Mörker och få in vana ensam eller i grupp?

Alltså fy så tungt det börjar bli att komma upp på morgonen. Det känns som att det hänt något efter jag kom hem från Barcelona. På den veckan så hände det mycket hemma liksom. Och det här är bara början också, mörkare kommer det att bli, redan på eftermiddagen innan man lämnar jobbet när det är som värst. Fy tusan sån tur att vi har en resa väntar där i december-januari, minns förra året hur mycket den faktiskt gjorde.

 

Trötta verkar folk på jobbet också vara, igår fick jag ge mig ut på lunch run ensam. Det gör inte mig någonting, brukar ju träna ensam, men självklart är det roligare när fler är med. Lika gäller väl för tisdagens gympass där jag för första gången sen i somras körde bröst ihop Simon. Man kan verkligen lägga på mer i vikt då, plus att man blir lite mer peppad till att ta i. Detta har kanske lite koppling till det som togs upp i Michel Mosleys program som jag kollade på i tisdagskväll, men mer om det lite längre ner.

Fick prova Barbells chokladproteinpudding igår, jo den var god men egentligen inte godare än propud tycker jag. Är ju inte ett jättestort fan av choklad så. Ska bli intressant att prova de andra smakerna. Det här var alltså på eget bevåg

 

Något annat jag fått äran att prova är flera olika kesoprodukter genom Amazing Alice. Än så länge denna händiga mellanmålsförpackning men ska också ta mig i kragen och slänga ihop nån keso-Bowl.

 

Alltså det här är världens enklaste grejer att ha med som mellanmål så länge man har tillgång till kyl. Annars kan ju faktiskt propud ätas rumsvarmt då den inte innehåller några mejerier. Det är verkligen inte svårt att välja att vara hälsosam, grejen är den att man inte måste vara det 100%, men man kan sikta mot det.
Andra toppenbra grejer att ta med är;
- kokta ägg och knäckebröd eller riskaka
- riskaka
- riskaka med mosad avokado
- questbars
- frukt

Ingen av ovanstående kräver kylförvaring. Questbar tog jag exempelvis med mig flera av när jag åkte till Barcelona. Perfekt som snack när man inte vet riktigt vart man kommer att befinna sig osv.

 

Igår träffade jag på Linnea som jag inte hookat upp med på länge. Vi åt på Systrarna Voltaire som är en liten favorit (ekologisk, vegetarisk inspirerad restaurang uppe i Åhléns huset). Supermysigt som vanligt. Jag åt kolja med örtris och yoghurtsås.

 

Dagens intressanta - att få in vanan ensam eller i grupp och tarmbakterier

I tisdags så kollade jag på Michel Mosleys program "Medicinen med Mosley". Ett program som går varje vecka och är rena godispåsen för en nutritionist och träningsintresserad. De undersöka exempelvis det här programmet om det är bättre att springa ute än inne på band, hur man undviker att småäta på kvällen eller äta "för mycket" till middag, sömn, om man lyckas bättre att hålla sig till nya vanor genom att göra det i grupp eller ensam samt hur människor har olika uppsättning tarmbakterier och därför reagerar olika på maten vi äter, samt att man kan förändra denna uppsättning genom olika kost. De sistnämnda ska jag skriva mer om nu men kika gärna hela avsnittet HÄR. 50 minuter långt är det.

Tarmbakterier

Tanken är att det här är något som ska bli världsbrett för att ytterligare kunna skräddarsy folks dieter och optimera varje enskild persons liv, det finns som man insett mer och mer på senare tid inget magiskt recept eller lista på varor som gäller alla människor. självklart finns det vissa måltider eller komponenter som är svårsmälta för alla människor men annars är det högst indivuduellt om man är känslig mot smörgåsar(gluten), bönor eller vispgrädde. Du kan därför inte gå runt och slänga din sanning på någon annan, endast prata om hur det är för dig och din mage.

I detta test fick en kvinna lämna ett bajstest (för att de skulle kunna kolla på bakterieuppsättningen i tarmen) och sedan ha en blodsockermätare på sig under några dagar och äta olika saker. samtidigt gjorde hennes vännina samma sak och i slutet av veckan hade de rapporterat både kostintag samt sänt in data på blodsockerkurvor. resultatet dem i mellan var mycket intressanta. Doktorn delade in maten i grön och röd och det som befann sig inom det gröna området (cola, glass, croissants, avocado, banan, sallad, omelett) var gällande vissa livsmedel "röda" för väninnan. Den röda maten innebar sådant man bör undvika för att inte få allt för stor blodsockerhöjning och göra det jobbigt för kroppen att ta hand om det (flingor, vindruvor och tomatsoppa ex.) dessa livsmedel var något som kvinna1 gärna åt, exempelvis vindruvor till mellanmål då hon trodde att det var "bra" mat liksom. Det man sedan gör efter en sån här utredning är att under några veckor prova att endast äta "grön" mat medan mat undviker "röd" mat. Från början hade vänninan mer färger för kartan av tarmbakterierna vilket visar på att hon har en större flora. Men när kvinna1 nu istället höll sig till "grön" mat förbättrades hennes tarmflora samt att hennes risk för att senare drabbas av välfärdssjukdomar sjönk drastiskt. Det här är superintressant. Deras tanke är att gemene man ska kunna skicka in feces test för att få ett kvitto på deras uppsättning och sedan kan man få ett kostschema anpassat för att optimera ens egna uppsättning.

Att hålla sig till nya vanan

I detta test deltog 36 människor som jobbar på samma jobb. De delas upp i tre grupper.

Kontroll gruppen - dessa fick endast höra om de allmänna hälsoråden som finns gällande fysisk aktivitet (typ rör dig 30 minuter per dag eller x antal minuter per vecka), ta lunchpromenad, hoppa av bussen en station tidigare, ta trappor osv.

grupp 1/tävlingsgruppen - Denna grupp fick tävla mot varandra och fick uppgifter tilldelade till sig. Dessa fick feedback hela tiden på hur de gick och hur de låg i jämförelse med andra i gruppen.

grupp 2/samarbetsgruppen - Denna grupp hade istället gruppmål som skulle uppfyllas till studiens slut sex veckor senare. 

Man mätte resultat i viktförlust men även antalet gådda steg per dag. I slutet av studien kunde man se att resultaten var ganska jämna grupperna i mellan fram till slutspurten där tävlingsgruppen speedade på och hade förbättring om 30% från start. Denna grupp hade också mer solklar föbättring från vecka till vecka. Den samarbetande gruppen hade en förbättring om 16% mer aktivitet och kontrollgruppen endast 3%. Dessa båda två hade inga stora förändringar vecka till vecka. Samarbetsgruppen hade dock den mest jämnt fördelade förbättringen bland alla deltagande om man jämför till tävlingsgruppen som hade några individer som var mycket mer utmärkande (arbetsmyrorna/slitvargarna). 

Det man kan ta med sig från denna studie är att när man jobbar tillsammans och hela tiden får tips från andra som är med "på samma resa" ökar chansen att man lyckas. Det verkar även som att socialt tryck hjälper oss att hålla oss till nya vanor och de mål vi satt upp och att vi ger upp i mindre utsträckning.

 

Kommentera inlägget här :

Matbloggstoppen