Beer Can Chicken

Märkte att det här receptet bara funnits på UNTbloggen, något vi genast måste åtgärda då det är sååå gott. Jag har länge varit nyfiken på att köpa hel kyckling när den är på extrapris titt som tätt och allra helst efter att vi lärt oss att stycka i skolan och Kostvetenskap B. Men jag har inte riktigt vågat då jag inte vetat vad som blir godast osv. Men så kommer den här nya trendrätten i somras vilket gör det superenkelt.
Vad pratar jag då om - jo Beer Can Chicken.
 
Detta är/var sommarens snackis dock så är det så många som 70 % av befolkningen som inte hört talas om det, kanske inte du heller så här kommer lite snabb info. Rätten heter på svenska kort och gott ölkyckling. Man trär en hel kyckling över en ölburk och grillar den under lång tid eller kör i ugnen ca 60 minuter. Simpel is that. Vi gjorde en supergod marinad/sås men det går även att köpa färdigmarinerad från Kronfågeln. Då är det bara att hålla bort halva ölen (50 cl) och sedan trä den marinerade kycklingen på. Man kan även pimpa den med att stoppa i lite kryddor i burken - citrongräs, vitlök eller ingefära exempelvis. Resultatet blir en smakrik och saftig kyckling.

Enkelt är det att göra egen marinad med och då får man en sås på köpet. Här har iallafall russin och katrinplommon kokat ihop till en härligt söt sås/glaze som öses på flera gånger under tillagningen. Vi kokade svartris till. Mums vilken fin söndagsmiddag det blev återigen.

 

Beer Can Chicken med katrinplommon- och russinsås

 

4 port (792 kcal/port)

53 g protein

12 g fett

126 g kolhydrater

 

8 portioner svartris/4 dl (vi åt mycket ris till, jag ska ju gå upp i vikt nu)

 

1 hel färsk kyckling

 

marinad:

4 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

2 gula lökar

2 msk tomatpuré

100 g russin

100 g katrinplommon

1 dl vitvinsvinäger

2 dl apelsinjuice (vi använde 2 färskpressade apelsiner)

½ dl citronjuice

½ burk öl 500 cl

1 dl sötningsströ

salt

peppar

 

Gör såhär: Hacka lök och vitlök och fräs i olja i en kastrull. Ha i  resten av ingredienserna när löken är mjuk och låt koka ihop i ca 10 minuter på svag värme. Ställ kastrullen åt sidan och mixa sedan röran med en stavmixer när den svalnat något. Häll marinaden i en plastpåse och stoppa i kycklingen. Låt marinera minst 1 timme, ju längre desto bättre. Vi marinerade hela dagen och den blev verkligen mör.

Efter en tid, sätt ugnen på 150 grader. Ta kycklingen ur påsen och trä på den på ölburken som är fylld med resterade öl. häll marinaden i en form och ställ kycklingölburken där i och kör i ugnen med stektermometer i tills köttet är över 72 grader, tar ca 60 minuter. Vi körde tills det var över 84 grader. Koka under tiden riset.

Servera sedan kycklingen till riset och ät marinaden som sås.

Kommentera inlägget här :

Matbloggstoppen