Lågkalori snacks

Många funderar ofta vad man ska hitta på till mellanmål. På jobbet står folk och gluttar in i kylskåpet, finns det inget att äta som snacks. som är hälsosamt. Är man hemma och det är vardagskväll så skulle jag vilja slå ett slag för grönkålschips. alltså vilket grej. Har bara hört talas om det men inte provat. En fredag när jag skulle spara in på kalorier på grund av dieten, även hittat grönkål till bra pris i affären så var det dax. Det går fint att göra i ugnen, på lägre temp en lite längre tid. men alltså i air fryern, vilket grej.
 
Grönkålschips
 
 
 
1 portion
76 kcal
 
200 g färsk grönkål
1 tsk olivolja
flingsalt
 
Lägg allt i en bunke och rör runt. Lägg sedan grönkålen i korgen på air fryern och kör i 160 grader i ca 5 minuter. I ugnen kan du strö ut det på bakplåtspappersklädd plåt. Tillaga sedan i 160 grader och håll utkik så att det inte bränns vid.
 
Kaseinkaka med keso och hallon
 
1 port
ca 200 kcal
 
1 skopa (30 g) kaseinpulver choklad
1/2 dl vatten
2 äggvitor
1 tsk bakpulver
 
till servering: 50 g lättkeso, 50 g bär
 
Gör såhär: Blanda ihop äggvita,bakpulver och kaseinpulver och tillsätt så mycket vatten att du får en kletig gegga. Lägg i ugnsfolie (går att smörja med lite kokosfett om utrymme finns eller pam spray för att få den att lossna bättre) i en form och sätt in i air fryer på 160 grader i ca 10 minuter. Eller i vanlig ugn i 200 grader i 5-10 minuter. Det blir väldigt gott när den är geggig i mitten men klar på sidorna. Servera med keso och bär. Har du utrymme med energi så ät lite vaniljproteinglass till eller propud vanilj.
 
Varm Buljong
 
 
1 port
110 kcal
 
1 mugg med valfri smak (finns att köpa på ICA eller seven eleven)
 
Alltså visst, det är en klar vätska. men fytusan så gott med något varmt mot eftermiddagen. då den blir så het när man värmer den så kan man inte kasta i sig den heller vilket leder till att den håller länge, man hinner känna hur mätt man blir av den höga proteinhalten, läs mer om fördelarna HÄR.
 
Grönsaker med italiensk kvargdipp
 
 

1 port 116 kcal

 

1 liten (70 g) morot

70 gram gurka

1 dl lättkvarg

1 tsk Italiensk salladskrydda

Gör såhär: Blanda ihop kvarg och salladskrydda och låt stå ett tag i kylskåp. Skala och strimla moroten i stavar. Gör även stavar av gurkan. Servera grönsakerna ihop med kvargdippen.

Prova gärna med andra grönsaker också.

 

Falsk ris a la malta

 

1 port (190 kcal)

 ½ apelsin

1 tsk sötningsströ (eller en msk vanillin/vaniljsocker om du inte vill använda sötningsmedel)

100 gram lättkeso

100 gram lättkvarg

Vaniljpulver

Gör såhär: Skala och hacka mandarinen i små bitar. Häll över sötning och blanda runt. Häll i keson, kvargen och vaniljpulver och blanda väl. 

 

Propud med lite bär och müsli

 
för själva puddingen
1 port
110 kcal ca
med topping runt  200 kcal
 
1 pudding i valfri smak (finns i de flesta livsmedelsbutiker, är både sockerfri och mjölkfri)
1 msk müsli
lite färska bär
 
2 kokta ägg, 1 tsk lättkaviar
 
 
 
1 port
ca 200 kcal
 
2 kokta ägg
1 tsk lätt kaviar
 
Det simplaste men kanske också ett av de godaste mellanmål. Kokta ägg. Jag själv gillar inte kaviar och skulle hellre avnjuta med med lite flingsalt. vill du ha kaviar, väl den version som är lite mindre socker osv. i, kallad "lätt" kaviar. Ägg är så bra då det varken behöver ligga i kylskåpet om du har med dem över dagen. tipptopp.
 
Det var tips på några mellanmål vissa enklare än andra att ta med. lycka till!

Kommentarer :

#1: Karin

Hej Frida,
Tack för alla fina tips! Jag har en fråga till dig. Jag undrar hur du ser på alla typer av smaksatta kvarger och även t.ex. propud? Det jag främst tänker på är innehållet av sötningsmedel etc. Folk hit och dit påstår ju att de smaksatta kvargerna är "så bra" etc. men jag tänker att innehållet av sötningsmedel kan ju inte vara bra? Det blir ju ändå som en "drog" precis som sockret, eftersom det fortfarande smakar sött och lurar smaklökarna att tycka om det söta?
Kram

Svar: vet du vad, jag tar och svarar i ett inlägg för jag tror att flera undrar det här :) håll utkik efter det!
Frida Harju

skriven

Kommentera inlägget här :

Matbloggstoppen