kräver 100 % närvaro, det har liksom inte funnits mycket tid till annat när man jobbar 100 % i Stockholm och pendlar varje dag.
2. Hur kan man klanka ner på någon annans intressen? Jag lovar att om jag varit tjock och pysslat med tåg så hade ingen frågat mamma "har inte Frida några andra intressen än tåg och mat?"
Det råkar vara två sunda saker som i för stor utsträckning blir osunda som är mina intressen. Det krockar också lite i att mitt jobb är något jag kan mycket och och tycker om att kunna mycket om. Och är något jag pysslar med varje Dag och innefattar mitt liv mest hela tiden. Sen gör jag givetvis massor av andra saker, när jag hinner det. Men jag älskar att skapa och var mycket kreativ som liten. Satt och pysslade mycket men nu gör jag det med mat istället. Och det är himla roligt, allra helst när man "lyckas". 
3. Borde egentligen tas upp först för att det egentligen är punkt 1. Allt som händer utanför sociala medier finns. Det gäller här på bloggen, på Instagram och Facebook. Man tar inte upp allt överallt, vissa saker passar inte, vissa saker väljer man bort.
För mig är Instagram en inspiration board. Där "sätter man upp" sånt som man tror ska skapa intresse och idéer hos de som följer en eller kommer att snubbla över en. Då mina största intressen (jo jag har andra också) är träning och kost så gäller ofta posterna detta. Jag vill skapa reaktioner som "aha, så kan man göra" "kan Frida, då kan jag", "åh det såg gott ut och är hälsosamt med", "åh det ska jag prova laga som tisdagsmiddag" eller "Ah den där kanske jag kan byta ut mot daimen jag trycker i mig varje kväll". 
Sen sysslar jag med annat också men som jag inte tycker passar på min inspirationsvägg. Jag lägger inte heller upp bilder på exakt samma pose eller maträtt då jag inte anser att det ger någon annan något. Dessa användare är de jag avföljer väldigt snabbt. En mage med sixpack i samma vinkel dag ut och dag in tilltalar inte mig. Men det är min sanning.
Blir galen på folk som tycker att det är "för mycket träningshets på Instagram" eller de som "lackar ur på alla kattbilder" men snälla rara söta gode Gud, avfölj dessa människor bara. Svårt? Capish?

Vi lever i en svår tid eller så är det såhär att vara vuxen. Livet blir tuffare men är samtidigt roligt. Idag har jag iallafall redan hunnit göra flera saker som för mig innebär avkoppling och tid till att tänka. Jag har lagat matlådor till kommande vecka sen även varit sista gången till skogen på jakt på blåbär för i år, dom börjar bli riktigt torra och skrynkliga nu.

Summa summarum: bara för att du följer en person via blogg, på Instagram eller Facebook innebär inte det att du känner den till 100 % eller vet allt det den pysslar med. Du har inte en aning om hur denne mår egentligen för allt är en yta. Ta sociala medier med en nypa salt - lägg till, ta bort och tänk ett plus ett i vissa fall. 

Matlagning sim ÄR min avslappning

Skogen/naturen får mig lugn

Läsning tycker jag också mycket om

Klokt att äta fiskolja ändå

Tjoho lördag igen. Står och trampar i maskin på Gränby så påbörjar ett inlägg här.
Läste något så sjukt intressant igår som jag vill dela med mig av. Eller snarare ytterligare något som stödjer hur jag redan ser på kost.

Dagens intressanta - klokt att välja fiskolja framför ister

Det är i en studie på möss där de undersökt hur fiskolja kontra isterfett påverkar kroppen. Det man såg var olika förändringar i tarmfloran med fördelningen av goda och onda bakterier beroende på om man åt en diet men kompletterande den med oljan eller ister.
Genom att äta olja i kombination med goda bakterier från fiber osv. från maten i den satta dieten till mössen kunde det minska risken för att drabbas av flera omsättningsrelaterade sjukdomar minska risken för viktökning och förbättra sockeromsättningen. Dieten/kosten kombinerad med ister gav däremot större förekomst av tillväxt en bakterie som riskerar att ge tarminflammationer och en ökad insulinresistens (diabetes typ 2). 
Man provade även att köra det omvända på samma möss, det vill säga de som ätit diet + olja fick istället diet + ister och vise versa. Man såg då förändringar av bakterier i tarmfloran på en gång. 
Detta är mycket intressanta studier och viktiga att använda i senare skeden när man ska ge kostråd.
Vad är då fiskolja och ister översatt i mat?
Som jag sagt tidigare så bör man alltså öka intag av omega 3 i form av avokado, olivolja, oliver och lax eller annan vit fisk. Minska ner på rapsintaget som är omega 6 och inte jobbar på samma sätt som omega 3. Detta är vissa nötter, rapsolja och hel-halvfabrikat samt djur som kyckling som är uppfödda på raps. Bara för att du inte häller i dig rapsolja garanterar jag att du får i dig för mycket ändå om man ser till den kvot man ska eftersträva gällande omega 3 och 6. Ister - ja det skulle jag direkt översätta till kött och allra helst fläsk som fet husmanskost. Även om man äter mycket halv- och helfabrikat som falukorv, köttbullar osv. 
Läs gärna hela inlägget här:
http://m.gp.se/nyheter/goteborg/1.2815061-darfor-bor-du-ata-fiskolja?utm_source=newsradar.se&utm_medium=referral&utm_campaign=redirect
Fortsättning inlägg:
Japp nu sitter jag på tåg hem från Gävle. Vi har haft en riktig utflyktsdag med bankmöte i Skärplinge i morse, direkt till strongmantävling i skutskär och sen vidare till Gävle för att lämna Simons cykel vid stationen eftersom att han börjar skolan på måndag.
Så himla starka dom är alltså. Killarnas ok vägde 250 kg i långa klassen. Försökte lyfta tjejernas kors men det vägde 70 kg och jag kunde inte rubba det, har lite för svag ländrygg i nuläget.
Jag blir så himla inspirerad av att kolla på dom här tävlingarna, dom är ju så himla starka. Kul när folk ifrån "byn" är med också och fajtas om pokalerna, det var dock ingen från trakten som tig pallplats men däremot folks från Uppsala.

I Gävle passade jag och Simpan på att köpa pizza från american take away, alltså ärligt så är skiten riktigt överskattad. Mår lite illa nu med för mycket fett och nästan som friterad botten. Ingen skön känsla alls och nu kan man lätt vänta 2 år tills nästa besök igen. Vi hade iallafall en liten picknick ute vid vägen för det var Cruising ikväll så flera bilar var redan ute i farten och roliga att titta på.Glassig chokladtårta (nästan Paleo)

I lördags var det dax att slänga ihop en sån där god RAWkaka igen. Den här gången hade jag hittat på ett recept som var likt en fryst cheesecake. Eftersom att ursprungsreceptet är skapat av Lina och därmed mer Paleo/veganstuk gjorde jag om lite. Vet ju att det blir hiskeligt gott att ta med nötter, allra helst kombinationen choklad, banan och cashew. Jag ville även att själva glassdelen skulle bli krämig och söt så där blandade jag i chokladproteinpulver. alltså mumma så fin den här blev, för god för att inte dela recept. För er som inte har proteinpulver hemma så kan man alltså byta ut det mot 1 msk carobpulver istället. Enjoy!
Jag bakade i liten springform (12 cm), man kan nog öka på allt i reptet ggr 4 och göra i stor form istället.
 
Min version av glassig chokladkaka
 

2 port (447 kcal/port)
protein 17.2 g
fett 23,6 g
kolhydrater 38,3 g
 
Botten:
1/4 dl riven kokos
1 msk kokosfett
1/2 dl cashewnötter
1/2 dl torkade dadlar
2 ekologiska torkade aprikoser
1 msk kokosmjölk 6 %
Himalayasalt
 
fyllning:
2/3 frusen banan (minst 5 timmar, ett tips är att skiva upp den innan)
1 msk kakao
2 msk whey 80 choklad
1/4 dl kokosmjölk light 6 %
 
Gör såhär: Mia nötter, kokos och dadlar i en mixer. När det blivit ett småsmul tillstätter du resten av ingredienserna till botten. det ska gå att forma degen. Tryck ut den i en springform.
Lägg i bananskivorna, kakao och proteinpulver i mixern och kör tills allt fördelat sig fint i små bitar. häll sakta på kokosmjölken och kör så att det blir en glass, var försiktig så att det inte blir för mycket mjölk, kanske behövs inte allt. bred ut fyllningen över botten i springformen och ställ in i frysen 30-60 minuter innan servering.
 
 
Vi toppade med sockerfri mörk choklad och vispad grädde, ännu mindre paleo men ack så gott. det går dock riktigt bra utan det till också.
 
 
 
 
Matbloggstoppen