Alltså den här bullen blev löjligt lik originalet helt utan att det var mitt syfte. Jag har i års tid försökt få till deg och liknande som ska få samma karaktär som vetedeg vilket är svårt när man bakar glutenfritt. Den här gången var mitt syfte att få till en god kladdkaka, hade sett bilder på lite olika håll som fångat mitt intresse, passande nog också då det vankas kanelbullens dag nästa vecka. Kör man den lite längre i ugnen så får man nog till en "riktig" fast kanelbulle, utan socker och gluten, lågfett och högprotein. vilken grej! Glassen är min nya favorit - vanilj gjord på banan och proteinpulver som bas, sen väljer man vilken vätska att tillsätta beroende på fetthalt och krämighet som önskas. igår blev det vaniljpulver och lättmjölk.

Kanelbulle kladdkaka med falsk "vaniljglass"
2 port (291 kcal/port)
protein 36 g
fett 6 g
kolhydrater 25 g
Glass:
1 banan (110 g) fryst minst 4 timmar och skivad i slantar
0.5 skopa vaniljproteinpulver
1 krm vaniljpulver
ca 1/4 dl lättmjölk
Bulle-bas:
1 ägg
2 äggvitor
1 tsk bakpulver
10 g (1/4 dl) havremjöl (havregryn mixat till pulver)
ca 1.5 skopa (45 g) vaniljproteinpulver (jag blandade whey 80 cookie dough och gourmet pro vanilj som är mer som kasein)
1 krm vaniljpulver
1 krm malen kardemumma
1 krm kanel
1/4 dl lättmjölk
1/2 tsk kokosfett till form ca 12 cm
lite pärlsocker till garnering
kanelswirl:
1 msk kanel
1 msk sötningsströ
1 msk vit fiber syrup
1 msk kokosmjöl
ca 1/4 dl lättmjölk
Gör såhär: Sätt ugnen på varmluft och 175 grader. Mixa den frysta bananen plus proteinpulver i en mixer. tillsätt vaniljpulvret och häll sedan i mjölken sakta medans mixern körs tills du får en glassliknande konsistens. skopa över i en bunke och ställ i frysen medan kladdkakan blir klar.
Börja med att blanda ihop kanelswirlet. tillsätt så mycket mjölk att röran inte är helt fast utan går att forma lite.
Mixa ihop smeten till bullen och häll i en liten form (12 cm) smord med lite kokosfett. Klicka ut kanelsmeten i bullesmeten och dra sedan runt det med en tandpetare så att det fördelas något och blir som ett swirl. Toppa med lite pärlsocker.

grädda i ugnen i ca 5-10 minuter. tills kakan börjat stelna och fått fin gyllenbrun färg.
Servera ihop med glassen.

MUMS
skriven