
2 port ( 647 kcal/port. jag brukar äta utan pasta och då blir det 397 kcal/port men blir godare med ;) )
200 g pennepasta, fullkorn
500 g färsk broccoli i små buketter
1 msk olivolja
1 rödlök, hackad
2 1/2 dl havregrädde (Oatly iMat 7% fett)
1 dl vatten
1 msk fiskfond
1 1/2 tsk arrowrot
1 1/2 msk citronsaft
rivet skal från 1 citron (1/2–1 tsk)
150 g rimmad lax, strimlad (jag brukar använda filé, färsk eller fryst)
svartpeppar, nymalen
mineralsalt
Koka pastan. När det är 4 minuter kvar av koktiden lägger du i
broccolibuketterna. Skölj den kokta pastan och broccolin hastigt under kallt
vatten och låt rinna av i ett durkslag. Medan pastan kokas kan du göra
såsen. Värm upp oljan i en teflonstekpanna och fräs löken i oljan i några
minuter. Tillsätt havregrädden, vattnet och fiskfonden. Koka upp och låt
sjuda i några minuter. Tillsätt arrowroten (utrörd i lite kallt vatten),
citronsaften och det rivna citronskalet, koka upp och låt sjuda under
omrörning i några minuter på medelstark värme tills såsen blir tjockare.
Lägg i laxen och låt sjuda i ytterligare några minuter tills laxen är färdig.
Smaka av med svartpeppar och mineralsalt. Fördela pastan och broccolin
på två tallrikar och häll över såsen.

Dagens intressanta:
Vad tusan är arrowrot tänker några av er. det får bli dagens lärdom isåfall.
Arrowrot (ibland kallat arrowroot) är ett annat namn för Arrow-stärkelse. Denna stärkelse kommer från perennörten Maranta arundinacea som finns i bland annat Västindien. Dessa arters långa, vita rotstockar krossades och användes av indianerna på Västindiens öar som botemedel för sår från giftiga pilar; därav det engelska namnet arrow-root, pil-rot. Arrow-stärkelsen är ett vackert vitt, lukt- och smaklöst "mjöl" som är mer eller mindre sammanhängande i små klumpar
Arrow-stärkelsens korn sväller i vatten vid + 70°. Detta i kombination med att arrowrot är smaklös gör den till en utmärkt stärkelse i matlagning, istället för exempelvis mjöl. Vid mjölredning av såser riskerar man alltid att få en mjölsmak på såsen ifall man använder för mycket, en risk som man slipper om man istället använder arrowrot. Dessutom gör användningen av arrowrot istället för mjölredning att såsen behåller sin klarhet, vilket är viktigt exempelvis när man gör rödvinssås. Det är även en utmärkt komplement i matlagningen för någon med glutenintolerans.

Den där katalogen känner jag igen ;) Shoppa myyyycket Frida! ;)