Har varit sugen ett tag på att göra långkok på nötkött. en rödvinsgryta liksom. Igår fick jag chansen. Det var extrapris på Märgpipa därav valet av kött. den här grytan gjorde den riktigt mör och liksom smälte i munnen. mums fillibabba. Jag valde att ha i kalkonbacon istället för vanligt bacon eller sidfläsk som ofta är i grytor. Sedan redde jag grytan med aroowrot istället för Maizena eller mjöl. det blev verkligen toppen.
Gryta på Märgpipa, rött vin och kalkonbacon
5 port (448 kcal/port, med 40 gram okokt parboiled ris = 611 kcal/port)
1000 gram Märgpipa
1 paket kalkonbacon (100 g)
2 gula lökar
3 Chalottenlökar
1 morot
1 palsternacka
5 msk tomatpurë
3 vitlöksklyftor
5 dl rött vin (jag använde matlagningsvin)
3 st lagerblad
½ dl kalvfond
3 dl vatten
2 msk soja
timjan (färska blad från 5-6 kvistar)
10 st champinjoner
1 msk arrowrot + vatten
salt
peppar
Gör såhär: dela baconen i små bitar och fräs i en gryta. dela chalottenlökarna i halvor och lökarna i strimlor och fräs med en stund. Skär köttet i små bitar och lägg i grytan. fräs så att de får lite yta. Slanta moroten och Palsternackan och lägg i grytan. tillsätt alla ingredienser utom arrowroten och champinjonerna och koka upp. Låt småkoka i minst 1,5 timme. När det återstår ca 30 minuter så skiva champinjonen och låt koka med. blanda ut arrowroten i lite vatten och red grytan med till önskad konsistens. Bon apetit.

Simpan åt med kokt ris till. det blir nog smaskens.