Blåbär- och vaniljproteinChiapudding

Jag skulle jobba på Ärna idag (servera) och behövde då ett stadigare mellanmål för att orka stå mig tills personalen får mat. Jag har länge velat prova Chiapudding då det funnit många lockande bilder på Instagram med detta fenomen. Chiafrön är rika på Omega 3, det innehåller 3 gram/100 gram vilket är lika mycket som lax  men ungefär hälften så mycket som i linfrön. De innehåller även viktiga fibrer, protein, fosfor, kalcium och kalium.
Dom är riktigt roliga att ha i blöta saker som OIAJ då de, likt psylliumfrön eller linfrön, bildar som en gel runt sig och det är därför som de är så hälsosamma för magen då de tar med allt ner i tarmen och minskar risken för att drabbas av cancer eller liknande.
Iallafall så är det genom den här gelbildningen som själva puddingen blir till, ju längre den får stå desto bättre. Det här blev så gott att man med lätthet kan bjuda på det som en lite hälsosammare efterrätt. Jag googlade iallafall flera recept och använde mig bland annat av Marjas recept.Dock tyckte jag att mängderna var små och här har ni en näringsberäknad.
 

Blåbär- och vaniljproteinchiapudding

1 port (408 kcal)

protein 34 E%

fett 35 E%

kolhydrater 32 E %

 

1½ dl lättmjölk

½ dl lättkvarg

3 msk Chiafrö*

2 msk frysta blåbär

½ krm vaniljpulver (inte vaniljsocker)

15 gram vaniljproteinpulver (jag använder Starnutrition gourmet pro, som ett casein)

Till servering: 2 msk tinade frysta bär

 

Gör såhär: Denna rätt kräver lång tid i kylskåpet innan förtäring för bästa resultat. Ska du äta den på eftermiddagen så gör i ordning den på morgonen. Blanda alla ingredienser i en bunke och häll sedan över i ett glas och ställ i kylskåpet i ca 15 minuter. Ta ut glaset och rör runt lite, nu har Chiaföna börjat gelatiniserat sig och du kommer därför att få en homogen massa istället för att blåbären eller fröna flyter upp till ytan som i början. Låt stå i kylskåpet i några timmar. Tina under tiden bären. Lägg på dem strax innan servering.

 *Chiafrön är rika på Omega 3, det innehåller 3 gram/100 gram vilket är lika mycket som lax  men ungefär hälften så mycket som i linfrön. De innehåller även viktiga fibrer, protein, fosfor, kalcium och kalium.

 

 

Om du inte har något proteinpulver så kan man istället göra såhär (den blir dock inte lika rund i smaken):

 

Blåbär- och vaniljchiapudding

1 port (324 kcal)

2 dl lättmjölk

3 msk Chiafrö

2 msk frysta blåbär

1 krm vaniljpulver (inte vaniljsocker)

2 tsk sötningsströ (alternativet är ju att bara ta en msk vaniljsocker istället för sötningsströ+vaniljpulver)

Till servering: 2 msk tinade frysta bär

 

Gör såhär: Denna rätt kräver lång tid i kylskåpet innan förtäring för bästa resultat. Ska du äta den på eftermiddagen så gör i ordning den på morgonen. Blanda alla ingredienser i en bunke och häll sedan över i ett glas och ställ i kylskåpet i ca 15 minuter. Ta ut glaset och rör runt lite, nu har Chiaföna börjat gelatiniserat sig och du kommer därför att få en homogen massa istället för att blåbären eller fröna flyter upp till ytan som i början. Låt stå i kylskåpet i några timmar. Tina under tiden bären. Lägg på dem strax innan servering.

Kommentarer :

#1: FlizanLizan

Ser gott ut :)

skriven
#2:

Såg god ut!

skriven
#3: Nalliiz

Det där såg otroligt gott ut :)

skriven
#4: Fotograf Yohanna Mårtensson - Fotograf i Hälsingland

Det där lät spännande, och såg himla gott ut! :)

Svar: ja prova vettja, är supergott :)
Frida Harju

skriven
#5: Emma Broberg

åhh så gott!

skriven
#6: LORISSA LOVEBOMB

Den verkar ju toppen! :)

skriven

Kommentera inlägget här :

Matbloggstoppen