juice och kokosfett

Idag har vi serverat lunch på Eriksbergsskolan. Det gick superbra men man var väldigt trött där runt 12-tiden, utan mat i magen, det fanns inte så mycket att göra och för att man hade klivit upp vid 5.
Under eftermiddagen har jag varit ute på en joggingrunda i det växlande vädret och sen grillat hamburgare till mig själv. Åt den i ett surdegsbröd ihop med Coleslaw gjort på kvarg, lättmajonäs och senap. Mumsigt värre.
 
 
Jag hade tänkt springa 1 mil idag men min snoriga näsa och ömma hals satte stopp för det. Vet inte om jag håller på att bli sjuk eller om det är Pollen som spökar. iallafall så fick jag bara snudda nån km i Röbospåret. Blev överlycklig när jag ser att de satt upp ett utegym där, vilket intiativ! toppen.
 
 
Dagens intressanta:

Allt oftare får jag frågor om kost, vilket jag uppskattar och gillar, allra helst när jag har svaren. Ibland får jag frågor om livsmedel som för mig befinner sig i gränslandet. med det menar jag att de kanske varken är bra eller dåliga, eller föresten det beror på i vilket anseende. Vi kan ta nötter som exempel. Dom är bra för att de innehåller nyttiga fetter. Om man äter valnötter tillexempel så får man i sig Omega 3. Samtidigt så ska man inte överkonsumera nötter eftersom att de innehåller fett, vilket lätt leder till att man får i sig "för mycket" kalorier. Jag skulle inte säga till nån "ät valnötter, det är jättebra". Men om en person däremot vill byta sin 3-fikas-bulle till en näve nötter så skulle jag säga "det låter bra". Det är komplext så att säga.
Men iallafall så har jag två särskilda livsmedel som befinner sig i detta gränsland - kokosfett och juice.
Sen har det även blivit väldigt populärt att äta jordnötssmör. Det som tidigare varit lite tabu och hört ihop med Nutella och alltså något amerikanarna har på rostmackan.
 
Nu har jag iallafall tagit del av lite inlägg/studier och kommit fram till att kokosfett inte är så dåligt. För att gå tillbaka till grunden till att jag tvekar på detta livsmedel så handlar det om att kokosfett består utav mättat fett. mättat fett är sådant som finns i feta mejeriprodukter och chark och vi bör minska intaget av detta för att det innehåller mycket kolesterol som kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. men kokosfettets mättade fett innehåller mycket medellånga kedjor/Triglycerider (MCT) som absorberas helt intakta i tunntarmen till skillnad från andra kedjor som delas upp och då alltså ökar mängden kolesterol som kan kalka igen våra kärl. De är alltså dels mer hälsosamma på grund av det och lagras inte lika lätt i fettväven heller. Studier har även visat att dessa MCT ökar förbränningen i kroppen och omsättningen av fett. läs mer här vid intresse --->
kokosfett
 
Jag får också frågor om juice. Många gillar att dricka det till frukost. Själv skulle jag aldrig göra det då jag inte känner ett behov av en söt dryck på morgonen utan snarare är lite känslig för "för sött" då. Det grundar sig nog i att, även om det är fruktsocker, så är det en sockrad dryck och det är något jag dricker på helgen eller vid speciella tillfällen. Jag har svårt att argumentera för att man inte ska dricka det då det inte heller innehåller allt för mycket kalorier. det skulle vara att det har högt GI vilket, går rakt ut i blodet och höjer ditt blodsocker vilket leder till att du blir hungrig snabbare. Men nu kan jag ha hittat ett argument. Tydligen så är nästan lika dåligt att dricka juice som läsk. Studier där de undersökt skillnaden på intag av frukt och intag av juice visar att ett konstant intag av juice varje dag leder till viktuppgång. Nu var det en stor mängd juice men principen är att när man dricker en söt dryck i jämförelse med att äta något sött eller en frukt (som också är söt) så känner man mindre mättnad och enligt studier så äter man mer vid nästkommande mål. Men jag tror att det handlar mycket om just utebliven mättnad och ATT man då stoppar i sig något mer. Om man hemskt gärna vill ha apelsinsmak på morgonen så kanske man kan välja att ta en apelsin istället. Då får man i sig en mer ok mängd fruktsocker än 1 glas juice som innehåller flera apelsiner.  För att läsa artiklar och inlägg, se nedan --->
juciestudie
 
drick inte dina kalorier
 
6-månaders studie
 
jordnötssmör får jag ta upp en annan dag när jag är pigg och läst på lite mer ;)
 
summa sumarum är då att Kokosfett inte är så dåligt, nu handlar det fortfarande om att man inte ska överkonsumera för att det är bra men man behöver inte heller undvika produkter med det i och kanske rentav kan prova att laga mat med det. Juice är som jag tidigare trott, något onödigt men gott.. ibland.. vatten är också himla gott

Kommentera inlägget här :

Matbloggstoppen