En kopp kaffe - oskyldig eller orsaken till missbruk och cancer?

Kaffe - jag har skrivit om denna superdryck förr men tänkte sammanfatta lite kring det en gång till då jag nämner något på min föreläsning som kan vara viktigt för de flesta - allra helst för det tränande folket som tar koffeintabletter.
Men åter till kaffe då - det är väl fantastiskt vad en kopp med svart dryck kan göra. Det smakar himmelskt gott och allra helst till min morgonmacka med ägg på. Bland det godaste som finns är ju annars att doppa en ostsmörgås i kaffe. MUMS. hörde på radion här om dagen att vi svenskar gillar sura smaker. Vi har tidigare pratat i skolan hur vi skiljer oss från andra gällande vår sött-salt kombination. Då tänker jag på köttbullar med lingonsylt och inlagd sill exempelvis. det är inte många andra kulturer som gör så. Men Richard Tellström, lektor i måltidskunskap, var på morgonpasset och nämnde då även vår preferens för surt. kanske är det därför vi svenskar är tokiga i kaffe? Nåväl, något som är fasccinerande är iallafall hur något så fantastiskt gott i princip inte ger några kalorier (sålänge man inte tutar i socker eller mjölk då) 4 ynka kalorier är det i en kopp ca.
 
 
 
I kaffe finns koffein. Det är prestationshöjande i det anseendet att det blockerar receptorerna för adenosin i hjärnan och adenosin är en signalsubstans som gör oss trötta. Detta kan vara till fördel när man tränar och skapar en längre arbetstid innan utmattning och det är vid nivåer om 2-3 mg/ kg kroppsvikt, varken mer eller mindre. Det kan då tyckas onödigt att köpa sig en redbull eller celcius då dessa innehåller mycket mindre än vanligt kaffe. En kaffekopp innehåller 100-200 mg koffein beroende på sort, styrka och storlek. Ett intag av koffein kan leda till att du klarar av flera reps på gymet men bidrar inte till att du klarar av att maxa. 
Koffein ökar även termogenesen i kroppen vilket betyder energiförbrukningen efter födointag, hur kroppen jobbar efter att du ätit. Detta i kombination med frisättningen av fett från fettcellerna ökar som i sin tur ökar tillgången på energi för musklerna gör så att både uthålligheten och fettförbränningen blir bättre.
 
Koffein påverkar samma delar av hjärnan som kokain men på ett helt annat sätt. Det finns belägg för både abstinensreaktioner och svagt beteendestimulerande effekter men kan inte vidmakthålla dessa effekter på samma sätt som exempelvis kokain. Det finns därför inget begrepp inom psykiatriska diagnoser som heter koffeinberoende. Koffeinbruk och koffeinkonsumtion betraktas inte av samhället som droganvändning. 
 
nackdelar med kaffe är att det kan orsaka sömnstörningar och orsaka komplikationer och svårigheter till att bli gravid. det kan även bildas skadliga ämnen vid själva rostningen, exempelvis akrylamid som tros öka risken av att drabbas av cancer. Även advanced glycated end products (AGE) som uppstår när kolhydrater upphettas under vissa omständigheter. Det är lite oklart om vad det gör i kroppen men kan misstänker påskyndat åldranden och negativ inverkan på hälsan. Men det får man i sig genom att äta allt som är processat och exempelvis knäckebröd och chips. Det kan vara klokt att inte välja de mörkrostade varianterna för att vara på den säkra sidan. Och å andra sidan ska man här tillägga att det finns många studier som visar på att kaffe snarare skyddar mot cancer. 
 
fördelar med kaffe är att höjer dopaminet, gör oss piggare och därför mår bra av det. Eftersom att detta hormon frisläpps, som vid intag av mat, godis, glass, alkohol och knark, så kan det vara så att den här drycken tar udden av suget efter andra stimulerande medel och ersätter på så vis mer kalorifyllda alternativ omedvetet. det har visat sig skydda mot tjocktarmscancer då det har en laxerande effekt och då tar med sig ämnen/mat i tarmen snabbt som då inte hinner göra lika stor skada. 
 
koffein har en radda negativa effekter - det ökar insulinnivåerna, minska insulinkänsligheten och öka kortisolnivåerna. Det borde ge negativa effekter på kroppen och hälsan som diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar då både insulin och kortisol ökar fettinlagringen vilket kan leda till viktuppgång. Men när koffein intas genom kaffe, te eller kakao exempelvis så uteblir de negativa effekterna och snarare skyddas man mot nämnda sjukdomar. Det ä när man intar syntetiskt framställd koffein i form av tabletter eller den som finns i läsk som bara de negativa effekterna kommer fram. 200 mg koffein i tablettform 2 gånger per dag under en vecka har visat sig minska insulinkänsligheten med upp till 35 procent. Sen var även effekterna kvar i minst en vecka. Något som konsumenter av dessa bör ha i åtanke och då tänker jag främst på chaufförer, gymande folk och nattarbetare som är de vanligaste konsumenterna. För att inte glömma de som är beroende av coca cola och då häller i sig det syntetiskt framställde koffeinet. Och här ska vi även lägga till att detta skadliga koffein finns i lightläsk också.
 
Så en kopp kaffe är inte bara gott i två anseenden - smak och hälsomässigt, du kan med gott samvete fortsätta dricka drycken då det endast är i syntetisk form som koffein rubbar förbränning och liknande samt ökar risken för sjukdomar.
 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :

Matbloggstoppen