Fridas proteinstinna blåbärsglass

Vem blir inte sugen på glass i sommarhettan som råder? Ändå kanske man inte vill att efterätter ska bli en vardagsvana senare när just vardagen stundar. Efter träning behövs protein och även en del kolhydrater, varför då inte inta dem just i glass-form? Denna variant är både sockerfri, låg-fet och proteinrik vilket leder till att man blir mätt och inte känner ett sug efter mer.
 
 

Fridas proteinstinna blåbärsglass

2 port (258 kcal/port)

Protein 50 E%

Fett 24 E%

Kolhydrater 26 E%

 

1 port (25 g) naturella cashewnötter

150 gram färska blåbär

4 äggvitor*

200 gram lättkvarg

2 krm kardemumma

1 portion/skopa (30 g) gourmet pro vanilj (Du kan nog använda ett annat proteinpulver med annan smak om du har det hemma, jag tog vanilj för att jag ville att det skulle smaka blåbär mest)

2 msk sötningsströ (Jag använde hermesetas)

*går att köpa färdigt på dunk.

Gör såhär: Mixa nötterna till ett mjöl med en mixer. Har du inte det hemma så finhacka dem. Mixa ner blåbären, proteinpulver, kardemumma och kvarg. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en annan bunke, likt när du gör maräng. Rör nu försiktigt ner blåbärssmeten i äggvitefluffet och blanda väl. Häll ner i två plastlådor och ställ i frysen ca 2 timmar. Rör under tiden i byttorna med jämna mellanrum. Vill du att det ska gå snabbare så är alternativet att klicka ut glassen i muffinsformar och frysa så.

 

 

Min version av kåldolmar med gräddsås och kokt zucchinipasta

Alltså kolla in denna läckerhet!
Kåldolmar måste inte innebära sirap, socker och fett i överflöd, inte heller glutenstint ströbröd. Nej det kan bli supergott ändå och mer hälsosamt på köpet. Det går att äta husmanskost med gott samvete och utan att midjan blir större.
Jag har länge velat prova göra just kåldolmar men jämt när jag står där med ett köttfärspaket i handen så faller det bort och jag hittar på något annat. Nu har jag massor av tid och det har liksom kliat i mina fingrar över skapande av recept. Jag blir som lugn när jag äntligen får vara i mitt kök med alla mina ingredienser.
Det här blev supergott och det är ju så fint med kål ju. Man skulle nästan kunna lägga dubbla lager kål just för att det är så gott. Mums. Istället för ris eller potatis användes istället mixad blomkål vilket också skapade mer kålsmak.
 
 
 
Min version av kåldolmar med gräddsås och kokt zucchinipasta

6 port (509 kcal/port)
 
protein 33 E%
fett 47 E%
kolhydrater 20 E%
 
1 dl havregryn
2 dl lättmjölk
2 ägg
870 gram nötfärs 10 % (går nog bra med 2 * 400 men detta var vad jag hade hemma)
1 gul lök
200 gram blomkål
1 msk smör + 1 msk till pensling
2 msk kalvfond
2 msk soja
salt
peppar
paprikakrydda
1 kålhuvud
 
1 buljongtärning + 5 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde 15 %
1 msk soja
1 msk maizena utblandat i vatten
 
2 zucchinis
 
Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten i kastrull. skär bort den hårda roten på kålhuvudet och skala sedan av stora blad, ca 6 st minst. Mixa havregrynen i en mixer så att det blir som ett mjöl. Lägg i en bunke med mjölk och ägg och låt svälla minst 10 minuter. Hacka löken och mixa eller riv blomkålen och fräs i en stekpanna med 1 msk smör tills det mjuknat något. Lägg i blandningen i skålen med mjölk, havregryn och ägg. Tillsätt köttfärsen, soja och kalvfond. Krydda efter behag och med de kryddor du vill, de ovan använde jag. Mixa/blanda ihop färsen väl. Koka vitkålsbladen i det kokande vattnet. Några minuter om det är färsk vitkål, annars kan längre tid komma att behövas. häll bort vattnet och dela sedan varje blad på två, skär bort den värsta hårda roten på varje. Smörj en form med lite av smöret, värm det andra i micron i en liten skål för pensling. Ta kålbladen, lägg en liten klick färs i och rulla ihop, lägg skarven neråt.
 
 
spara gärna lite färs till att steka någon köttbulle för att få lite stekyta kvar i pannan. Det kommer att ge god smak till såsen. Pensla det smälta smöret på dolmarna och stoppa sedan in i ugnen i ca 30 minuter. Stek under tiden någon köttbulle i smör i samma panna som du fräst lök/blomkål i. Lägg åt sidan och tillsätt sedan 5 dl vatten plus köttbuljongtärning. Låt småputtra ett tag och tillsätt sedan matlagningsgrädde och soja. blanda ut maizena med lite vatten och red sedan såsen med det.
Efter 30 minuter tar du ut kåldolmarna, ös över den sky som hamnat på sidorna över dolmarna och kör i ugnen i 30-40 minuter till.
Jag åt med zucchinipasta till. jag kokade då upp vatten i en kastrull och använde min spiralizer för att få till långa fina spaghettis. man kan annars använda en osthyvel eller potatisskalare. Låt zucchinin koka i någon minut bara och häll sedan bort vattnet. Servera gärna någon matsked hemmagjorda rårörda lingon. Vill man äta med någon potatis till så går det bra, tänk då på att energivärdet blir något högre. 
 
 

Vill du leva längre? - ät frukt & grönt!

Jag lagar inte bara mat när jag väl är på hemmaplan igen, mitt surdegsbröd har tagit slut så Benny fick ut och fläkta sig på diskbänken. Det blir vidrigt varmt av att använda ugnen och under en lång tid just nu men det blir helt klart värt det när man känner de goda surdegssmakerna eller mättnaden det medför om inte annat. 
Såhär såg Bennys försur ut i går morse när jag vaknade och skulle sätta en deg med det. Bubblorna tyder på att det blir en sjukjäkla fart på organismerna där i. Precis som andra bakterier blir det otroligt gynnsamma förhållande för tillväxt just nu när innetemperaturen ligger runt 30 grader.
 
 
Ett litet tips på annat gott bröd som jag ätit de dagar mitt surdeg varit slut är danskt rågbröd. Fantastiskt gott, fuktigt och sött. De flesta är gjorda endast på rågkärnor, vatten, salt och eventuellt rågmjöl. Himmelskt gott och ett bra komplement. Mitt favvo är nog ICA basic eller Eldorados rågbröd, billigt kan också vara gott.
Hittade ingen bild på förpackningarna men ser ut som nedan ungefär:
 
 
Igår provade jag och Simon ett nytt bad i Uppsala. Alltså det är inte nytt men för oss. Vi cyklade ca 5,5 km ut till Gamla Uppsala och ett bad precis bakom kullarna. Detta innebär att vi badade i fyrisån för första gången.
 
 
 
Vi hittade även på en äng.
 
 Så åt vi skitgod mat som det kommit upp recept på. mums.
 
Och så hittade jag på bilder från Triathlonet. Där ser ni också prispallen med den felaktiga vinnaren, jag står på rätt plats iallafall ;) fast utan trofé då.
 
 
 
Dagens intressanta - ytterligare bevis på att grönsaker - fem om dan, skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar
 

Läser i dagens UNT om ytterligare forskning som visar att den som äter mycket frukt och grönt klarar sig bättre mot att drabbas av sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar. Det är en stor META-analys som ägt rum genom Harvarduniversitetet som haft med 16 studier från olika länder och då även Sverige med 72 000 deltagare. Jag citerar
"När forskarna närmare granskade vilka som hade dött och vilka som fortfarande var i livet fann de ett nära samband mellan den dagliga "dosen" av frukt och grönsaker och risken för att dö under uppföljningsperioden. För varje extra portion per frukt och grönt per dag sjönk dödligheten med cirka fem procent, men bara fram till viss gräns. Att äta mer än fem portioner frukt och grönt per dag förbättrade inte ytterligare överlevnadschanserna.

Den sänkta dödligheten för frukt- och grönsaksätarna gällde framför allt död i hjärt- och kärlsjukdomar. Däremot fanns inget tydligt samband mellan hur mycket frukt och grönt man åt och risken för att dö i någon cancersjukdom.

Resultaten av den nya metaanalysen ligger i stort sett i linje den nyligen publicerade delstudien bland kvinnorna och männen i Uppsala, Västmanlands och Örebro län -- och med rekommendationerna från Livsmedelsverket i Uppsala om att äta mer frukt och grönsaker.

Också den svenska studien kom fram till att den optimala konsumtionen av frukt och grönt för att förbättra sina överlevnadschanser är fem portioner per dag. Enligt den lever de som äter den mängden i genomsnitt hela tre år längre än dem som brukar rata frukt och grönsaker på matbordet."

Varken mer eller mindre alltså, eller aa helst mer då. för att ta del av hela artikeln, läs HÄR:
 
Matbloggstoppen