Att äta kokosolja har blivit en del i mångas kost numera. Träningsfolket använder det både till att steka mat i som bakning. Det kan även helt enkelt bara "duttas" dit i smoothies eller liknande för den som vill ha större mättnad eller energiinnehåll. Det är nämligen så att fett i stor utsträckning förlångsammar magsäckstömningen något vilket leder till att man inte blir hungrig lika snabbt.
Det "positiva" med kokosfettet är också att det innehåller sådant fett som är mer lättsmält än andra fettsyror, absorberas direkt i tarmen, kan likt kolhydrater användas som energi i kroppen utan att göras om men lagras inte som kroppsfett i samma utsträckning utan ökar istället på ämnesomsättningen.
Kokosnöten är ingen nöt utan en frukt. Det är en stenfrukt och har alltså ett frö som agerar nötens vita bulk som finns under skalet och kallas fruktkött. Det här leder till att nötallergiker kan äta kokos. Det är de gröna nötterna man gör kallpressad kokosolja på och de bruna som faller ner själva innehåller sämre kvalité och är därför inte de man helst gör fett på. Det tar ca 1 år för en kokosnöt att mogna.
Kokosfett hör till det mättade fettet, men har medellånga fettsyror istället för långa som exempelvis smör och grädde har. Kokos är därför mer lättsmält och ökar inte risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.
Den tål höga grader innan den oxideras, ända upp till 200 grader, och antar sämre form. Den kan inte göras om till transfett vilket innebär när fett antar en struktur som vi inte kan bryta ner i vår kropp och som kan ske vid upphettning. Transfett bildas då exempelvis flytande växtoljor härdas (teknik som används i industrin för att skapa en hållbar, önskad sprödhet, fasthet och smältpunkt) och då denna härdning inte blir fullständigt gjord.
I och med dess värmetålighet passar det bra att steka i kokosfett och du slipper också stekosen av bränt smör exempelvis. En annan hälsofördel är att kokos innehåller laurinsyra som stärker immunförsvaret.
Men vad är det då för skillnad på kokosolja som i glasburk och kokosfett i kyldisken?
Jo det är nämligen så att när kokosolja ska tas fram använder man gröna, skördade kokosnötter och kokosoljan separeras från protein och vatten genom naturlig fermentering. kallpressad olja får ej hettas över 42 grader.
Sedan kan man, som jag skrev här ovan, vilja få en önskad fasthet och hållbarhet på kokosfettet och det är det som skett med det kokosfett man kan köpa i mejerikylen i affären. Viss kokosfett utsätts också för deodorisering vilket innebär att man vill avlägsna dålig lukt och oljan hettas upp till över 230 grader. Den sistnämnda typen av kokosfett innehåller alltså härdat fett som inte stämmer överens med kroppens kemi. När du cirkulerar runt vid kokoshyllorna i affären nästa gång så välj då en kallpressad exempelvis som nedan.

Jag har i det här inlägget kallat det ohärdade för kokosolja och det härdade för kokosfett vilket endast beror på att ni skulle kunna hålla i sär dem på ett enkelt sätt. man kan säga både och om båda så det ni ska kika på är då snarare kallpressad eller härdat/ohärdat.
källor: