Kall tonfiskpaj med färskost på blomkålsbotten

Alltså. labomba så gott det blir med färskost i smeten. Tack vare light 3 % blir den inte heller fet så det här är en ypperlig vardagsmiddag med. Jag älskar att man numera kan äta paj med gott samvete på en tisdag med.
 
Ni vet den goda paj jag gjorde med räkor, dill och rödlök för ett tag sedan. Fick lite tips av en tjej att prova med tonfisk med och har sedan dess gått och funderat. Nu var det dax att göra om recept och prova. blev verkligen himmelskt gott och det är nästan svårt att välja vilken av dem som är godast. Prova båda vettja.
 
 
 
Kall tonfiskpaj med färskost på blomkålsbotten
 
3 port (503 kcal/port)
 
44 g protein
28 g fett
17 g kolhydrater (inget bulkningskäk alltså men ack så gott)
 
pajskal:
 
400g rå blomkål
2 äggvitor
2 ägg
2 tsk fiberhusk
1 msk krossade linfrön
1,5 msk pofiber
Valfria kryddor: rosmarin, lökpulver, örtsalt, peppar
smör till form ca 1 tsk
 
Gör såhär: Sätt ugnen på 220C. Mixa den råa blomkålen i en matberedare tills den nästan blir mosig/grynig. Blanda ihop alla ingredienser. smörj en pajform och fördela sedan massan i formen och "forma" som ett pajskal. den är ganska porös och det kan kännas lite svårt. Stoppa in i ugnen i ca 20 minuter.
 
Ta ut pajskalet efter 20 minuter och tryck ner blomkålen lite med en sked så att det blir en form likt pajskal. Låt svalna så mycket som möjligt. Gör under tiden fyllningen.
 
 
fyllning:
 
1 burk tonfisk i vatten
1 förpackning cream cheese 3 %
150 g creme fraiche 15 %
50 g lättkvarg
40 g purjolök (ca 1/4)
2 msk lättmajonnäs
salt
peppar
curry
 
Gör såhär: Häll av vattnet från tonfisken och hacka köttet med en gaffel så att det blir jämna bitar. strimla purjolöken. Blanda alla ingredienser i en bunke och smaka av med salt, peppar och curry. Fyll pajskalet när det hunnit svalna lite och ställ sedan i kylskåpet i minst 30 minuter. 

topping:
citronskiva
3 kokta ägg
gräslök
 
Toppa pajen med en citronskiva, kokta ägg delade i 4 delar och gräslök.
 
 

Kommentera inlägget här :

Matbloggstoppen