Keso- och spenatpaj på blomkålsbotten med Edamame & fetaostsallad

Det är måndag och dagen i veckan som ska gå i grönt, vara köttfri och allra helst vegetarisk.
Jag har surfat runt på Instagram (som vanligt) för att finna inspiration til min matlagning. Snubblade över ett recept med blomkål som pajbotten. mums, vet ju hur gott det är med pizza på blomkålsbotten. Vegetariskt it is. Gjorde en version av min keso- och spenatpaj fast med blomkålsbotten då. I salladen till trillade det ner det som jag hade hemma i mitt kylskåp. Det skulle nog vara smaskigt med en sås till men det är ju vinägrett på salladen så jag ansåg att det inte behövdes.
 
 
 
Keso- och spenatpaj på blomkålsbotten med Edamame & fetaostsallad

4 port (390 kcal/port)
 
protein 29 E%
fett 50 E%
kolhydrater 21 E%
 

pajskal:
 
400g rå blomkål
2 äggvitor
2 ägg
2 tsk fiberhusk
1 msk krossade linfrön
1,5 msk pofiber
Valfria kryddor: rosmarin, lökpulver, örtsalt, peppar
smör till form
 
Gör såhär: Sätt ugnen på 220C. Mixa den råa blomkålen i en matberedare tills den nästan blir mosig/grynig. Blanda ihop alla ingredienser. smörj en pajform och fördela sedan massan i formen och "forma" som ett pajskal. den är ganska porös och det kan kännas lite svårt.
 
 
 
stoppa in i ugnen i ca 20 minuter.
 
fyllning:
 
½ gul lök
½ vitlöksklyfta
100 gram fryst spenat
½ msk smör
 
tomatsås:
½ msk olivolja
1 msk tomatpuré
½ vitlöksklyfta
färska kryddor (timjan, oregano)
peppar
 
stanning:
2 dl matlagningsgrädde 4 %
2 ägg
1 ask keso 4 %
paprikapulver, timjan, oregano, salt, peppar
 
Gör såhär: Hacka löken och fräs den och vitlöken i smör i en stekpanna. Lägg i tinad spenat och fräs även den till det mesta av vätskan försvunnit.
 
 
Vispa ihop olja, vitlök, tomatpuré och hackade kryddor i en liten skål.
 
 
vispa ihop stanningen och ha i salt och peppar. Ta ut pajskalet efter 20 minuter och tryck ner blomkålen lite med en sked så att det blir en form likt pajskal.
 
 
 
bre först på tomatröran sedan spenatblandninen. häll över stanningen och tillaga i 200 grader i ca 35 minuter. 
 
Gör under tiden salladen.
 
Edamame & fetaostsallad
 
100 gram edamamebönor
1 påse ruccolasallad
½ paprika
2 tomater
½ avokado
90 gram zucchini
80 gram fetaost 3 %
1 msk olivolja
1,5 msk färskpressad citronsaft
peppar
flingsalt
 
Gör såhär: Hacka alla grönsaker förutom ruccolan. blanda ihop i en skål och häll över olja och citronsaft. smaka av med salt och peppar. Ät till den nygräddade pajen.
 
 
 
 

Kommentarer :

#1: Anonym

Ser jättegott ut 😊 En undran bara, blir pajskalet knaprigt eller mest mjukt?

Svar: Det är det. Det blir mest mjukt. Det man kan göra för att få det mer krispigt är att ha i ost kanske, dock blir det ett annat näringsinnehåll då :)
Frida Harju

skriven

Kommentera inlägget här :

Matbloggstoppen