Att använda externa minnet sabbar det interna?

Sitter på tåget på väg till jobbet, som vanligt. Dock ett något senare tåg, direkttåg är ju himla fantastiska alltså.
Ute snöar det för fullt och jag gillar det verkligen. Sen i torsdags har det varit såhär nu. Då tyckte jag att det var kallt och jag var nog inte redo på omställningen. Men klär man sig bara så är det ju underbart. Tror att jag blivit en uns gladare med lite mer ljus och inte grått och j*vligt.
Jag stretar på med cykeln till och från tåget och många förstår inte hur. Heter man Fridan och är tidsoptimist, även hatar att åka kollektivt som buss/tunnelbana, att vänta på sattyget och även vill komma hem snabbt eller till gym innan hem på eftermiddagen så är inte buss ett val helt enkelt. För att inte prata om den underbara frisk luft jag får morgon och kväll, kroppen är van och bortskämd med det.
Jag har också fått tillbaka min gråa hingst från service vilket känns som en riktig vinst i sig. Att under flera dagar kliva över och cykla på gammelcykeln får en att förstå hur bra min nya hoj är. Heja!
Och hjälmen är på, skippar jag den eller inte hinner - ja då är det fem straffarmhävningar per tur. Har förnedrat mig själv och gjort dem bredvid cykeln med cykelhjälm på någon gång, allt för att göra det obehagligt så att det inte händer igen. Verkar funka. Det är galet så fort jag lär mig nya vanor måste jag säga, tar inte många dagar.

Tog med resterna av julgodiset till glada arbetskamrater i måndags
Blev lite gym på w8 club igår efter jobbet, helt okej bröst/triceps

Och nu till något jag fick nys om igår..

Dagens intressanta - för mycket användning av externt minne kan skada ditt interna

Det var min favvis Micael Dahlén som gästar tyngres podd och de pratar lite kring att sätta påminnelser, skriva ner saker, kalendrar osv. När man tar externa grejer till hjälp för att komma ihåg interna grejer. Det här menar Micael med stöd från forskning faktiskt försämrar ditt eget minne. Det är väl som att huvudet lär sig att 'aaah, då behöver jag inte lägga det på minnet'. Han hade själv gjort experiment där han berättade några historier för folk, för hälften valde han att nämna 'google' i slutet. Det visade sig att samtliga som han gjort det för direkt inte kom ihåg lika mycket som de andra. Orsaken är att vi är så vana att kunna kolla upp saker att vi lär våra kroppar att det liksom är onödigt att lagra den där informationen. Samtidigt blir det ju som en ond spiral. Jag antar att jag inte är ensam när jag säger att det liksom kommer med ju mer saker man har att göra att man faktiskt behöver notifikationer, påminnelser eller kalender. Och ofta är det saker som man ogärna missar som står där. Punkter som gör att man inte missar deadlines och liknande, iallafall för min del. Men mycket intressant tanke dock, är det vi som sabbar och skämmer bort vårt egna minne..

Kommentera inlägget här :

Matbloggstoppen