Bibimbap med syrad gurka och sesamkryddad kål

Åt det för första gången för någon vecka sedan ihop med mamma på Zen och blev frälst, fy bubblan så gott. Alltså koreansk (asiatisk åtminstone) är ju både hälsosamt och gott. Jag gillar sura grejer så kimchi är helt klart min grej.
Så hittar jag på det här receptet i UNT och bara kände att det behövde en Frida-touch och sedan provas. Alltså jag blev inte besviken alls. Mums fillibabba.
 
Bibimbap med syrad gurka och sesamkryddad kål
4 portioner
 
40 g protein
16 g fett
40 g kolhydrater
 
160 g fullkorns ris (ca 3/4 dl per portion)
 
1 gurka
1 röd chili
1 1/2 tsk salt
2 msk risvinäger
 
250 g champinjoner
200 g grönkål
1 vitlöksklyfta
2 msk sesamfrö
1 tsk sesamolja
 
400 g lövbiff
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 bit ingefära
3 msk soja
2 msk citronsaft
1 msk agavesirap
 
1 burk kimchi (ca 200 g)
4 ägg
 
valfritt: koreansk chilipasta + gochujang/asiatisk chilisås
 
Gör såhär: Koka riset enligt anvisningar.
Hyvla gurka i långa strimlor med en osthyvel, krama ur vätskan. Salta och låt stå tp 15 min. Finhacka chili blanda med gurka, risvinäger och salt.
Kvarta champinjonerna och strimla kålen. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och stek svampen med en hel vitlöksklyfta i några minuter. Tillsätt kålen och några msk vatten. Låt koka in. Tillsätt sesamfröna, smaka av med soja och sesamolja.
Skör köttet i tunna strimlor, riv vitlöksklyftorna, finhacka ingefära och chili. Hetta upp en stekpanna med lite olja till hög temperatur. Stek köttet tills det fått fin färg. Tillsätt vitlök, ingefära och chili och låt fräsa en stund. Blanda ner soja, citronsaft och agavesirap. smaka av med salt.
Stek äggen på ena sidan. Lägg det kokta riset i varsin skål, toppa sedan med gurksalladen, champinjonröran, köttet, kimchi och överst stekt ägg. om du har chilipasta eller chilisås tar du litegrann uppepå.
mums.
 
 

Kommentera inlägget här :

Matbloggstoppen