Socker- och glutenfria Biscotti med saffran och apelsin

Idag provade jag att baka biscotti. Ni vet sånna där skorpor. Jag ville dock prova att göra dom både socker och mjöl (gluten) fria för min egen skull. även att de inte skulle vara allt för onyttiga utan kunna ätas som lite lyxigare mellanmål. 
hittade tre olika recept som jag kombinerat, givetvis var ett av dessa Marjas. Hennes recept är i sån lagom storlek. de andra finns HÄR och HÄR. Dom blev lagom söta, perfekt till en kopp te.
 
Socker- och glutenfria Biscotti med saffran och apelsin
 

10 bitar (111 kcal/bit)
 
5 gram smör
20 gram kokosfett
50 gram äggvita (2 st)
20 gram hackad sötmandel
1 krm saffran
3 msk sötningsströ
2 dl bovetemjöl
½ dl mandelmjöl
2 krm bakpulver
1 krm vaniljpulver
rivet skal från apelsin
 
Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, kokosfett, sötningsströ och saffran med elvisp. riv ner apelsinskal. blanda i resten av ingredienserna och forma två längder som du lägger på bakplåtspapper på en plåt. grädda långt ner i ugnen i 15 minuter. ta ut plåten och skär längderna i 5 bitar kvar. Vänd upp skorporna med snittytan neråt och grädda ytterligare i 35 minuter fast då på 180 grader.
 
 
 

Sesam- och fiberhuskpanerad torsk med kvarg- och creme fraice baserad remoulad

Jag var ju på kalas i helgen då det intogs en hel del vanliga bakverk och bröd, min mage mår sådär då utan att gå in för djupt i detalj. I tisdags var jag iallafall hemma hos Simpan och vi skulle få laga mat ihop och hade bestämt oss för gratäng. när det väl var dax var jag inte ett dugg sugen på det. men tänk så gott med panerad torsk och remouladsås. Kajsa hade haft något liknande i matlådan i måndags som inspirerat mig.
Panering och remouladsås måste inte innebära något onyttigt, det finns smithål som vanligt.
jag hade ingen vidare lust att trycka i mig mjöl och ströbröd heller.
googlade runt och hittade diverse substitut och skapade sedan en egen blandning som blev toppen. något jag varmt rekommenderar till glutenintoleranta där ute.
 
 
Sesam- och fiberhuskpanerad torsk med kvarg- och creme fraice baserad remoulad
 

4 port (676 kcal/port med 80 gram kokt potatis (en liten) och 150 gram kokta morötter)
 
Fisken: 419 kcal/port
2 paket torskfilé a 400 gram
1 dl majsstärkelse
½ dl fiberhusk
salt
peppar
1 ägg
1 dl sesamfrö oskalat
1 msk smör till stekning
 
Gör såhär: Blanda ihop majsstärkelse, fiberhusk och kryddor i en tallrik med gaffel. Vispa upp ägget med en gaffel i en annan tallrik. Häll sesamfrön på ytterligare en tallrik. Dela fisken i portionsbitar. Börja med att doppa den i "mjölblandningen" sedan i ägget och till sist sesamfröna. Stek på medeltemperatur i panna.
 
såsen: 105 kcal/port
 
1 dl creme fraiche 8 % fett
½ dl lättkvarg
½ dl lätt creme fraiche 15 %
2 msk lättmajonäs
4 msk bostongurka
3 msk inlagd kapris
salt
peppar
curry
 
Gör såhär: Blanda ihop alla ingredienser. Dela eventuellt på kaprisen innan. Salta och peppra och ha i curry om så önskas. Låt såsen stå och dra i kylskåpet medans fisken och potatisen/grönsakerna tillagas.
 
 
 
 

Frida goes podcast-junkie och aha-upplevelse gällande curry

Det går bra nu. full rulle kanelbulle som vanligt. Kombinerar tentaplugg med träning (snarare tvärtom som vanligt) med jobb och matlagning och lite annat pill. 
hela gårdagen bestod i inventering på kära Konsum, himla skönt att låta tankarna gå till annat än retronasala systemet och variansnivå (sensorik och statitstik, sjukt konstig kombo jag vet). Hann givetvis med ett gympass innan ute i vavd så uppstigning vid 7.
 
Idag pausade jag mitt plugg med att besöka favoritbutiken, var på jakt efter caseinpulver då det ska bakas lite imorgon.
 
 
detta fick följa med mig hem. Längtar tills tentan är klar och jag kan sätta tänderna i alla träningstidningar som jag har som ligger och väntar på mig.
 
Var ute på en power walk häromdagen för att lufta huvudet. den dagen det var så kallt ute. se så fint.
 
 
Uppsala är så himla fint. Jag trivs här och hittar så bra här nu.
 
 
Ursäkta, med risk för att bli kallad Gunnel 65, så har jag iallafall börjat lyssna en del på podcasts nu. Är leds på p3STARs musik som spelar samma låtar hela tiden. Har provat Alex och Sigges - den är kungbra. Hanna och Amandas är ALLDELES för tjejig för mig. Men så i måndags när jag jobbade på lagret så kom jag på den briljanta idéen att söka på BODY, alltså fitness/bodybuildingtidningen. har sett någonstans att de har en podcast. mycket riktigt. Body radio med Alex och Andreas:
 
 
http://bodyradio.libsyn.com/rss
 
perfekt för den som gillar träning. I måndags kväll fick jag lyssna på en av mina idoler, Mikael Hollsten aka Prime i Gladiatorerna.
 
veckorna går superfort när man jobbar. Imorgon är det fredag igen. ska försöka turboplugga då hela helgen kommer att tillbringas i Göteborg, fitnessfestivalen och Luciapokalen. 
 
dagens andra puckoförklaring kommer här:
 
Dagens intressanta - curry är ingen egen krydda

Jag vet inte om det här är något självklart. Isåfall får ni ursäkta mig igen. Men igår fick jag mig iallafall en aha-upplevelse då jag fick höra att Curry inte är en egen krydda utan en kryddmix av  minst sju olika sorters kryddor. Vissa av dessa är alltid med och dessa är kanel, cayennepeppar, kardemumma och kryddnejlika. Ofta innehåller curry 10 olika kryddor totalt. så de som även ofta ingår är ingefära, vitpeppar, senap, gurkmeja, muskotblomma och koriander.
 
 
Matbloggstoppen