Linas matkasse och Matkasseguiden

Jag har fått äran att prova Linas matkasse genom matkasseguiden. Denna kasse innehöll fem olika middagar och en god balans mellan vegetariskt, fisk, fågel och kött rådde. Som jag nämnt tidigare är matkassar ett mycket bra alternativ för familjer där fantasi och tid tryter. Genom att någon annan kommer med recept och råvaror är det enkelt att ta sig ur pasta-/köttbulleträsket.

 

Överlag: Jag har fått upp ögonen för olika smakkombinationer, flera mer lättlagade än man någonsin skulle kunna föreställa sig. Exempel på det är att göra en vitsås på mjölk för att sedan röra ner grönmögelost i såsen. Eller tillsätta en del fullfet crème fraiche och sedan späda med lättmjölk i biffstroganoff vilket leder till goda runda smaker men inte så feta rätter. I den här kassen, likt andra, används samma ingredienser i flera rätter vilket leder till att allt används upp och det svinn som annars är en vanlig företeelse i hushållet undviks. Jag tror att det är lätt att man använder en skvätt av exempelvis matlagningsgrädde men sedan hamnar denna förpackning längst in i kylen tills den blir gammal och kastas. Såvida man inte är kostvetare, intresserad av matlagning och älskar att trolla fram en soppa av en spik.

Bra – En stor variation på olika rätter, vi finner klassiker som Biffstroganoff men samtidigt nytänk som kalkonbullar med asiatiska smaker. Alla rätter är smakrika. Det är generösa mängder proteinkällor såsom fisk eller kött vilket gör en tränande människa glad. Läs även ovan för positiv feedback.

Mindre bra – Jag blir lite besviken över att Lina, som är dietist, skrivit med mjöl och socker i nästan alla recept. Allra helst med tanke på all ny forskning som råder kring dessa livsmedel. Vi bytte ut all redning till maizena vilket även är lättare att lyckas med. Samt uteslöt socker vilket inte verkar ha påverkat smakerna nämnvärt då alla rätter blev supergoda. Leveransdagen var måndag kväll vilket kan innebära att man inte är hemma vid leverans. Att leverera på söndagen vore ett bättre alternativ då chansen att man är hemma är större.

Recept:

Bra – att recept för varje rätt finns som är pedagogiskt utformade. En folder med tips på mellanmål följer också med samt några recept på smaskiga efterrätter. Det dyker även upp bubblor med rolig fakta vid varje recept, exempelvis vad som betyder bräckt skinka.

Mindre bra – att det inte står angivet hur mycket av vissa livsmedel som ska användas. Exempelvis hur mycket olja som förespråkas vid rostning av grönsaker. Eller vad som innebär en ”bit mögelost” när man ska göra sås.

 

Råvaror:

Bra – flera av ingredienserna är ekologiska/KRAV-märkta vilket är positivt och något man kanske inte själv väljer att köpa.

Mindre bra – kommer inte på något

Jag kommer att gå igenom varje maträtt för sig och betygsätta dem från 1-5 i tre olika kategorier. Det är smak, hur väl de passar in för dagen (vardag) samt enkelhet gällande tillagning. 5 är hösta betyg och 1 är lägst. Då det inte går att hämta recept på hemsidan likt coops matkasse eller liknande så kommer jag av respekt inte att skriva ut något recept.

 

Biffstroganoff med gräslök och Dijon

Till denna rätt skulle man koka valfritt ris till, jag valde då svartris. En mycket krämig gryta med god smak och det känns lyxigt att få äta biff. Då såsen mestadels är gjord på lättmjölk hamnar den inte till kategorin ”dålig”/onyttig mat utan snarare till det renare hållet. Vetemjöl kan enkelt bytas ut till Maizena för att reda såsen, vilket vi gjorde.

Smak: 5 (God och krämig, det märks att den där skvätten med 34 %-ig creme fraiche gör sitt)

Passande: 3 (Får detta betyg då jag inte förespråkar kött på vardagen.)

Enkelhet: 5 (Det är ett fåtal ingredienser i vilket leder till att nästan vem som helst i familjen kan laga)

 

 

Rostad Ratatouille med Örtkräm och Tagliatelle

Kassens vegetariska alternativ. Krämen gjord på keso både höjer proteinvärdet på rätten samt smakar gott med de olika kryddorna. Något jag kommer att ta med mig senare i såsskapande och nytänk. Denna rätt är den enda som känns liten i portionsmängd så vi kokade mer pasta och delade denna på tre istället för fyra. Goda smaker med rosmarin och att rosta grönsakerna istället för att endast koka med i tomatsåsen, saknar dock ett djup i såsen och kryddade på ganska bra på egen hand än vad som stod i receptet. Minuset i detta recept är den vita pastan, här hade ett bönpastealternativ suttit fint eller som jag gjorde, valde glutenfritt till.

Smak: 3 (Lite tunn smak)

Passande: 5 (passar ypperligt som vardagsmat)

Enkelhet: 3 (flera moment krävs vilket kan få den ointresserade att tappa lusten)

 

 

Bräckt picnicbog med höstens rotfukter, ädelostsås och päron

Kassens/veckans godaste recept. Smakerna överraskade och det salta ifrån bogen och osten gifte sig så fint med det söta päronet. Vi sparade denna till fredagen då det kändes som en typisk fredagmysrätt men rätt energimässigt passar den lika bra till vardags beroende på hur frikostig man är med ost i sås och olja på rotsaker. 1 msk olja och halva osten blev kanon. Lite större mängd rotsaker hade kunnat önskats samt en glutenfri sås vilket vi kirrade med Maizena, annars finns inget mer att önska med denna rätt. Klockren även när det kommer till mättnad.

Smak: 5 (otroligt gott, vet nu en lätt variant på sås men som ändå blir otroligt smakrik och god)

Passande: 3 (samma som stroganoffen, föredrar inte griskött mitt i veckan)

Enkelhet: 3 (flera moment vilket ger rätten lägre poäng, dock är det perfekt att laga ihop med familjen där alla kan påta med något)

 

 
 

Kalkonfärsbullar i kokosmjölk med ingefära och koriander

Veckans aha-rätt. Så många olika goda smaker. Jag gilla asiatiskt och det här var verkligen det. Otroligt god smak på såsen/grytan. Här skulle valfritt ris kokas till så då blev det svartris. Bra energivärden även på denna rätt och man blev verkligen lagom mätt.

Smak: 4 (Gott och nytt)

Passande: 5 (helt enligt mitt tänk)

Enkelhet: 4 (det var helt okej när det kommer till arbetsmoment och svårighet här)

 

 
 
 

Spättarullader med créme fraiche och dillstekt blomkål

Veckans fiskrätt med en god och smakrik sås. Här lärde jag mig hur enkelt man kan skapa just en smakrik sås på ett enkelt sätt. Det här var en av få rätter där vi ansåg att proteinmängden var lite snål så denna rätt blev tre portioner för oss.

Smak: 3

Passande: 5 (helt klart en vardagsrätt men som är både roligare och smakar bättre än fiskpinnar)

Enkelhet: 4

 

Kommentera inlägget här :

Matbloggstoppen