Försämrad omsättning efter svält, 'metabolisk anpassning' eller 'adaptiv termogenes'

snart har det gått två veckor after tävling och jag blev faktiskt förvånad själv då vågen visade + 1 kg ca efter tävling och resa, egentligen ingen uppgång alls efter resan då jag ganska snabbt plussade ett kg efter tävling på grund av återinförda kolhydrater och vatten. Att genom reverse diet sakta ge kroppen fler kalorier per dag samt ta bort timtals av cardio (inget jag haft men många andra tävlanden som man hör) ger en schysst chans för metabolismen att catcha up. Jag har nämligen tagit del av en artikel gällande försämrad omsättning för extremt överviktiga som kört svältdiet under en tid (faktiskt deltagare i Biggest loser) det är kroppens sätt att vilja ha tillbaka de tappade kilona, detsamma gäller för fitnessatleter, det var så mycket som flera hundra kalorier färre per dygn.
 
Fenomenet kallas 'metabolisk anpassning' eller 'adaptiv termogenes' och är alltså kroppens sätt att försöka få tillbaka de kilon den tappat, genom att försämre omsättningen/förbränningen.
 
I en studie fick biggest looser deltagare vara med där och undersöka hur deras omsättning påverkats. Även hela 6 år efter viktförlusten var omsättningen försämrad. Det här innebär två saker anser jag
1. Det är otroligt viktigt att inte gå upp så mycket i vikt att man måste göra en stor bantning. Detta stressar såklart kroppen både på uppvägen när risken för en radda sjukdomar ökar i och med övervikt. men sedan ner också då då det är extremt jobbigt att gå ner i vikt, det är inte smärtfritt. det krävs mycket tid, arbete och tålamod.
2. När man väl bestämt sig för att banta och lyckas gå ner de önskade kilona. var lyhörd och beredd på att kroppen nu inte kommer att samarbeta lika mycket med dig. Ger du den skit som kommer den att upplevas som en svamp som suger åt sig allt, i själva verket handlar det om att omsättningen av maten är sämre alltså.
 
Nr 2 blir lika viktig för en fitnessatlet. På diet och allra helst i slutet är intaget lågt, samtidigt som många är uppe i en extrem hög träningsdos, och så får man samtidigt sämre förbränningen för att kroppen kämpar för att överleva.
Det som sedan händer efter diet är att intaget ökas på samtidigt som träningen minskas, och på köpet så är förbränningen lägre. kanske inte för alla, men något jag själv tror är fallet för mig. frös otroligt mycket i slutet av dieten. Det kändes även som att jag sakta men säkert blev mindre hungrig, och 'vanliga' dietdagar kändes intaget stort och hungern låg.
Carina har pratat om det här på fredagsmyspodden också.
Ekvationen mer mat, sämre omsättning plus mindre träning blir lätt + många kg. Jag är dock så glad att det går smärtfritt för mig, för jag har varken haft svältintag eller mycket träning. intaget är något lägre än mitt vanliga, träningen ca 1-1.5 timme per dag, vilket vem som helst kör för det är en blandning av styrketräning vissa dagar, cardio såsom löpning vissa dagar. För mig blir det alltså inte att någon träning egentligen tas bort. snarare att man orkar göra mer nu och allra helst vardagsmotion som att vi gick ner på stan idag.
Gällande kosten ökar vi på antalet kalorier per vecka, den här handlar om första veckan på diet men med frimål på helgen.
Det är givetvis mycket som lockar nu när det inte är en tävling som väntar, min form behövs inte till något annat än skryt och välmående för mitt huvud. samtidigt är jag så mycket mer relaxed den här svängen. tror dels att det beror på att amanda lagt upp det så att inget är förbjudet, vissa saker äts bara inte på vardagen utan spars till helgen som fria dagar eller måltider. Men i form kan man ta sig oavsett vad. Då man inte har varit nere på lika låg fettprocent som man cyklat x antal timmar av intervaller för så är det liksom ingen form som man tappar, eller jag bryr mig helt enkelt inte lika mycket, känner snarare att "det blir som det blir", kroppen tar sig dit den vill. vet vad trivselvikten verkar ligga, vi får se om den strävar dit allt eftersom.
Det är superfint väder ute, alla grillar, dricker, äter glass, äter godis, äter annat gotta. Även om jag är en sån som anses att sådant spars till helgen så är det klart att man blir sugen.
Men när jag tänker på allt ovan så ser jag ett syfte i vår plan och en anledning att verkligen följa den.
Man har hört skräckhistorier om människor som äter mini-mängd kalorier men ändå går upp i vikt, senaste en av mina tidigare teamkompisar. de frågar desperat om hjälp. jag önskar att jag var mer kunnig. Det jag vet är att det är klokt att ta det i baysteps.
 
Men detta är något alla som har "bantning" i huvudet bör ha i åtanke. Sätter du kroppen i svält, var beredd på att den är kvar där oavsett om du börjar käka igen. Försök att inte förbjuda saker, då kommer suget att bli grymt stort. Vissa saker passar bättre att äta på helgen, eller någon gång ibland, inte varje dag. gör då det ibland. så att suget försvinner och så även risken för överätning.
Försök att inte extrembanta en kort period där du kör timtals med cardio per dag, det är omöjligt att upprätthålla detta vilket leder till en viktuppgång så snart då börjar bete dig som ditt normala igen. Försök istället att få in träning i din vardag, som att borsta tänderna. Detta med MYCKET träning är biggest looser deltagare praktexempel på. På slottet tränar de 8 timmar per dag, ingen annan har tid eller möjlighet till det här. Så snart tävlingen är över går majoriteten upp mycket i vikt igen. Men förhoppningsvis har de bildat sig några nya vanor, även insett hur mycket bättre de mår av en annorlunda kosthållning.
Blev faktiskt så grymt rörd och glad när vi kollade biggest looser igår. Deltagarna fick sitta och suktas vid ett bord fyllt av nygrillade burgare, ost, dressing, aioli, bröd osv. där syftet var att se om de kunde motstå frestelsen. jag tror inte att vi icke-matmissbrukare kan förstå HUR svårt det är för dem. Jag själv vet bara hur det känns när man är som mest hungrig på diet och något sitter med något väldoftande bredvid. Det ÄR tufft. Blev så imponerad då flera tackade nej, eller majoriteten som tackade ja endast tog kött och med typ tomat eller sallad, för att de lärt sig på slottet vad som innehåller mycket kalorier eller ej. så så imponerad över att de klarade att stå emot. Vi exponeras så extremt av mat hela tiden, det är ständigt massor av matval som ska göras, runt 300 per dag tror jag, och det är inte konstigt att det finns så många överviktiga.
Så även om det känns omöjligt att kunna gå ner flera kilon i vikt och sedan få kroppen att det är nya 'set pointen' där den ska stanna då det kan ta upp till år då, så håll tålamodet uppe.
Artikeln kan ni läsa här.
 
 
 
Vilken underbar dag det varit idag. tror dock att jetlagen sa sitt eller om det beror på pollen. Var som en zoombie på förmiddagen. Fick kämpa mig vaken. passade på att jobba lite då jag missat flera andra jobbdagar. Hemifrån är det förjävla härligt. idag kunde man sitta ute på balkongen och göra det med. Vi åt lunch där ute med.



Innan vi begav oss till stadsparken för lite häng. Helt galet men vi vek in i parken som kryllade av folk, bara random på ett ställe vi tyckte såg bra ut. stannade till bredvid ett par. skulle precis lägga oss ner när vi insåg att det var simons brorsa och hans tjej. alltså haha så sjukt.
 
 
Sen kom syrran, Ace och Louise med så spelade vi lite yatzy. 



Sen har vi mystränat lite på Actic, inte skapa för mycket trötthet eller träningsvärk i kroppen inför lördagen. mest för att få igång blodflödet, det var kul, körde en minicirkel med clean and jerks, box hopp, slag med rep och maghjul. Sen lite marklyft som jag längtat efter länge.

Kommentera inlägget här :

Matbloggstoppen