Rödvinsmarinerad ugnsbakad kycklingfilé med fräst svamp/lök- och zucchinipasta och Edamamehummus

Man tager vad man haver, som Kajsa Varg sa. Nu är jag ju egentligen ganska dålig på att skrota runt i skafferiet, kyl och frys på jakt efter något fynd att göra en middag på. Det här beror på att jag oftast hittar en massa recept som jag vill göra om och sedan provlaga, eller har en idé i mitt huvud, och då ofta med ingredienser som inte finns hemma. Men ibland händer det – jag öppnar frysen och hittar på Edamamebönor, 2 kycklingfiléer och någon skvätt rödvin i kylskåpet. Vem har sagt att vardagsmat inte kan vara lyxig och god men samtidigt hälsosam?

Vad sägs om denna rätt? När man tillagar kycklingen i marinad och inte på så högt gradantal blir den så himla saftig och god.

 

 

Rödvinsmarinerad ugnsbakad kycklingfilé med fräst svamp/lök- och zucchinipasta och Edamamehummus

2 port (502 kcal/port)

Protein 37 E%

Fett 48 E%

Kolhydrater 14 E%

 

Edamamehummus:

100 gram Edamamebönor frysta*

1 tsk Tahini (sesampasta)

½ msk olivolja

1 vitlöksklyfta

½ msk citronsaft

1,5 msk vatten

Salt, peppar

 

Gör såhär: Koka upp vatten i en kastrull och koka bönorna några minuter. Mixa sedan med stavmixer och blanda ner resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar och låt stå i kylskåp och dra ihop sig (smakerna).

**Edamamebönor är en grön japanska sojabönor. De växer i skidor som skärbönor och har ett högt innehåll av både protein och fett. På grund av det sistnämnda hör den snarare till oljeväxter än baljväxter. I och med att de är proteinrika mättar de mycket och passar bra som både mellanmål och kvällsmål då stekta i lite olja och flingsalt. Skalen/skidorna tas bort innan förtäring, man kan annars köpa frysta färdigskalade. I många asiatiska länder är de än av de främsta proteinkällorna och har skördats där i tusentals år.

 

 

Marinad:

1 msk rödvin

1 msk soja

1 msk rapsolja

½ msk Worcestershiresås

Timjan, rosmarin, dragon, peppar

2 medelstora kycklingfiléer

 

Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop marinaden. Lägg filéerna i en form och häll över marinaden och pensla på så att hela filéerna täcks. Tillaga i ca 40 minuter i ugnen, tills de är färdiga.

 

Zucchinipasta:

1 medelstor zucchini (250 g)

½ gul lök

4 st färska champinjoner

1 msk smör

1 msk persilja

½ dl matlagningsgrädde 15 %

Gör såhär: Hyvla zucchinin med en osthyvel eller potatisskalare i långa strimmor. lägg på en tallrik och häll över saltet och låt stå och vattnas ur minst i 15 minuter, ju längre desto bättre. Hacka svamp och lök och fräs i hälften av smöret i en stekpanna. Lägg över på tallrik och stek zucchinin i resten av smöret. Hacka persilja (om du har färsk) och häll tillbaka svamp och lök i pannan. Häll över grädde och krydda med persilja och basilika. Låt koka ihop lite. Servera till den ugnsbakade kycklingen och hummusen.

 

 

Kommentarer :

#1: Annster

Så gott :)

skriven

Kommentera inlägget här :

Matbloggstoppen