Socker- & glutenfria biskvier

Brukar inte lägga ut recept på sånna här läckerheter dels för att jag bakar det mesta från Marja och då finns ju recepten där, men även för att det mesta finns på webben. Det här är på alla sätt inte något man ska sitta och trycka i sig på vardagen, även om de varken innehåller socker eller gluten/vetemjöl så innehåller de en hel del energi ändå. Men på ett bättre hälsosamt sätt. Och himmelskt goda blev dom, har fått en ny dille på kakaonibs, vilken grej liksom. Ni måste prova. Ideén kom jag på efter att ha hittat recept på daimbiskvier på Linn Anderssons blogg (tyvärr finns inte receptet kvar för att hon bytt blogg), ville dock göra några sockerfria så daimen dömdes ut. Men jädrar så fina de blev, lagom söta och av allt. Vettetusan om inte jag skulle tycka att originalet är för sött.
 
Fridas socker- & glutenfria biskvier

8 st

mandelbotten:
2 dl mandelmjöl
2,5 msk äggvita
2,5 msk sötningsströ
2 tsk fiberhusk
 
smörfyllning:
75 g smör
0,75 dl sötningsströ
1 krm vaniljpulver
1 äggula
1 msk kakaonibs
 
överdrag:
40 gram sockerfri ljus choklad
40 gram sockerfri mörk choklad
 
kakaonibs till garnering
 
Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Mixa ihop ingredienserna till mandelbotten och fördela degen i 8 aluminuimformar. tryck ut den så att den går upp lite på kanterna. använd gärna plastfolie i mellan deg och fingrar då den lätt fastnar på fingrarna annars. grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått en fin färg.
Gör under tiden smörfyllningen. blanda alla ingredienser i en mixer förutom kakaonibsen. Har du ingen mixer så använd rumsvarmt smör. häll i kakaonibsen och rör runt. Ta ut mandelbottnarna ur ugnen och tryck ur dem ur formarna på en tallrik, låt svalna lite. fördela smörfyllningen i alla åtta och ställ i frysen minst en timme.
Smält chokladen, helst i vattenbad. det blir nog supergott att bara använda ljus choklad med men jag hade inte så mycket hemma. 
ta biskvierna ur frysen och doppa topparna/smörfyllningsdelen i chokladen och strö över lite kakaonibs. låt stelna i kylen och förvara även dem där till förtäring.
 
 

Kommentera inlägget här :

Matbloggstoppen