Trots att jag vill hålla koll på mitt intag och få i mig bra, rena grejer i varje veckas matlådor och det fantastiskt kul att tänka ut mat varje helg, ännu mer nu när fördelningen liksom inte kan bli fel efter diet. Det känns som att fantasin aldrig tar slut, är det någonting som gäller så är det att mina ideér aldrig kommer att ta slut, isåfall som vanligt tid till att hinna laga och äta allting. Blev sugen på blomkålrisotto, det var ju så länge sen jag gjorde det. Hade både matlagningsgrädde 4 %, parmesan och blomkål hemma - sagt och gjort.
Lax med ugnsrostade rotsaker och blomkålsrisotto
4 port (ca 450 kcal/port)
protein 33 g
fett 21 g
kolhydrater 35 g
4 laxfileér á 125 g
citronsalt
rotsaker:
1 stor sötpotatis
2 medelstora rödbetor
1 liten potatis
pamspray*
timjan
havssalt
*Pamspray är ett fett från USA i sprayflaska, mindre mängd går åt. det går annars bra att använda lite olivolja.
blomkålsrisotto:
2 champinjoner
1/4 gul lök
1/2 huvud blomkål
1/2 msk smör
1 dl matlagningsgrädde 4%
45 g riven parmesan
färsk eller fryst persilja
salt, svartpeppar
Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka rotfrukterna i stora bitar och lägg på bakplåtspapper på plåt. strö salt och timjan över, spruta pamspray på och ställ in i ugnen i ca 15 minuter. Lägg laxfileérna i en ugnsfast form. Krydda dem och ställ in i ugnen ihop med rotfrukterna. Låt fisken bli ca 62 grader (eller mindre, 52 grader är gränsen). Gör under tiden blomkålsrisotto.
Finhacka svamp och lök och fräs i smör i en stekpanna. Riv blomkålen på rivjärn och fräs sedan med svampen och löken tills den blivit lite mjukare. häll över grädden och rör runt några minuter. Lägg i parmesan och persilja, smaka av med salt och peppar. servera till laxen och rotsakerna.
