Grönare lasagne med kyckling, linser och zucchini

Det är så lätt att man tuggar på i gamla vanor när det kommer till mat, bara varierar mellan ett fåtal rätter. Så himla trist när ens intresse är just kost och ens egna blogg kryllar av recept. För att inte tala om alla spännande magasin som jag ständigt hämtar information ifrån.
Även jag känner mig ibland trött, orkar inte tänka ut saker, är tidspressad och vill att det ska gå hyfsat fort. Många tror att jag står hela söndagen och lagar. Nej nej, Max någon timme får det ta, eller ett kok som sköter sig själv om det är längre.
I söndags slängde jag ihop lasagne, dock med lite vegetariska substitut - ni vet tricket med att byta ut en del kött mot andra toppen-veggo-alternativt. Det är inte speciellt svårt, tar inte längre tid än annan mat, inte om man använder den här ostsåsen som gör det så gott så gott. Lasagne är ju typiskt en sån där rätt som blir bättre ju längre den får stå och dra sig.

Kycklingfärslasagne med linser och zucchini


Ca 4 port (kan dubbleras och göra i större form)
430 kcal/port
Protein 36 g
Fett 16 g
Kolhydrater 35 g

400 g kycklingfärs
80 g (typ 1,5 dl) röda linser
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 kycklingbuljongtärning
400 g krossade tomater
1 msk soja
2 msk tomatpuré
1 näve trattkantareller (blötlagda)
Paprikakrydda, salt, peppar, oregano, timjan, cayennepeppar

1/2 zucchini
8 lasagneplattor

Ostsås:
2 dl ostsås Kelda (simply cheese finns i charkdisk)
100 g lättkeso
Malen Muskotnöt (kan uteslutas)

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva upp zucchini och lägg på en plåt och salta över. Kör i ugnen så att vätska försvinner i ca 15 min, tills de börjat få lite färg. Ta ur och låt svalna.
Hacka lök och pressa vitlök och fräs ihop med urkramad svamp i en stekpanna i lite olja. Tillsätt kycklingfärs, soja, tomatpuré, smulad buljongtärning och krossade tomater. Tillsätt kryddor och linser och låt puttra på låg värme. Blanda ihop ostsås i en bunke. Ta färsröran från plattan och fördela lite i botten på en ugnsfast form. Ha på lite ostsås och lägg över zucchini och lasagneplattor. Upprepa proceduren ca 3 ggr, du ska avsluta med lite färs och ostsås utsmetat. Vill du toppar du gratängen med skivad ost. Kör i ugnen i ca 40 minuter. Tar den för mycket färg så lägg över lite ugnsfolie. Voila!

Kommentera inlägget här :

Matbloggstoppen