Kryddig moussaka på sötpotatis och kycklingfärs

Kokböcker, det är en himla smart sak ändå. Jag använder det som inspiration och har hemskt svårt att följa recepten helt till punkt och pricka oavsett om det är en sån där bra kokbok med Paleorecept, även med något så lyxigt som kaloriuträkning per portion. Dels brukar jag vilja proteinpimpa rätterna, ofta handlar det ofta om att jag vill bli av med saker i kylskåpet som håller på att få dåligt datum, det sistnämnda stämde verkligen sist och fy tusan så gott det blev måste jag säga. Denna ska alltså egentligen vara paleo med cashewnötskräm som täcke istället för det klassiska med fetaost och typ turkisk yoghurt. Men jag hade en massa slattar kvar i kylen. Ville även få i lite kyclingfärs så så fick det bli. Enjoy!
 
 
 
Kryddig moussaka på sötpotatis och kycklingfärs
4 port (450 kcal/port)
 
protein 30 g
fett 12 g
kolhydrater 55 g
 
1700 g sötpotatis
1 normalstor (400 g) aubergine
1 normalstor (400 g) zucchini
800 g kycklingfärs
1 msk olivolja
1 gul lök
100 g soltorkade tomater (ca 10 st)
1 msk soja
2 vitlöksklyftor
paprika pulver, chilipulver, cayennepeppar, salt, svartpeppar, spiskummin
 
täcke:
50 g cashewnötter, grovhackade
1 burk creme fraiche 5 %
3/4 förpackning cream cheese 3 %
70 g fetaost 3%
 
Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Skiva aubergine och zucchini och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt. Salta över och ställ in i ugnen för att vattnas ur i ca 15 minuter. Koka under tiden sötpotatisen skalad och hackad i små bitar i en kastrull tills den blir mjuk.
Fräs lök och vitlök i olja i en panna. Lägg i färsen och soltorkad tomat hackad i bitar. Häll på soja och kryddor och lite vatten, låt småputtra ihop. Rör ihop krämen. När sötpotatisen blivit mjuk, häll av vattnet och mixa sedan potatisen till ett mos, rör ner i färsblandningen. Ta ut aubergine och zucchini ur ugnen och varva färsröran med zucchini och aubergineskivor i en ugnsfast form. Avsluta med ett lager färs och bred över cashewnötskrämen. Vill man så kan man skiva ost och lägga på. Grädda i ugnen ca 20 minuter på 200 grader. När den fått lite färg, lägg över folie och kör 15 minuter till. Bon apetit!

Kommentera inlägget här :

Matbloggstoppen