Rawbollar med pepparkakssmak
30 st (70 kcal/st)
protein 4 E%
fett 50 E%
kolhydrater 46 E%
2 dl havregryn eller boveteflingor
2 dl kokosflingor
½ vaniljstång eller ½ tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker)
½ dl kokosfett
10 mjuka urkärnade dadlar (ca 100 g)
2 msk starkt, kallt kaffe
2 msk raw kakao
½ dl honung
½ krm salt
1 tsk malen pepparkakskrydda
Garnering: rostad och hackad sötmandel, kokos eller kakaonibs.
Gör såhär: Mixa havregryn eller boveteflingor och kokos till fina smulor i mixer. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Smält kokosfettet i en kastrull och mät upp till ½ dl. Häll kokosfettet i grynblandningen och tillsätt dadlar, kaffe, kakao, honung, pepparkakskrydda och salt. Mixa till en jämn, ganska slät smet. Gör små bollar och rulla dem i till exempel rostad, hackad sötmandel, kokos eller kakaonibs.
”Hälsosamma snickers”
12 bitar
Botten:
Ca 5 dadlar urkärnade
½ dl (30g) mandlar
1 msk kokosmjöl
1 tsk kakao
1 tsk honung
Fyllning:
1/3 dl naturellt jordnötssmör
1 krm vaniljpulver
1,5 msk sötningsströ (går att byta ut till honung)
15 g salta jordnötter, grovt hackade
1 msk kokosmjöl
ca 0,5 dl ljummet vatten
5 rutor sockerfri mörk choklad
Gör såhär: Ha i mandlarna i en matberedare och kör tills du fått ett mjöl med lite större bitar i. Tillsätt resten av ingredienserna och kör tills du fått en finfördelad massa. Känn på massan med fingrarna, kan du forma den är den bra, smular den ihop är den för torr och då kan du tillsätta en dadel till. Tryck ut massan i botten av en form som du täckt med platsfolie, exempelvis en plastlåda. Grovmixa jordnötterna i matberedaren och tillsätt resten av ingredienserna till det övre lagret förutom vattnet. Tillsätt lite vatten åt gången, och rör ihop till en smet, med samma konsistens som jordnötssmör. Bred ut smeten över botten-lagret. Smält chokladen i vattenbad och bred sedan den över snickersen. Ställ i kylskåpet för att stelna. Dela sedan kakan i 12 små bitar.

Proteintryfflar med smak av saffran
12 st
1 dl lättkeso
30 gram kaseinpulver
1 tsk sötningsströ
1 msk kokosmjöl
1-2 msk lättmjölk
2 korkar (ca 1 tsk) saffransarom
50 g mörk sockerfri choklad att rulla i + vit sockerfri choklad att garnera med.
Gör såhär: mixa keson slät med en mixerstav. Blanda i resten av ingredienserna utom chokladen. Smält chokladen i vattenbad och rulla smeten i den. Smeten/degen ska vara lite kladdig men går det inte att rulla kan man ha mindre mjölk i eller tillsätta mer kokosmjöl. Använder man proteinpulver istället för kaseinpulver så blir smeten lösare. Lägg tryfflarna på en aluminumklädd tallrik och smält vit choklad och ringla över.

Ädelostpannacotta på sockerfri pepparkaksbotten toppad med päronkompott
Till 5 små glas
1 dl turkisk yoghurt 10 %*
50 gram ädelost 30 %
1 1/3 gelatinblad
6 sockerfria pepparkakor
Päronkompott:
1 päron
1 msk smör
1 krm vaniljpulver
1 tsk chiafrön
*Denna mejeriprodukt kan bytas ut till crème fraiche 15 % eller matlagningsgrädde 15 % om mildare ostsmak önskas.
Gör såhär: Lägg gelatinbladen i blöt. Värm upp yoghurt och osten smulad i bitar i en kastrull. Blanda i de mjuka gelatinbladen. Mixa pepparkakorna i en mixer eller smula dem för hand och lägg i fem små glas. Häll ostsmeten över och ställ svalt i kylskåpet minst tre timmar. Hacka päronet i små tärningar och koka mjukt i smör i en kastrull, tillsätt vaniljpulvret. Blanda i chiafröna och ställ svalt. Lägg päronkompotten på pannacottan innan servering. Garnera gärna glasen med skivat päron.

Romerska bågar-chiapudding toppad med kakaonibs
2 glas
3 ekologiska torkade aprikoser
1 torkad dadel
1,5 dl osötad mandelmjölk
100 g lättkvarg
2 tsk kakao
3 msk chiafrö
1 tsk färskpressad apelsin
Rivet skal från 1/3 apelsin
Gör såhär: Blötlägg gärna den torkade frukten i en del av mandelmjölken några timmar. Mixa frukten med mjölken med en mixerstav. Blanda i resten av ingredienserna och låt stå i kylskåpet minst fyra timmar. Toppa med kakaonibs och en apelsinskiva vid servering.