Mjölk - gott eller ont?

Mjölk, den heliga drycken från ovan, om du frågar en svensk..det är bara i Norden som det förbrukas så mycket mejeriprodukter och att dricka mjölk till maten finns inte riktigt i Asien eller Sydamerika tillexempel. Tidigare fanns kampanjer men mest då mattillgången inte var lika stor som nu, inte heller procentandelen med fetmaklassad BMI.
Det finns inget som styrker att du numera måste dricka mjölk för att få i dig det du behöver i näringsväg.

Har tagit del av ny forskning, alltså maagaad!! Jag som är insatt, tycker att det är intressant och suger i mig all information kring kost då jag tycker att det är viktigt vad jag tankar min bil med (läs stoppar i kroppen) tycker att det blir rörigt ibland. Ena veckan sägs det ena, andra veckan det andra.
Jag har dock aldrig druckit mjölk till maten, inte ens i skolan mest för att jag tycker att det är så äckligt att bli mjölkslemmig i munnen. Det räcker med att sitta och osa med en blandning av kaffe efter frullen med gröt och mjölk. På senare år har det även handlat om att dra in på kalorier, något man kanske ska tänka på om man är en storförbrukare av mjölk och allra helst de med högre fetthalt om man funderar över varför rutorna på magen aldrig syns.
Eller för den delen - kaffedrickarna som har mjölk i kaffet. Helt plötsligt blir inte ert smådrickande här och där så oskyldigt som en svart kopp (typ Zero kalorier) då ni ständigt utsätter era tänder för socker genom mjölksockret. 

Tidigare forskning har kommit fram till att mjölkfett Inte alls ökar risken för förhöjt kolesterol och hjärt-och kärlsjukdomar som man tidigare påstått. Till anti-LCHFarnas stora förtret. Snarare visades motsatta effekter så ur denna synpunkt är alltså mjölk okej då?

Jag tar det fortfarande försiktigt med mina glas,och nu i bulkningstider allra mest för slembildandets skull...

Idag läser jag om att storkonsumenter av mjölk löper större risk för skörare skelett, förtidigt åldrande och död. 
Det är en hel del "z-an" i den här studien då det kan te sig så att de som inte dricker mjölk kanske gör något annat som leder till att man dör långsammare. Något forskarna själva vet och därför ska köra en kontrollerad studie med Wash out metoden osv. 
I nuläget spekulerar de dock i om det har att göra med bildandet av galaktos som visat orsaka tidigt åldrande och död i djurförsök, bildas av laktos som det finns mycket av i mjölk.
Även att mjölk har höga halter av ämnen som orsakar oxidativ stress, en belastning för alla celler. Även de kan göra att vi åldras och blir "förbrukade" tidigare.

Summa Sumarum: Ännu en gång, som vanligt när det handlar om kost, får man väga fördelar mot nackdelar. Att dricka mjölk leder inte till att man utvecklar hjärt- och kärlsjukdomar mer än något annat. Alltså bättre att äta en stuvning gjord på maizena än en hemslagen bea gjord på mycket smör (smör visade inte samma positiva effekter som mjölk trots att båda är mättat fett). 
Jag vill inte få ett svagt skelett, åldras förtidigt eller dö snart - alltså klokt att dricka vatten till maten. Mjölken spar jag till morgongröten.
Det handlar om balans och alltid vad du jämför med. Överdriv inte och överkonsumera inget!

Länk till artikel finns här --> Http://www.bmj.com/cgi/doi/10.1136/bmj.g6015

Kommentera inlägget här :

Matbloggstoppen