Enkelt är det att göra egen marinad med och då får man en sås på köpet. Här har iallafall russin och katrinplommon kokat ihop till en härligt söt sås/glaze som öses på flera gånger under tillagningen. Vi kokade svartris till. Mums vilken fin söndagsmiddag det blev återigen.

Beer Can Chicken med katrinplommon- och russinsås
4 port (792 kcal/port)
53 g protein
12 g fett
126 g kolhydrater
8 portioner svartris/4 dl (vi åt mycket ris till, jag ska ju gå upp i vikt nu)
1 hel färsk kyckling
marinad:
4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 gula lökar
2 msk tomatpuré
100 g russin
100 g katrinplommon
1 dl vitvinsvinäger
2 dl apelsinjuice (vi använde 2 färskpressade apelsiner)
½ dl citronjuice
½ burk öl 500 cl
1 dl sötningsströ
salt
peppar
Gör såhär: Hacka lök och vitlök och fräs i olja i en kastrull. Ha i resten av ingredienserna när löken är mjuk och låt koka ihop i ca 10 minuter på svag värme. Ställ kastrullen åt sidan och mixa sedan röran med en stavmixer när den svalnat något. Häll marinaden i en plastpåse och stoppa i kycklingen. Låt marinera minst 1 timme, ju längre desto bättre. Vi marinerade hela dagen och den blev verkligen mör.
Efter en tid, sätt ugnen på 150 grader. Ta kycklingen ur påsen och trä på den på ölburken som är fylld med resterade öl. häll marinaden i en form och ställ kycklingölburken där i och kör i ugnen med stektermometer i tills köttet är över 72 grader, tar ca 60 minuter. Vi körde tills det var över 84 grader. Koka under tiden riset.
Servera sedan kycklingen till riset och ät marinaden som sås.