Jahapp, helgen är snart över igen. det är tusan så fort dessa två dagar går varje vecka. kanske ännu snabbare den här helgen eftersom min fredagskväll försvann på grund av jobb. lyckades slänga ihop en filmjölkslimpa med nötter och frukt efter jobbet för att få ett gott helgbröd att njuta av.


så kom äntligen Simpan hem igår morse men med världens frossa. stackaren har dragit på sig världens förkylning och har haft hög feber båda dagarna. alltså har han varit ganska loj och jag har fått gyma själv båda dagarna. även försökt att inte ösa skiten ur mig på honom med all min överskottsenergi plus att jag saknat honom väldigt mycket och helst skulle sitta på honom eller i honom hela tiden. har försökt begränsa antalet utgivna pussar då jag helst inte vill bli sjuk till nästa helg då loppet stundar. en tid krävs ju för att klara tjejklassikern så skulle det värsta hända och jag hamnar i feber så kommer jag ta mej tusan knapra alvedon och springa ändå. men det kommer ju såklart att inte ske..
trots allt har vi lagat riktigt god mat hela helgen med en massa recept som jag kommer att lägga upp här. börjar i det här inlägget med Rättikagratäng. Jag har haft en kund på konsum som under lång tid tjatat om att "det är så gott" med gratäng gjort på Rättika. idag fick jag ge den vita betan en chans. Det blev riktigt bra men ska man göra det här så får man inte vara hungrig, gratängen var inne i ugnen sammanlagt i 2 timmar. Smaken är lite tunnare och vattnigare än potatis.
Anledningen att göra gratäng på Rättika är att det är en beta som har lågt kolhydratsvärde/energivärde per 100 gram. Googlar man på det så får man upp massor av LCHF-recept. som vanligt är inte min tanke att skippa potatis men istället proppa en gratäng full med fett i form av grädde och ost. det känns löjligt och knäppt. Mitt är omgjort för att inte sticka i höjden av kalorimängd och kan gott ätas som middag med ugnsbakad kyckling en vanlig vardagskväll utan att bli "för lyxigt".
Rättikagratäng med morot
4 port (190 kcal/port)
450 gram rättika
2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 gram creme faiche 8 % fett
2,5 dl matlagningsgrädde 4% fett
3 msk färskost vitlök och örter 4 % fett
1,5 dl (50 g) riven ost mager 17 % fett (har man en magrare så kan man använda mer)
salt
peppar

Gör såhär: Sätt ugnen på 125 grader. Koka upp vatten i en kastrull. skala och skiva rättika och morot i tunna skivor. koka i kastrullen i 10 minuter. skiva löken.

häll grönsakerna i durkslag och varva sedan i ugnsform med lök, pressad vitlök, hälften av osten och salt/peppar. blanda grädde, creme fraiche och färskost. häll smeten över gratängen.

grädda i ugnen i 1,5-2 timmar. ta ut formen och strö över resten av osten. höj graderna till 175-200 grader och grädda ytterligare tills den fått färg, gräddblandningen "sjunkit ner lite" och är klar.
vi åt med ugnsbakad kycklingfilé. mums!
