Grillad kyckling, kall mangosås och ljummen Pumpasallad med apelsin, valnötter och svarta bönor

Vi hade grillpremiär i fredags. Egentligen hade vi tur och blev även bjudna på grillat igår och då vildsvinsfilé och älg men i fredags var det iallafall kyckling som gällde.
Eftersom att jag hade ½ butternut squash kvar så ville jag använda upp den på något sätt och kom på den briljanta ideén att googla lite ljummen-sallad recept. Den här blev så himla supergod, syrran som brukar vara skeptisk, blev riktigt förtjust. Vill man lyxa till den lite mer så kan man lägga till lite fetaost tycker jag.
Såsen till är fantastiskt god och superenkel att slänga ihop, energivärdet i den går inte riktigt heller att jämföra med kalorifylld bearnaise utan blir mer lätt och fräsch.
 
 
 

Grillad kyckling, kall mangosås och ljummen Pumpasallad med apelsin, valnötter och svarta bönor

4-5 port (718 kcal/port)

Protein 37 E%

Fett 36 E%

Kolhydrater 27 E%

 

Sallad:

½ Butternut squash (445 gram)

1 röd lök

1 morot

2 små palsternackor

2 msk olivolja

Flingsalt

1 Apelsin

1 dl valnötter (65 gram)

1 dl oliver (80 gram)

½ påse ruccolasallad

130 gram svarta konserverade bönor

Några blad färsk basilika (inte ett måste)

 

Gör såhär: Sätt ugnen på 225 grader. Skala pumpan med en potatisskalare och tärna den sen. Skala och slanta morot och palsternacka. Strimla löken i lagom bitar. Riv skalet av apelsinen och blanda med olivolja, rotfrukterna och oliver på en plåt. Salta och peppra efter smak. Tillaga i ugnen tills pumpan blivit mjuk, ca 25 minuter. Skala apelsinen och hacka den i bitar. Häll av bönorna och skölj i durkslag. När rotfrukterna är klara blandar du dem med valnötter brutna i bitar, de svarta bönorna, apelsinklyftorna och ruccolasallad.

 

 

 

Mangosås:

1 hel mogen mango

1 burk turkisk yoghurt 10 %

Rivet skal från 1 lime

½ röd chilipeppar utan kärnor

Salt

Vitpeppar

Gör såhär: skala mangon och skär sedan bort allt kött från kärnan. Mixa med en mixerstav. Blanda i turkisk yoghurt, rivet limeskal och finhackad chili. Smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra sig i kylskåpet.

 

Kycklingen och marinaden:

1000 gram kycklingfilé

1 dl sweet chilisås

2 msk olja

1 msk citronjuice

1 tsk honung

2 vitlöksklyftor

Rosmarin

Salt

Peppar

 

Gör såhär: Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Lägg i kycklingfileérna och låt ligga i några timmar (ju längre desto bättre). Grilla fileérna på fin glöd och servera sedan till salladen och mangosåsen. 

 

 kyckling plus kött till syrran.

Kommentera inlägget här :

Matbloggstoppen