Krämig pasta med lax och broccoli

Var längesen jag var såhär slut efter ett pass, jisses så vi tog ut oss. Efter halva passet kändes det som att jag skulle få ansträngningsmigrän. Huuaa.
Men gud så härligt det är att träna utomhus. Var även på ett Cettlebellspass utomhus i solen i fredags. även om det steker på så är det så otroligt skönt när det det blåser, vinden fläktar liksom. Man blir extra lycklig när man får göra situps i gräset som doftar gott. Alla som har möjlighet borde helt klart prova ett utomhuspass :)
 
Men nu är jag trött och orkar knappt sitta upp i soffan. Nu är det inte långt kvar tills vi sticker iväg, den här kom i vårt brevinkast idag.
 
4
är på jakt efter en ny bikini men det går sådär liksom. ska fortsätta mitt sökande på diverse internetsidor. 
men tänkte att jag kastar upp ett recept på den laxsås jag gjorde nu efter passet. Receptet är från Fredrik Paulún och det är både laktos- och glutenfritt. Supergott. Jag använde matlagningsgrädde 4% då det inte fanns havregrädde med 7% fett. Då behöver man inte ha i Arrowrot eftersom att det är förtjockningsmedel i den. Blir dock godare med havregrädden så jag rekommenderar att använda den.
 
Krämig pasta med lax och broccoli

2 port ( 647 kcal/port. jag brukar äta utan pasta och då blir det 397 kcal/port men blir godare med ;) )
 

200 g pennepasta, fullkorn

500 g färsk broccoli i små buketter

1 msk olivolja

1 rödlök, hackad

2 1/2 dl havregrädde (Oatly iMat 7% fett)

1 dl vatten

1 msk fiskfond

1 1/2 tsk arrowrot

1 1/2 msk citronsaft

rivet skal från 1 citron (1/2–1 tsk)

150 g rimmad lax, strimlad (jag brukar använda filé, färsk eller fryst)

svartpeppar, nymalen

mineralsalt

 

Koka pastan. När det är 4 minuter kvar av koktiden lägger du i

broccolibuketterna. Skölj den kokta pastan och broccolin hastigt under kallt

vatten och låt rinna av i ett durkslag. Medan pastan kokas kan du göra

såsen. Värm upp oljan i en teflonstekpanna och fräs löken i oljan i några

minuter. Tillsätt havregrädden, vattnet och fiskfonden. Koka upp och låt

sjuda i några minuter. Tillsätt arrowroten (utrörd i lite kallt vatten),

citronsaften och det rivna citronskalet, koka upp och låt sjuda under

omrörning i några minuter på medelstark värme tills såsen blir tjockare.

Lägg i laxen och låt sjuda i ytterligare några minuter tills laxen är färdig.

Smaka av med svartpeppar och mineralsalt. Fördela pastan och broccolin

på två tallrikar och häll över såsen.

 

Blev en HIT + matbild snodd från instagram :)
 

 

Dagens intressanta:


Vad tusan är arrowrot tänker några av er. det får bli dagens lärdom isåfall.

Arrowrot (ibland kallat arrowroot) är ett annat namn för Arrow-stärkelse. Denna stärkelse kommer från perennörten Maranta arundinacea som finns i bland annat Västindien. Dessa arters långa, vita rotstockar krossades och användes av indianerna på Västindiens öar som botemedel för sår från giftiga pilar; därav det engelska namnet arrow-root, pil-rot. Arrow-stärkelsen är ett vackert vitt, lukt- och smaklöst "mjöl" som är mer eller mindre sammanhängande i små klumpar

Arrow-stärkelsens korn sväller i vatten vid + 70°. Detta i kombination med att arrowrot är smaklös gör den till en utmärkt stärkelse i matlagning, istället för exempelvis mjöl. Vid mjölredning av såser riskerar man alltid att få en mjölsmak på såsen ifall man använder för mycket, en risk som man slipper om man istället använder arrowrot. Dessutom gör användningen av arrowrot istället för mjölredning att såsen behåller sin klarhet, vilket är viktigt exempelvis när man gör rödvinssås. Det är även en utmärkt komplement i matlagningen för någon med glutenintolerans.

 

 

 

Kommentarer :

#1: Mikaela

Den där katalogen känner jag igen ;) Shoppa myyyycket Frida! ;)

Svar: hihi redan gjort :P
Frida Harju

skriven

Kommentera inlägget här :

Matbloggstoppen