Julrött och citronvatten

Vi var så små då, jag ser ju det på korten på dig, men jag minns det som igår. Ändå har det gått 10 år snart. Dokumentären igår drog upp känslor och jag avslutade kvällen med tårar om orättvisa. 
Jag skriver alltså om dokumentären som handlade om tsunamin - 10 år efter. Man fick följa en tjej som varit där, tumlat runt i vågen, och förlorat båda sina föräldrar. Hon var så stark och även kvinnan som startat ett barnhem i Thailand efter att både hennes döttrar strykit med. Hon kände att hela hennes identitet rubbats och ville starta upp på nytt. 
Jag bodde i älvkarleby vid tillfället, en liten by där alla känner alla. När familjen Dahlin försvunnit i katastrofen var det få som inte berördes, en sån fin familj.

Bild från Google och även den som prydde Aftonbladet och Expressens "saknade"-sidor.

Jag minns än idag oscars skrovliga pubertetspipa och gurglande skratt. Jag satt som manisk framför tv-apparaten hela julledigheten och zappade mellan 4:an, 1:an och BBC och hoppades att få en skymt av familjen levandes. Tillslut fick vi alla ge upp hoppet och begrava fyra vita blomklädda kistor.

Människan är så skör fast man ibland tror sig vara så oövervinnelig.

Hade turen att mammi var kvar på Gränby när jag kom från jobbet så vi slöt upp handlade lite klappar och åt middag ihop innan hon for hem och vi till Friskis för gym.
Har nedräkning nu, bara 4 svängar tur-och-retur buss/cykel nu. Jiiiha.

Dagens intressanta - julrött och citronvatten

Läser igår i tidningen om rött och jul. Att vi förknippar just denna färg med julen har att göra med lingonkransar bland annat. Tomten var ju från början hustomte bara klädd i svart och grått med möjligtvis röd luva.det var ju bocken som kom med klappar. Hela röda utstyrseln har vi härmat från USA på senare år. 
Jag frågade också vid köp av julstjärnor om varför just dom här växterna är så känsliga. Småenar eller hyacinter är det svårt att ha i hjäl men mista drag av kyla dödar en julstjärna. Floristen berättade att julstjärna är en medelshavsväxt som växer året runt, den är alltså inte gjord för dessa breddgrader och vi har tagit hit den bara för färgens skull.

En annan viktig och intressant sak är att man ska vara försiktig med citronvatten. Ni kanske vet det redan men fick reda på, av de jag föreläste för, att det fräter på emaljen och kan alltså förstöra tänderna. Det gäller även Loka/kolsyrat med smak av citron.

Kommentera inlägget här :

Matbloggstoppen