Surdegspizza med hemmagjord pizzasallad och pesto

Fick önskemål om att lägga upp recept på Surdegspizza. Jag och Simon bakade/lagade sån igår då han tjatat/varit sugen på det ett tag. Den är verkligen skitgod, allra helst i kombination med peston gjord på basilika, pinjenötter, parmesan, olivolja och vitlök. "Tyvärr" så låter det bättre än vad det är, surdegspizza innehåller lika många kalorier som en vanlig pizza och är alltså inte bättre i den bemärkelsen. dock blir degen så himla mycket godare än en man gör på olja, vatten, salt, jäst och vetemjöl. Surdegsbak, har som jag nämnt tidigare, många hälsoeffekter då det låga pH-värdet gör att man har en långsammare magsäckstömning för att kroppen inte vill att tarmen ska bli för sur, därför känner man sig mätt snabbare och det i sig kan leda till att man inte äter lika mycket som annan pizza kanske.
Om man inte vill ha i surdeg så rekommenderar jag att använda sig av durumvetemjöl som är avsett just till pizza- och pastabak och skapar en fantastisk elastisk deg. 
man kan nog också prova att använda kronjästs färdiga surdeg i burk om man vill och kommer på att man är sugen på den här pizzan men inte har någon surdeg hemma.
det blir alltså inga energivärden då jag inte räknat på det och inte heller tycker att det är relevant i sammanhanget.
 
Surdegspizza
 

Pizzasurdeg

12 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
2 msk olivolja
1 dl surdeg av vete (jag använder rågsurdeg)
1 msk salt
1 tsk strösocker
3 dl durumvete
3 dl vetemjöl special

Gör så här

1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten.

2. Rör ner olivolja, surdeg, salt och strösocker.

3. Tillsätt durumvetemjöl och lite vetemjöl i taget och knåda degen i maskin i cirka 10 minuter tills den är elastisk.

4. Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 2 timmar.

 

 

TOMATSÅS

Det är viktigt att tomatsåsen inte blir för sur/salt/söt. Smaka och var beredd på att bättra på när den har svalnat.

1 burk tomatkross eller passerade tomater
1-2 msk tomatpuré
Någon nypa socker
Ett par pressade vitlöksklyftor
Flingsalt
Svartpeppar
Torkad oregano, tills det blir gott

Om krossade tomater används kan man med fördel passera/mixa såsen något med en stavmixer.

Koka ihop och låt svalna.

 

PESTO

 

Den godaste av såser passar utmärkt på denna pizza.

1 kruka basilika (spara några blad till pizzan)
1 påse pinjenötter
en dryg näve riven parmesan
1-2 pressade vitlöksklyftor
Olivolja
Flingsalt
Vitpeppar

Använd en stavmixer för att hacka upp nötterna och basilikabladen (använd bara bladen, stjälkarna är beska). Blanda i pressad vitlök och den rivna osten och tillsätt olja till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Ska man ha peston på pizza kan det vara en fördel att tillsätta lite extra olja så att den går att dutta på pizzan lite enklare. Ska man ha den till pasta kan den vara fastare.

 

 

Sockerfri pizzasallad

500 gram strimlad vitkål

1 tsk salt

1 dl rapsolja

2 msk vitvinsvinäger

1 dl inlagd paprikasallad

Svartpeppar

Gör såhär: Riv vitkålen och blanda med saltet i en bunke och låt dra över natten. Häll av eventuell vätska. Blanda ihop olja, vinäger och peppar i en skål. Blanda i paprikan i vitkålen och häll sedan över laget över salladen.

 

 

Övriga ingredienser

Man kan ha på allt möjligt som man gillar, vill man ha den vegetarisk kan man göra det. vi hade;

Tunna tomatskivor
Tunt skivad gullök
Mozzarella (går inte att ersätta). Finhacka i äggskivare om du har.
Olivolja för pensling

champinjoner färska

parmaskinka

Basilikablad (7-8 st per pizza)

 

Processen

1.        Sätt degen

2.        Gör tomatsås

3.        Gör pesto

4.        Hacka och förbered övriga ingredienser

5.        Sätt på ugnen på 275 grader.

6.        Sätt in en plåt i ugnen, någonstans i mitten. Här kommer du att få prova dig fram vad som funkar hos dig. Den heta plåten gör att degen kommer att resa sig rakt upp sedan istället för att flyta ut samt att du får en god, krispig yta på brödkanten. det här kan man egentligen göra jämt när man bakar bröd och vill att det ska resa sig rakt upp istället för att flyta ut.

7.        När degen är klar, dela den på två och kavla ut till tunna, fina pizzor

8.       Lägg på bakplåtspapper, gärna på ett hårt bordsunderlägg utan kanter. Bakplåtspapperet skall skjutsas in på den heta plåten i ugnen.

9.        Pensla tunt med olivolja

10.     Lägg på ett tunt lager tomatsås

11.      Strö över mozzarella

12.     Lägg på övriga ingredienser

13.     Skjutsa in bakplåtspapperet på plåten i ugnen. Den heta plåten fungerar som en baksten och ger pizzan en bottenyta direkt.

14.     Ställ en klocka på 6-7 minuter.

15.     Gör nästa pizza

16.     När klockan ringer bör pizzan se nästan färdig ut. Lägg på några basilikablad och ställ klockan på 2 minuter.

17.     När pizzan är klar, droppa på pesto och njut!

 
 

 

Kommentera inlägget här :

Matbloggstoppen