Kall räkpaj med färskost, Lime/Räksalsa serverad till det

Måndag och alltså dax för vegetariskt egentligen. Jag blev dock så himla sugen på räkor när jag hittade ett pajrecept i ICAkuriren. Det fanns potential för att få den både nyttigare, hälsosammare, glutenfri och proteinrik. Sagt och gjort, det blev dagens uppdrag och den smakade gudomligt, det tyckte Simpan iallafall. Jag med såklart. Ni minns när jag gjorde keso- och spenatpaj på blomkålsbotten? Samma botten har använts här iallafall. Räksalsan tog jag från mitt recept till Lantpajen men tillsatte en avokado också. Möms säger jag bara.
 
 
 
Kall räkpaj med färskost, Lime/Räksalsa serverad till det
 

4 port (398 kcal/port utan sallad)
 
protein 33 E%
fett 54 E%
kolhydrater 14 E%
 

pajskal:
 
400g rå blomkål
2 äggvitor
2 ägg
2 tsk fiberhusk
1 msk krossade linfrön
1,5 msk pofiber
Valfria kryddor: rosmarin, lökpulver, örtsalt, peppar
smör till form
 
Gör såhär: Sätt ugnen på 220C. Mixa den råa blomkålen i en matberedare tills den nästan blir mosig/grynig. Blanda ihop alla ingredienser. smörj en pajform och fördela sedan massan i formen och "forma" som ett pajskal. den är ganska porös och det kan kännas lite svårt. Stoppa in i ugnen i ca 20 minuter.
 
 
Ta ut pajskalet efter 20 minuter och tryck ner blomkålen lite med en sked så att det blir en form likt pajskal. Låt svalna så mycket som möjligt. Gör under tiden fyllningen.
 
 
fyllning:
 
200 gram skalade räkstjärtar
1 förpackning cream cheese 4 %
1 burk creme fraiche 15 %
½ röd lök
2 msk färsk eller fryst dill
salt
peppar
 
Gör såhär: Skala räkorna om du köpt sådana med skal. Hacka dem och lägg i en bunke. Blanda i cream cheese, creme fraiche, dill och hakad rödlök. Hacka dillen om den är färsk och lägg i, krydda med salt och peppar. Fyll pajskalet när det hunnit svalna lite och ställ sedan i kylskåpet i minst 30 minuter.
 
 
Gör då under tiden Räksalsan:
 
Räksalsa med gurka och lime
 
 
500 gram frysta räkor (eller 200 gram i lag)
½ gurka
½ dl hackad koriander
½ dl hackad dill
1 lime
1 avokado
tabasco
salt
peppar
 
Gör såhär: Skala räkorna och hacka lite lätt och lägg i en skål. Hacka gurkan i små tärningar. Riv skalet från 1 lime och pressa sedan i saften. Gröp ur avokadon och hacka i lagom bitar och lägg sedan i. Blanda i kryddorna och smaka av med salt, peppar och tabasco. Låt stå i kylen en stund och dra.
 
 

Kommentarer :

#1: giime

goott

skriven
#2: Frida

Det såg riktigt smaskigt ut! :)

skriven
#3: LORISSA LOVEBOMB

Men herregud!! Mmmmmh!!!

skriven
#4: Robex Lundgren

åh vad gott det ser ut

skriven
#5: Jasmine

Den ser väldigt lyckad ut! :)
Kram

skriven

Kommentera inlägget här :

Matbloggstoppen