Lantpaj på Quinoamjölsbotten med Räk- och gurksalsa
protein 25 E%
fett 38 E%
kolhydrater 37 E%
4 port (656 kcal/port)
Lantpaj
4 port (596 kcal/port)
deg:
3 dl Quinoamjöl
1 msk olivolja
0,75 dl lättkvarg
2 krm salt
2 msk kallt vatten
fyllning/stanning:
5 st skivade salladslökar
½ röd paprika i skivor
2 hackade vitlöksklyftor
1 tsk fransk senap
2 msk färsk persilja
½ tsk salvia
2 ägg
1 påse (150 gram) västerbottenost
2,5 dl matlagningsgrädde 4%
½ dl lättmjölk
salt
peppar
1 tsk sambal oelek eller kajennpeppar
Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader. Mixa pajdegen i en matberedare. Smörj en form med lite kokosfett och tryck sedan ut pajdegen där i. Grädda skalet i ca 10 minuter. Skiva lök och hacka vitlöken och blanda ihop med resten av stanningen. skiva paprika och lägg i pajskalet. Häll över stanningen och grädda i 40 minuter. Om den tar för mycket färg så lägg över ugnsfolie de sista minuterna.

Räksalsa med gurka och lime
4 port (61 kcal/port)
500 gram frysta räkor (eller 200 gram i lag)
½ gurka
½ dl hackad koriander
½ dl hackad dill
1 lime
tabasco
salt
peppar
Gör såhär: Skala räkorna och hacka lite lätt och lägg i en skål. Hacka gurkan i små tärningar. Riv skalet från 1 lime och pressa sedan i saften. Blanda i kryddorna och smaka av med salt, peppar och tabasco. Låt stå i kylen en stund och dra.


En god och lite nyttigare fredagmiddag.

Såg riktigt gott ut!