Godaste chili con carnen

Förra söndagen lät jag köttfärs ihop med kryddor puttra på i Crockpoten i timmar medan jag var och kikade på fotboll. Vi använde mycket köttfärs för att få många portioner och långkok blir ju så himla gott dagarna efter när smakerna riktigt har fått sätta sig. Att laga många portioner är himla händigt då man slipper en sak som upplevs som tråkig för då flesta, så även mig - vardagsmatlagning. Ni vet när man kommer hem, trött och slut från jobbet och vill att det ska gå fort fort. Tänk då om man endast behöver koka på lite bönpasta, eller rent ut av redan har ris kokat. DET är hela den underbara grejen med att laga storkok och ha färdigt, undvika snabbmatsfällorna av flera anledningar. Mest för att det finns mat hemma som väntar, men även tidsbesparingen då såklart. 
 
Chili con carne
 
8 port (422 kcal/port)
 
protein 32 g
fett 13 g
kolhydrater 42 g
 
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
500 g nötfärs 12%
500 g nötfärs 5%
1 buljongtärning (kött)
2 msk soja
1 dl tomatpuré
1/2 färsk hackad chili
3 msk chilisås
färsk basilika
paprika krydda
chili peppar
salt
svartpeppar
spiskummin
ca 5-6 dl vatten
1 burk blandade bönor (typ Zeta)
ca 3/4 dl rött/svart ris per portion (okokt vikt)
 
Gör såhär: Hacka lök och viltlök i små bitar och lägg i gryta eller crockpot. Lägg i köttfärsen. Stoppa i alla ingredienser utom bönorna och rör runt väl. Ha i så mycket vatten att du har mer en såslik konsistens, köttet kommer dock att avge mycket vatten så den kan komma att bli myket lös i slutet. Låt allt sammans koka på "låg" inställning på crockpoten i 5 timmar, alternativt på 1-2 på spisen. Under sista timmen kan du sätta på riset, kom ihåg att det tar ca 1 timme minst att koka svart eller rött ris.
När det är ca 5 minuter kvar för grytan så kan du hälla av bönorna och sedan tillsätta dem i grytan, låt allt bli varmt.
 
 


Kommentarer :

#1: Kourtney

Va gott! :) Hade du bovete till?

Svar: nej det är rött ris som du kan läsa i receptet!
Frida Harju

skriven

Kommentera inlägget här :

Matbloggstoppen