Flera versioner på morgonfavoriten

Havregrynsgröt - Det är väl svenssons a la svenssons det. En av de mest kända frukostarna om man vänder sig till norden. Säkert i toppen ihop med fil och müsli då. Gång på gång visar iallafall studier HUR bra just havregryn är, de innehåller gelbildande fiber som inte bara gör dig mätt utan även tar med sig grejer ner i tarmen så att bakterierna där nere får käk och du håller dig frisk. Det är mycket proteinrikt vilket också skänker mättnad. Det innehåller ämnen som visat sig öka prestationer på minnestester, ja jag skulle ju kunna forsätta bra länge här men väljer att stoppa och bara säga - havregrnsgröt till frukost äger!!

Här kommer lite varianter på hur du kan äta den.

 

Med proteinpulver och kokosfett

Min standardfrukost består av 1 dl fiberhavregryn, nästan 1 skopa (25 g) naturellt proteinpulver, lite salt och vatten. koka detta som gröt i micro eller på spis. Det jag sedan gör för att få ännu större mättnad är att röra ner 2 äggvitor. Sedan rör jag ner 1 tsk kokosfett och toppar med bär och kanel.

Fördelar: Proteinpulver och äggvita skänker mättnad då de innehåller mycket protein. Jag väljer naturellt pulver då jag inte vill att det ska vara för sött på morgonen. Man kan alltså prova att använda choklad eller liknande för att få mer kaksmak. Kanske kan det här få en riktig gröthatare att vilja prova. att röra ner kokosfett skänker också stor mättnad. Kokosfett beter sig inte lika i kroppen som annat mättat fett, det snarare ökar förbränningen vilket är positivt för de flesta.

 

Kraftgröt med frön och äggvita

Min andra favorit är att blanda fiberhavregryn och rågflingor, en 1/2 dl av varje. sedan ha i en msk solrosfrö, 1 msk linfrö och klippa i 2 torkade aprikoser, ha på lite salt och vatten och koka sedan i micro eller på spis. När gröten är klar rör man ner ett rått ägg eller äggvita och serverar med valfri mjölk och blåbär.

Fördelar: Både mättande och hälsosamt med fiber från flingor och linfrö. I solroskärnor finns massor av nyttiga vitaminer och mineraler. Att klippa ner aprikoser (ska vara egologiska, de är så mycket godare) ger en god sötma. då passar det bra att bryta av med blåbär till.

 

 

Med riven morot eller zucchini

Något annat man kan göra för att skapa större mättnad är att riva ner grönsaker. ja ni läste rätt. Jag brukar använda ca 50 g finriven zucchini, detta kokas med från början. rör man sedan ner äggvita på slutet och toppar med kokosfett, hackade nötter, rivet äpple elelr bär så känner man ingen smak av zucchini, bara god mättnad.

Vill man prova med morot så föreslår jag att röra ner lite kardemumma och kanel i gröten också. äter man med sojamjölk eller mandelmjölk till samt bär så smakar det som morotskaka.

Fördelar: Samma som tidigare nämnt. Plus vitaminer och mineraler från grönsaker då.

 

Bakad gröt med russin och kanel

Något annat man kan prova är att tillaga sin gröt i ugnen. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop 1 dl havregryn, 1/2 mosad banan, 1/5 dl havremjölk, 1 krm vaniljpulver, 1 msk russin, 1/4 tsk kanel. Smör en liten form med lite kokosfett. Blanda ihop allt till gröten oh häll i formen. kör i ugnen 15-20 minuter, sätt gärna på grill de sista minutrarna. tippa ut i tallrik och servera med färska bär och valrfi mjölk.

Fördelar: Samma som tidigare fast här får du gröten serverad på annorlunda vis. det blir gott och krispigt med en yta.

Rå havregrynsgröt med banan och mandelsmör

Man kan även prova att tillaga sin gröt som på rawvis. det vill säga man tillagar inte gröten i värme utan gör mer OIAJ. att gröten tillagar sig själv genom dess egna processer. till två portioner behövs 1 mogen banan som mosas ihop med 2 dl havregryn, 2 dl mandelmjölk, 1 msk mandelsmör, 2 msk linfrö och 1 tsk kanel, kardemumma eller ingefära. Rör ihop i en bunke och fördela i två burkar. låt stå i kylskåp över natten. toppa med bär och mandelmjölk på morgonen vid servering.

Fördelar: Att äta RAWgröt är såklart en fördel för naturen och hälsan. OIAJ är en riktigt favorit hos mig även om jag mest provat med boveteflingor och gjort mellanmål. Ett tips är att blanda ner proteinpulver, då får man ännu större mättnad. Likaså kvarg.

Kall davosgröt med kaffesmak

Denna har jag faktiskt inte provat själv men ska göra det så fort tillfälle ges. Till 1 portion behövs 1 dl havregryn, 2 msk chiafrö, 1 msk sötningsströ (kan bytas mot lite honung),1 dl Alpro osötad mandelmjölk/sojadryck/hasselnötsdryck, 1 dl alpro mild & creamy naturell,2 msk svart kaffe. till servering 1/2 dl färska bär och hackade nötter. Blanda ihop allt till gröten och häll upp i en skål med lock, ställ i kylen över natten, toppa sedan med toppingingredienser.

Fördelar: Samma som ovan.

Och den sista

Bovetegröt med banan och hallon

Och slutligen, våga byta ut havregrynen mot andra gryn. såsom boveteflingor som innehåller samma hälsosamma effekter. Koka ihop 1 dl boveteflingor, 2 msk solroskärnor, 1 msk linfrö, 1/2 krm salt, 1/2 krm kanel, 2,5 dl vatten i en kastrull eller micron. Lägg upp i en skål och toppa med 1 dl hallon och 1/2 skivad banan samt någon dl havremjölk.

Fördelar: Samma som ovan, både solroskärnor och linför bidrar till mycket hälsofördelar, så även bananen. 

 

Kommentera inlägget här :

Matbloggstoppen